17η εβδομάδα εγκυμοσύνης

17η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 11 - 12 εκατοστά
Βάρος μωρού : 100 γραμμάρια (μέγεθος: ανοιχτής παλάμης)

Φτάσαμε τα 100 γραμμάρια αισίως! Ναι, για το μωράκι σου λέω, το οποίο συνεχώς μεγαλώνει! Ο σκελετός του μωρού αλλάζει και ο μαλακός χόνδρος μετατρέπεται σταδιακά σε οστό, ενώ ο ομφάλιος λώρος γίνεται όλο και πιο δυνατός. Μπορεί και κινεί τις αρθρώσεις του τώρα, αλλά και οι ιδρωτοποιοί αδένες του αρχίζουν να αναπτύσσονται. Στην επιφάνεια του εμβρύου σχηματίζεται ένα στρώμα λίπους. Αυτό βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις πια πολύ καλή ισορροπία; Καθώς η κοιλιά σου μεγαλώνει, το κέντρο βάρους σου μεταβάλλεται και έτσι αισθάνεσαι λογικά κάποια αστάθεια. Προσπάθησε να αποφεύγεις επικίνδυνες καταστάσεις και ψηλά τακούνια, για να μην πέσεις πουθενά! Κάποιο χτύπημα στην κοιλιά σου, μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνο για εσένα και, κυρίως, για το μωρό.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, στατιστικά οι εγκυμονούσες βλέπουν πιο έντονα και πιο πολλά όνειρα, σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο της κύησης. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ονειρεύονται να φροντίζουν μικρά κατοικίδια ζώα. Αυτό μπορεί να προέρχεται από το μητρικό ένστικτο της προστασίας προς το μωρό, το οποίο αφού μέχρι τώρα δεν το έχεις δει, το προσωποποιείς στα χαριτωμένα ζωάκια. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να ονειρεύονται πιο μεγάλα και απειλητικά ζώα, κάτι που οι ειδικοί ερμηνεύουν ως ανησυχία και αγωνία για το άγνωστο. Τίποτα το φοβερό δηλαδή…

Στα όνειρά σου μπορεί να εκφράζεις και την αυξημένη λίμπιντο που νιώθεις, δεν είναι κακό, συμβαίνει στην πλειονότητα των εγκύων. Συνήθως, η ανησυχία σου για το πώς αλλάζει και πώς φαίνεται το σώμα σου ή ακόμη και η ανάγκη σου να είσαι ποθητή από τον σύντροφο, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μέσα από ένα (ή και περισσότερα όνειρα)! Να θυμάσαι ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες είναι πιο θηλυκές από ποτέ… Οπότε, πάρε τα πάνω σου και συνέχισε με αυτοπεποίθηση!

Τώρα, γιατί όλα αυτά να συμβαίνουν περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο η συχνοουρία είναι εντονότερη, όπως και οι κράμπες και οι καούρες ή ακόμη και ο πόνος στην πλάτη, οπότε ξυπνούν περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο τα φαινόμενα έχουν περιοριστεί αρκετά. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να «νομίζουν» ότι τα όνειρα είναι πιο έντονα, σε σχέση με πριν, λόγω της αυξημένης συναισθηματικής τους φόρτισης. Και τελικά, αφού δεν μπορείς να τα αποφύγεις, απόλαυσέ τα! Όπως και να έχει, εμείς θα σου ευχηθούμε… όνειρα γλυκά!

Μήπως νιώθεις πιο στεγνά τα μάτια σου; Μην ανησυχείς, είναι συχνό φαινόμενο. Βάλε λίγες σταγόνες κολλύριο και θα αιστανθείς καλύτερα. Αν χρησιμοποιείς φακούς επαφής, προσπάθησε να μην τους φοράς για μεγάλα διαστήματα. Και αν επιμένει η ξηρότητα, σκέψου μήπως πρέπει να γυρίσεις στη λύση των γυαλιών μέχρι να γεννήσεις…

Μερικές έγκυες, επίσης, εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από οίδημα, φλεγμονή, πόνο και μούδιασμα στα δάκτυλα ή τον καρπό. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο οίδημα από την κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα συνήθως υποχωρούν λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

17η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Η αγάπη είναι εδώ και είναι για δυο (προς το παρόν!). Αφιέρωσε χρόνο στον σύντροφό σου αυτή την εβδομάδα. Κάνε του εκπλήξεις, γράψε του μια ρομαντική επιστολή με όλα όσα αγαπάς σε αυτόν και το πώς τον βλέπεις ως σύντροφο και ως μέλλοντα πατέρα, φτιάξε του ένα πλούσιο πρωινό, κάντε μαζί μια βόλτα στη θάλασσα, ακόμη και ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αρωματικά κεριά. Βρείτε τον χρόνο να συνδεθείτε ως ζευγάρι σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο και αφήστε τη μουντή πραγματικότητα της καθημερινότητας πίσω!

Καλή εβδομάδα… και καλές επανασυνδέσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος