Βοηθώντας τα δίδυμα να κοιμούνται ταυτόχρονα

Κατορθώσατε να βάλετε τα δίδυμα να κοιμούνται μαζί όλη τη νύχτα; Αυτό είναι υπέροχο! Όμως υπάρχουν, σύμφωνα με τους «σοφούς» κάποιοι τρόποι για να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα για σας και τα μικρούλια σας. 

Προσπαθήστε να βάλετε και τα δύο μωρά σας για ύπνο ταυτόχρονα. Γιατί αν πάνε για ύπνο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, θα ξυπνούν κάθε φορά σε διαφορετική ώρα. Όμως αυτό που θα ξυπνήσει μπορεί να επηρεαστεί από το αδελφάκι του και να κοιμηθεί λίγο ακόμη.

Για να συγχρονίσετε τη ρουτίνα τους καλό είναι όταν το ένα μωράκι ξυπνήσει και θέλει να φάει να ξυπνήσετε και το άλλο ώστε να τα ταΐσετε μαζί. 

Βέβαια, αν εσείς προτιμάτε να τα ταΐζετε σε διαφορετική ώρα, δεν πειράζει, αρκεί αυτό να σας εξυπηρετεί.

Πρέπει τα δίδυμα να κοιμούνται στην ίδια κούνια;

Ορισμένα νοσοκομεία βάζουν τα δίδυμα στην ίδια κούνια. Ίσως αυτό θέλετε να ακολουθήσετε και εσείς. Το πλεονέκτημα να κοιμούνται στην ίδια κούνια είναι ότι παρηγορεί και καλμάρει το ένα το άλλο. Επίσης όταν είναι μαζί, είναι πιο εύκολο να τα φροντίσετε. 

Βάλτε τα ανάσκελα και το ένα δίπλα στο άλλο. Μόλις μεγαλώσουν λίγο και συμπληρώσουν ένα μήνα, μπορείτε να τα μετακινήσετε έτσι ώστε τα κεφαλάκια τους να είναι στο μέσο της κούνιας και τα πόδια τους αντίθετα στα άκρα της κούνιας. Έτσι δεν θα ζεσταίνονται πολύ.

Αν αποφασίσετε να τα βάλετε να κοιμηθούν έτσι, φροντίστε ώστε να έχει τη δική του κουβερτούλα το καθένα, ή καλύτερα ένα υπνόσακο το καθένα, ώστε να μην ανησυχείτε μην ξεσκεπαστούν.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμηθούν τα μωράκια σας είναι στο ίδιο δωμάτιο με εσάς μέχρι να γίνουν έξι μηνών, αυτό ισχύει και στη διάρκεια της ημέρας. \

Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου αιφνίδιου συνδρόμου θανάτου νηπίων. Εάν κοιμούνται στην ίδια κούνια, θα μπορέσουν να είναι στο ίδιο δωμάτιο με σας για μεγαλύτερο διάστημα.

Επίσης αν είναι πρόωρα ή είχαν χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με τη μείωση του κινδύνου αυτού.

Όμως, προσέξτε, δεν πρέπει να έχετε τα δίδυμα σε καλάθι ή μία μικρή κούνια ή πορτ μπεμπέ. Γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος, μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή το ένα του άλλου ή να ζεσταίνονται πολύ, που είναι επικίνδυνο. 

Όταν μεγαλώσουν αρκετά και μπορούν να γυρίζουν μόνα τους, μπορείτε να τα βάλετε σε ξεχωριστά κρεβατάκια, το ένα όμως δίπλα στο άλλο, ώστε να μπορούν να βλέπονται και να αγγίζονται.

Οι φασκιές μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο;

Δεν είναι σίγουρο. Κάποιοι γονείς είναι βέβαιοι ότι βοηθάει. Ένα πλεονέκτημα για τα δίδυμα μωράκια είναι ότι μπορούν να απολαύσουν την ασφάλεια και την άνεση που φέρνουν οι φασκιές, ειδικά αν δεν μπορείτε να τα κρατήσετε στην αγκαλιά σας ταυτόχρονα. Αξίζει να δοκιμάσετε, αν και μερικά μωρά το απολαμβάνουν και άλλα όχι.

Όμως αυτό ισχύει μόνο όταν είναι μικρά. Μόλις μπορούν να κινηθούν ή να γυρίζουν μόνα τους, δεν θέλουν να είναι έτσι περιορισμένα. Όταν τα «τυλίγετε», προσέξτε, αφήστε αρκετό χώρο για να μπορούν να μετακινούν ελεύθερα τους γοφούς και τα γόνατά τους και να μπορούν να λυγίζουν τα ισχία τους προς τα πάνω και προς τα έξω. 

Αν τα τυλίξετε πολύ σφιχτά, με τα ποδαράκια τους πιεσμένα μαζί και ίσια προς τα κάτω, μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα με τους γοφούς (δυσπλασία του ισχίου).

Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε μία ρουτίνα για το βραδινό ύπνο.

Το ξέρετε! Τα νεογέννητα είναι κουκουβάγιες! Τα πρόωρα δίδυμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κοιμηθούν όλη τη νύχτα, επειδή έχουν συνηθίσει να έχουν όλο το εικοσιτετράωρο ιδιαίτερη προσοχή.

Έτσι είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε τα δίδυμα να κοιμούνται όταν θέλουν και για όσο διάστημα θέλουν, τους πρώτους μήνες τους.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι περίπου η ηλικία των τριών μηνών είναι κατάλληλη για να αρχίσουν την ρουτίνα του ύπνου. Αλλά πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή αν είναι πρόωρα. 

Μόλις αισθανθείτε ότι τα μωρούλια σας είναι έτοιμα για μία ρουτίνα ύπνου, είναι καλό να ζητήσετε βοήθεια για την αρχή. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να λειτουργήσετε ήρεμα αν έχετε ένα επιπλέον ζευγάρι χέρια. Κάντε τους ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσουν και μετά δώστε τους το γάλα, στο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, ελπίζοντας ότι έτσι θα χαλαρώσουν και θα κοιμηθούν πιο εύκολα.

Προσπαθήστε να μην αποκοιμηθούν τρώγοντας. Αν αποκοιμηθούν ξυπνήστε τα ήρεμα, μην έχετε τύψεις γιατί αργότερα θα έχετε πρόβλημα! Αφού τελειώσουν το γάλα τους δοκιμάστε κάτι χαλαρωτικό, όπως: 

Ένα παραμύθι, ένα νανούρισμα, λίγα λεπτά αγκαλιά…

Και είναι έτοιμα για την κούνια τους. Ας ελπίσουμε ότι θα κοιμηθούν χωρίς άλλη αγκαλιά ή κούνημα!

Μην ξεχάσετε ότι μόλις ξεκινήσετε τη ρουτίνα για το βραδινό ύπνο, πρέπει να την ακολουθείτε κάθε ημέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Μόνον έτσι θα καταλάβουν τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα του ύπνου.

Ποιο από τα δύο μωράκια που κλαίει πρέπει να φροντίσετε πρώτα.

Μάλλον θα σκεφτείτε να φροντίσετε πρώτα αυτό που κλαίει. Πριν το κάνετε, σιγουρευτείτε ότι το ήσυχο μωράκι σας είναι ευχαριστημένο και καθαρό. 

Μην ανησυχείτε μήπως το ένα μωρό ξυπνήσει το άλλο. Τα περισσότερα δίδυμα δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το κλάμα του αδελφού τους, ακόμη και όταν βρίσκονται στην ίδια κούνια.

Αν όμως το ένα ξυπνάει το άλλο, απλά χωρίστε τα. Δηλαδή σε δύο κούνιες. Μην χρησιμοποιείστε κουβέρτες ή πετσέτες για να τα χωρίσετε είναι πολύ επικίνδυνο.

Αν δεν έχετε αρκετό χώρο για δύο κούνιες, χρησιμοποιήστε ένα διαχωριστή κούνιας ειδικά σχεδιασμένο για το σκοπό αυτό. 

Πότε τα δίδυμα θα μπορούν να κοιμούνται όλη τη νύχτα;

Μερικά αρχίζουν από τους έξι μήνες. Όμως τα περισσότερα είναι ενός έτους όταν κοιμούνται τακτικά όλη τη νύχτα. 

Τα πανομοιότυπα δίδυμα τείνουν να κοιμούνται τη νύχτα σε παρόμοιες ηλικίες. Όμως οι συνήθειες ύπνου των αδελφών που δεν είναι πανομοιότυπα μπορεί να διαφέρουν.

Επίσης αν είναι πρόωρα θα ξυπνούν πιο συχνά για να πιούν το γάλα τους. Και σιγά – σιγά καθώς μεγαλώνουν τα πρώτα δοντάκια τους θα διαταράξουν μάλλον τον ύπνο τους. 

Έτσι επιλέξτε τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα, στο σύντροφό σας σε σας και στα μωρά σας. Και αν είστε σίγουρη ότι δεν πρόκειται να ξανακοιμηθείτε ποτέ όλη τη νύχτα, μην απελπίζεστε.

Έρευνες έδειξαν ότι τα δίδυμα μπορεί να είναι πιο ανοιχτά στις προσπάθειές σας να τα βοηθήσετε να κοιμηθούν καλύτερα στην ηλικία των 18 μηνών, από όταν ήταν μωρά.

Έτσι να είστε σίγουρη ότι όλη η καλή προσπάθεια και η καλή δουλειά που κάνετε τώρα, θα απολαύσετε το αποτέλεσμα της σε λίγο καιρό.