Βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Επειδή η διατροφή στην εγκυμοσύνη σας μπορεί να μην σας παρέχει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε, ίσως χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα βιταμινών.

Συνιστάται να παίρνετε δύο σημαντικά συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας:

  • 400 mcg φυλλικού οξέος ημερησίως για τις πρώτες 12 εβδομάδες και
  • 10 mcg βιταμίνη D την ημέρα σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Αργότερα στην εγκυμοσύνη σας μπορεί να χρειαστεί να λάβετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου. Τα επίπεδα σιδήρου σας θα ελέγχονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, και ο γιατρός ή η μαία σας θα σας συμβουλέψει σχετικά με τις ανάγκες σας. Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό ενώ είστε έγκυος, καθώς θα πρέπει να λαμβάνετε το διπλάσιο από πριν. 

Θα μπορούσατε να πάρετε ένα ειδικό πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνη D, σίδηρο και ασβέστιο. Ψάξτε και για ένα που να περιέχει επίσης βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως B6 και B12, κάλιο, ψευδάργυρο, ιώδιο και βιταμίνη Ε.

Μην παίρνετε τα συμπληρώματα που περιέχουν ρετινόλη. Σε μεγάλες ποσότητες, αυτό μπορεί να είναι τοξικό για τα αγέννητα μωρά. Επίσης, μην λαμβάνετε υπερβολικές δόσεις βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για το μωρό σας.

Συζητήστε με το γιατρό σας ή τη μαία για τα ειδικά συμπληρώματα που μπορεί να χρειαστείτε, αν:

  • είστε μια αυστηρά χορτοφάγος
  • έχετε διαβήτη ή διαβήτη κύησης
  • έχετε προ-εκλαμψία
  • πάσχετε από αναιμία

H σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη, βοηθάει στη διατήρηση του σωστού βάρους, είναι ενας πολύ συμαντικός παράγοντας για την υγεία σας και την υγεία του παιδιού σας.