10η εβδομάδα εγκυμοσύνης

10η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 36 χιλιοστά
Βάρος μωρού : 5-10 γραμμάρια (μέγεθος: δαμάσκηνου)

Συγχαρητήρια! Βρίσκεστε στην 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης…Το 1/4 της εγκυμοσύνης έχει ήδη μείνει πίσω σου!
Πλέον το μωρό έχει ολοκληρώσει το πιο κρίσιμο μέρος της ανάπτυξής του. Αυτή είναι η αρχή της λεγόμενης εμβρυϊκής περιόδου, η εποχή που οι ιστοί και τα όργανα στο σώμα του αναπτύσσονται και ωριμάζουν πολύ γρήγορα. Καταπίνει πλέον υγρό και μπορεί ακόμη και να κλωτσάει. Ζωτικά όργανα, όπως νεφρά, έντερα, εγκέφαλος και συκώτι είναι στην θέση τους και αρχίζουν να λειτουργούν, αν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα θα μπορούσαμε να διακρίνουμε μικρές λεπτομέρειες, όπως τα μικροσκοπικά νυχάκια στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, αλλά και μία υποψία μαλλιών που αρχίζουν να φυτρώνουν στο τρυφερό του δέρμα. Μπορεί ακόμη και να λυγίσει τα άκρα του. Τα χεράκια του είναι λυγισμένα στο ύψος του καρπού και μπορεί να τα ενώσει πάνω στο στήθος του και τα πόδια του μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να ενωθούν στο μπροστινό μέρος του σώματός του. Επίσης, πλέον διακρίνεται το περίγραμμα της σπονδυλικής του στήλης. Το μέτωπό του διογκώνεται προσωρινά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Στο ιατρείο του γυναικολόγου από τη 10η εβδομάδα μέχρι τη 12η περίπου θα πρέπει να γίνει ένας υπέρηχος για τον προσδιορισμό της Αυχενικής Διαφάνειας (ΝΤ scan) του εμβρύου; Έχει διαπιστωθεί, ότι αν το πάχος της αυχενικής πτυχής ξεπερνά το κανονικό, υπάρχει σοβαρή υπόνοια για χρωματοσωματικές ανωμαλίες. Επιπλέον, εκτιμάται και το κοιλιακό τοίχωμα. Αν υπάρξουν υποψίες για ομφαλοκήλη, γίνεται επαναληπτικός έλεγχος μετά από 1-2 εβδομάδες κι αν συνεχίσουν να υπάρχουν, ο ιατρός θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει η εγκυμοσύνη.

Αυτή την περίοδο, πρόσεχε πολύ να κάνεις μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και προσπάθησε να μην βγάλεις την άσκηση από τη ζωή σου. Δεν είναι κόπος, ίσα ίσα! Άλλωστε, το σώμα σου δεν δουλεύει μόνο για εσένα πια, αλλά κυρίως για το μωρό σου. Δεν θα το ξεχνάς ποτέ… Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που, δυστυχώς, δεν έχουν όλες οι γυναίκες το προνόμιο να απολαμβάνουν. Περιμένεις το παιδάκι σου! Τί πειράζει λοιπόν αν πήρες (που έτσι πρέπει κιόλας) κάποια κιλάκια παραπάνω; Το πολύ πολύ να χρειαστεί να πας για ψώνια! Δεν ακούγεται και τόσο άσχημο, σωστά; Αγόρασε ελαστικά φορέματα γενικά, επέλεξε ρούχα με λάστιχο, το οποίο θα εφαρμόζει κατά προτίμηση κάτω από την κοιλιά και θα σου δώσει την πολυπόθητη άνεση. Τώρα, για την άσκηση που είπαμε, μην φανταστείς ότι θα χρειαστεί κάτι ιδιαίτερα κοπιαστικό. Λίγο κολύμπι ή λίγο περπάτημα είναι καλές λύσεις και, εκτός από φυσική κατάσταση, θα σου προσφέρουν και την ευεξία που έχεις ανάγκη. Προσοχή όμως, καλύτερα να μην επιλέξεις κολύμπι σε πισίνα που δεν γνωρίζεις, γιατί ενδεχομένως να κολυμπούν μαζί σου και κάποια… βακτήρια! Δεν είναι τώρα περίοδος για λοιμώξεις του ουροποιητικού σου συστήματος, ούτε για κολπικές μολύνσεις…

10η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Ήρθε η ώρα να αγοράσεις μερικά εσώρουχα! Ρίξε μια ματιά στις σελίδες περιοδικών για εγκύους, αλλά και στο διαδίκτυο. Μπορείς να βρεις ευκαιρίες στην αγορά και κάτι συνολάκια μούρλια, ό,τι πρέπει! Το στήθος σου έχει αυξηθεί ένα με δύο μεγέθη, οπότε χρειάζεσαι οπωσδήποτε (βαμβακερούς ε;) στηθόδεσμους που να στηρίζουν σωστά το σώμα, καθώς λογικά νιώθεις ήδη ένα πρήξιμο, ακόμη και μικρά πονάκια στο στήθος. Αναζήτησε εσώρουχα μητρότητας, για επιπλέον στήριξη και άνεση. Δεν φαντάζεσαι πόση ανακούφιση θα νιώσεις!

Καλή εβδομάδα και… καλά ψώνια!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος