μασάζ για μωράκια

Βρεφικό μασάζ για ευτυχισμένα μωρά

Με τα τρυφερά αγγίγματα στο μωρό σας, «χτίζετε» πανίσχυρους συναισθηματικούς δεσμούς, το ηρεμείτε με τον πιο γλυκό τρόπο, το βοηθάτε να χαλαρώσει και να νιώσει ευεξία.

Πανάρχαια τεχνική που δίνει στους νέους γονείς την ευκαιρία να «δεθούν» ακόμη περισσότερο με το μωρό τους, το βρεφικό μασάζ βοηθά επίσης το μωρό να χαλαρώσει, ενώ, όπως φαίνεται από πολυάριθμες έρευνες, συμβάλλει ιδιαίτερα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Μέσω του μασάζ, το μωρό όχι μόνο ηρεμεί, αλλά επιβεβαιώνει την αγάπη και την πλήρη αποδοχή των γονιών του. Όταν μιλάμε για βρεφικό μασάζ, αναφερόμαστε κυρίως στα βρέφη από 3 έως 8 μηνών, αν και ιδανικό είναι να γίνεται μασάζ και σε ηλικίες μέχρι 3 ετών.

Τα ανεκτίμητα οφέλη
Το μασάζ που θα κάνετε στο μωρό σας: - Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. - Δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα. - Ενισχύει τη σωματική αυτοεπίγνωση. - Δυναμώνει τους μυς. - Κάνει πιο ελαστικές τις αρθρώσεις. - Απελευθερώνει τυχόν κρυμμένες εντάσεις σε μυς και αρθρώσεις. - Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κολικών. - Βοηθά τα μικρότερα των 6 μηνών βρέφη να κοιμούνται καλύτερα. - Καταστέλλει τις ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος. ? Προστατεύει τη μητέρα από την επιλόχεια κατάθλιψη.

Πότε να κάνω μασάζ στο μωρό;
Ως θαυμάσιο είδος σωματικής επαφής, το μασάζ για τα βρέφη είναι χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις. Θα το βοηθήσει ιδιαίτερα όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν είναι νευρικό, όταν αντίθετα παρουσιάζει συνεχή υπνηλία, όταν έχει κολικούς, όταν υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Αποτελεί και μια «τελετουργία» ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό, όταν γίνεται μέρα παρά μέρα ή και καθημερινά μετά το μπανάκι του, δεδομένου ότι το χαλαρώνει και το ευχαριστεί πάντοτε. Μην κάνετε μασάζ στο μωρό σας αμέσως μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί. Πολλοί λαοί άλλων ηπείρων συνηθίζουν να βάζουν τα μωρά στα πόδια τους και να τους κάνουν ένα μασάζ με κάποιο λάδι της περιοχής τους - στη Βραζιλία, για παράδειγμα, το μασάζ γίνεται με λάδι καρύδας.

Τι πρέπει να γνωρίζω;
Για να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε το μασάζ στο μωρό σας, πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζετε ότι στους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού πρέπει να του κάνετε μασάζ με σκέτο λάδι, ενώ από δύο μηνών και μετά μπορείτε να χρησιμοποιείτε στα 30 ml λαδιού μία σταγόνα αιθέριου ελαίου, για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επειδή, όμως, το παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό για να γνωρίζετε κάθε αλλεργία που ενδεχομένως θα παρουσιάσει απέναντι στα αιθέρια έλαια, αρχικά πρέπει να βάλετε λίγο λάδι αναμεμειγμένο με αιθέριο έλαιο στον καρπό του, ώστε να διαπιστώσετε μέσα στα επόμενα 3 λεπτά αν το παιδί έχει αλλεργία στο συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο και να το αποφύγετε. Η κοκκινίλα, που θα προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση από τη μικροποσότητα αιθέριου ελαίου στον καρπού του μωρού, θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς άλλες ενοχλήσεις.

Το know how του βρεφικού μασάζ
Η σωστή εφαρμογή του μασάζ προϋποθέτει τη χρήση οργανικών αιθέριων ελαίων, για να διευκολυνθεί η ομαλή κίνηση των χεριών πάνω στο δέρμα του μωρού, που είναι λεπτό και ευαίσθητο, με πολύ περισσότερες νευρικές απολήξεις από ό,τι ενός ενηλίκου. Τα καλύτερα λάδια βάσης είναι το αμυγδαλέλαιο, το σταφυλοκουκουτσέλαιο και το ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης). Τα πιο κατάλληλα αιθέρια έλαια για το βρεφικό μασάζ είναι η λεβάντα, το χαμομήλι, το τριαντάφυλλο, το tea tree, το μανταρίνι και ο ευκάλυπτος. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά και τοξικά και πρέπει να χρησιμοποιούνται έγκαιρα και σε μικρή ποσότητα. Θα τα αγοράσετε από καταστήματα ή φαρμακεία που διαθέτουν καλής ποιότητας αιθέρια έλαια (συνήθως αγγλικά και αυστριακά). Τα γαλλικά λέγεται ότι είναι τα καλύτερα, αλλά είναι ιδιαίτερα ακριβά. Παράλληλα, ακριβώς επειδή είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε το αιθέριο έλαιο που είναι κακής ποιότητας, να εμπιστεύεστε καλύτερα τις μεγάλες εταιρείες. Από τη μέρα που θα το ανοίξετε, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το λάδι για ένα χρόνο, ενώ το αιθέριο έλαιο έχει χρόνο ζωής 3 με 4 μήνες. Από τη στιγμή που φτιάξετε το μείγμα, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε 30 λεπτά.

Τα αιθέρια έλαια
Λεβάντα: Έχει χαλαρωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, διευκολύνει τον ύπνο και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της μύτης.
Xαμομήλι: Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και είναι αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό και υπακτικό.
Eυκάλυπτος: Καταπραΰνει φλεγμονές του βρογχικού δέντρου και συμβάλλει στην απομάκρυνση της βλέννας.
Mανταρίνι: Είναι τονωτικό και αναζωογονητικό.

Τα λάδια
Aμυγδαλέλαιο: Είναι ελαφρύ, με πολύ απαλό άρωμα.
Eλαιόλαδο: Είναι πλούσιο και κατάλληλο για ξηρά δέρματα.
Λάδι από κουκούτσια σταφυλιού: Είναι ελαφρύ και άοσμο, πολύ συμβατό με το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Oι καλύτερες συνταγές
Τα πιο αποτελεσματικά μείγματα για βρεφικό μασάζ είναι τα εξής:

Για χαλάρωση
- 10 ml σταφυλοκουκουτσέλαιο
- 2 σταγόνες λεβάντα

Για ευεξία-τόνωση
- 10 ml αμυγδαλέλαιο
- 1 σταγόνα μανταρίνι

Για κολικους-δυσκοιλιότητα
- 10 ml αμυγδαλέλαιο
- 1 σταγόνα χαμομήλι

Για το κρυολόγημα
- 15 ml ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης)
- 1 σταγόνα ευκάλυπτο

ΜΑΣΑΖ

Μαλάξεις στους γλουτούς
Ακουμπήστε τις παλάμες σας στη βάση των γλουτών του μωρού και κάντε απαλές, κυκλικές κινήσεις. Oι μαλάξεις βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στη χαλάρωση της κοιλιάς.

Πηγή άρθρου: Oι ασκήσεις βρεφικού μασάζ υπάρχουν στον «Πρακτικό οδηγό για το μασάζ του μωρού» του Peter Walker, που έχει εκδοθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καρακώτσογλου.