vrefikoi kolikoi

Βρεφικοί κολικοί: Τι μπορείτε να κάνετε;

Οι βρεφικοί κολικοί ταλαιπωρούν το μωρό σας; Ο σκοπός της θεραπείας των κολικών είναι να μειωθεί το κλάμα των βρεφών, να βοηθηθεί η οικογένεια σας να ανταπεξέλθει και προληφθούν οι μακροχρόνιες δυσκολίες στα μέλη της οικογένειας σας.

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα μωρό που κλαίει υπερβολικά και πριν πείτε ότι  έχει κολικούς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση.

Αφού αποκλειστούν οι πιο συχνές αιτίες του κλάματος:

*      Βήμα πρώτο :  Ενημέρωση των γονιών και η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το μωρό.

*      Βήμα δεύτερο :  Διαιτητική παρέμβαση και αλλαγές στην τεχνική της σίτισης.

*      Βήμα τρίτο :  Παρεμβάσεις συμπεριφοράς.

*      Βήμα τέταρτο:  Φαρμακευτική θεραπεία

Τι περισσότερες φορές τα παραπάνω βήματα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα.

Διαιτητική παρέμβαση και αλλαγές στην τεχνική της σίτισης

Βρέφη που σιτίζονται με μπιμπερό και βρεφικό γάλα

Τεχνικές μείωσης του αέρα που καταπίνει το μωρό.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετές συσκευές (μπιμπερό, θηλές) που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τον αέρα που καταπίνει το μωρό στην διάρκεια της σίτισης.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να έχετε το μωρό σε κάθετη θέση (να κάθεται) όση ώρα πίνει το γάλα του.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ελλειψοειδές μπιμπερό σε συνδυασμό με συχνό ρέψιμο.

Απομάκρυνση της πρωτεΐνης του γάλακτος αγελάδας σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία αλλεργίας στην πρωτεΐνη (πχ θετικό οικογενειακό ιστορικό, έκζεμα, έναρξη μετά τον πρώτο μήνα της ζωής, όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως εμετό ή διάρροια).

·         Χορήγηση γάλακτος με υδρολυμένη πρωτεΐνη σε περιπτώσεις αλλεργίας στο γάλα αγελάδας για μια εβδομάδα. Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο κλάμα του μωρού, επιστρέψτε στο αρχικό γάλα που δίνατε. Τα ειδικά γάλατα είναι πιο ακριβά και όταν δεν υπάρχει βελτίωση δεν είναι ανάγκη να τα συνεχίζετε.

Βρέφη που θηλάζουν

Οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να δοκιμάσουν μια υποαλλεργική δίαιτα για να μειώσουν τους κολικούς του μωρού τους.

Μια υποαλλεργική δίαιτα περιλαμβάνει την απομάκρυνση τις ομάδες τροφών που πιο συχνά προκαλούν αλλεργία, όπως το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς και τα σιτηρά.

Απομακρύνετε μια τροφή για μια εβδομάδα και παρακολουθήστε  το κλάμα του μωρού. Αν δεν υπάρξει βελτίωση, ξαναβάλτε την τροφή στη δίαιτα σας.

Η δίαιτα αυτή είναι αποτελεσματική σε βρέφη των οποίων η μητέρα έχει έκζεμα, άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα ή το βρέφος έχει συμπτώματα λόγω αλλεργίας στο γάλα αγελάδας.

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι αν σταματήσετε τον θηλασμό και δώσετε βρεφικό γάλα το μωρό δεν θα έχει κολικούς.

Παρεμβάσεις συμπεριφοράς-Στρατηγικές ανακούφισης/ηρεμίας

Μάθετε να είστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του παιδιού με λιγότερα ερεθίσματα και πιο δραστικά μέτρα ανακούφισης. Προσπαθήστε να εγκαταστήσετε μια καθημερινή ρουτίνα, μην επεμβαίνετε αμέσως μόλις αρχίσει να κλαίει το μωρό

Ημερολόγια συμπεριφοράς

Μπορείτε να κρατάτε καθημερινά ένα ημερολόγιο με το κλάμα, το φαγητό και τον ύπνο του μωρού. Το ημερολόγιο μπορεί να δείξει το πώς κοιμάται το μωρό, τον συνολικό χρόνο του ύπνου σε 24 ώρες και μπορεί να σας βοηθήσει να καταγράψετε την αποτελεσματικότητα των τεχνικών ανακούφισης και πολλές φορές να λύσετε το πρόβλημα, όπως πχ αναγνωρίζοντας ότι το μωρό κοιμάται καλύτερα εάν είναι ξύπνιο για μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των ημερήσιων διαστημάτων ύπνου.

Τεχνικές επέμβασης

Όλες οι τεχνικές επέμβασης έχουν σαν στόχο να διδάξουν στο μωρό να κοιμάται από μόνο του και να επιβεβαιώσουν ότι οι γονείς θα έχουν συνέπεια στη εφαρμογή της επέμβασης. Η συνέπεια είναι σημαντική στην επιτυχία της επέμβασης.

Οι περισσότερες τεχνικές συνιστούν οι γονείς να κτυπούν ελαφρά την πλάτη του μωρού ή να το κουνούν έως ότου είναι ήσυχο, όμως να μην κοιμάται. Στη συνέχεια ο γονιός φεύγει από το δωμάτιο. Αν το μωρό αρχίζει να κλαίει, ο γονιός επιστρέφει μετά από λίγο και αν το μωρό δεν έχει σταματήσει να κλαίει, αρχίζει να ηρεμεί ξανά το μωρό. Η όλη διαδικασία συνεχίζεται έως ότου το μωρό να κοιμηθεί.

Το μωρό που θέλει να είναι συνέχεια στην αγκαλιά

Μερικά μωρά φαίνεται ότι έχουν ανάγκη να είναι συνέχεια με την μητέρα τους. Αν αφεθούν μόνα τους, κλαίνε επίμονα και δεν ηρεμούν ακόμη και με την παραπάνω τεχνική. Μην εναντιώνεστε σε αυτό.

*    Ελαττώστε το χρόνο χωρισμού και παραμείνετε σε μέρος που να σας βλέπει συνεχώς.

*    Μπορείτε να μεταφέρετε το μωρό από δωμάτιο σε δωμάτιο με μάρσιπο ή με καροτσάκι. Μην φοβάστε δεν θα κακομάθετε το μωρό.

*    Αφήστε το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών, έως ότου είναι ικανό να μετακινηθεί στο δικό του δωμάτιο.

*    Δώστε του ένα μεταβατικό αντικείμενο – μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι για να κοιτάζει, όταν ξυπνάει στη διάρκεια του ύπνου – που σταδιακά αντιπροσωπεύει την μητρική φροντίδα και βοηθάει το μωρό να ηρεμεί από μόνο του.

Μέτρα ανακούφισης.

Παρακαλώ πηγαίνετε στην ανάρτηση για τα Μέτρα ανακούφισης για τα  μωρά που είναι ανήσυχα και κλαίνε επίμονα, για να δείτε πως μπορείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας με περισσότερους τρόπους.

Για να βοηθήσετε το μωρό που κλαίει επίμονα πρέπει να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε,  αν είναι δυνατόν, τους παράγοντες που πυροδοτούν τα επεισόδια του κλάματος. Επίσης μεγάλη σημασία έχει να μάθετε τι ανακουφίζει περισσότερο το μωρό σας. Ότι ανακουφίζει το ένα παιδί, μπορεί να μην ηρεμεί ένα άλλο. Δοκιμάστε διαφορετικές προσεγγίσεις, ίσως βρείτε ποια ανακουφίζει το μωρό σας, έστω και για λίγο.

 Φαρμακευτική θεραπεία

1.       Τα αντιχολινεργικά φάρμακα αν και έχει αποδειχθεί ότι έχουν αποτέλεσμα, δεν συνιστώνται γιατί έχουν σοβαρές παρενέργειες. Φάρμακα χορηγούνται αν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

2.       Σιμεθικόνη. Η σιμεθικόνη είναι φάρμακο που δεν απορροφάται από τον οργανισμό και προκαλεί αλλαγές στην επιφανειακή τάση των φυσαλίδων αέρα, επιτρέποντας τους να ενώνονται και να διασκορπίζονται και να απελευθερώνουν τον αέρα για ευκολότερη αποβολή.

3.      Προβιοτικά. Φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα στη μείωση του κλάματος.

4.      Βότανα. Χρησιμοποιούνται από αρκετούς πολιτισμούς. Τα πιο συχνά είναι το χαμομήλι, η τριγωνέλλα, μάραθος. Χρειάζεται προσοχή γιατί και τα βότανα έχουν παρενέργειες. Κάθε τι το φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές.

Πότε θα επισκεφθείτε τον παιδίατρο σας;

Αν το μωρό σας κλαίει πάρα πολύ, πρέπει να επισκεφθείτε το παιδίατρο σα για να αποκλεισθούν άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Πηγαίνετε αμέσως στον παιδίατρο ή το νοσοκομείο αν:

Η συμπεριφορά του μωρού ή το κλάμα του άλλαξε ξαφνικά.

Αν το μωρό που κλαίει παρουσιάζει και πυρετό, βίαιους εμετούς, διάρροια, αιματηρές κενώσεις ή άλλα στομαχικά προβλήματα.

Μην διστάσετε να ζητήσετε άμεσα βοήθεια, αν νοιώθετε πολύ καταβεβλημένη ή κάνετε σκέψεις για να βλάψετε το μωρό σας.

Βρεφικοί κολικοί: Μύθοι και γεγονότα

Υπάρχει ένας αριθμός μύθων γύρω από τις αιτίες και την θεραπεία των κολικών:

Τα μωρά δεν κλαίνε για να σας χειραγωγήσουν.

Δεν μπορείτε να κακομάθετε ένα μωρό αν το έχετε αγκαλιά και προσπαθείτε να το ανακουφίσετε.

Το ρύζι δεν βελτιώνει τους κολικούς. Τα μωρά πρέπει μόνο να θηλάζουν ή να παίρνουν το βρεφικό γάλα αγελάδας έως την ηλικία των 4 – 6 μηνών.

Φάρμακα ηρεμιστικά, αντιισταμινικά ή αντιχολινεργικά δεν είναι ασφαλή ή δραστικά στους κολικούς.

Σε μελέτες αναφέρεται ότι η σιμεθικόνη δεν βοηθάει στους κολικούς. Αυτό ελέγχεται στην πράξη. Προσοχή στη χορήγηση της σιμεθικόνης όταν στο μωρό χορηγείται και λεβοθυροξίνη για την θεραπεία του συγγενούς υποθυρεοειδισμού γιατί το αποτέλεσμα είναι η ανεπαρκής θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.

Websites
http://baby.about.com/od/healthandsafety/p/infant_colic.htm
http://www.medicinenet.com/colic/article.htm
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000978.htm
http://emedicine.medscape.com/article/927760-overview
http://pedvoudouris.blogspot.gr/2013/04/3_30.html