19η εβδομάδα εγκυμοσύνης

19η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 12 - 14 εκατοστά
Βάρος μωρού : 200 γραμμάρια

Η ανάπτυξη του βάρους του μωρού σου είναι εκπληκτική, όπως εκπληκτική είναι και η ανάπτυξη των «πέντε αισθήσεών» του! Ο εγκέφαλος ορίζει τους εξειδικευμένους τομείς για την όσφρηση, τη γεύση, την ακοή, την όραση και την αφή. Έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να ακούει τη φωνή σου τώρα, γι αυτό μην ντρέπεσαι να του διαβάζεις μεγαλόφωνα, να του μιλάς ή να του τραγουδάς. Τα χέρια και τα πόδια του είναι τώρα στη σωστή αναλογία μεταξύ τους, αλλά και με το υπόλοιπο σώμα, ενώ στο δέρμα του εμφανίζεται μια κολλώδης ουσία, το λεγόμενο «σμήγμα» που χρησιμεύει στην προστασία της επιδερμίδας.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Οι παλάμες σου μπορεί να είναι περισσότερο κόκκινες τώρα; Αν είναι όντως, να ξέρεις ότι φταίνε τα επιπλέον οιστρογόνα! Μήπως έχεις κάποια «μπαλώματα» σκουρόχρωμου δέρματος στο άνω χείλος, στα μάγουλα ή και στο μέτωπο; Είναι αποτέλεσμα μιας προσωρινής αύξησης της χρωστικής του δέρματος και είναι γνωστό ως «μάσκα της εγκυμοσύνης». Λίγο μέικ απ μπορεί να κάνει θαύματα, σχεδόν δεν θα φαίνονται! Ακόμη, μην σου φανεί περίεργο αν δεις περισσότερη ένταση στις φακίδες σου ή ακόμη και μια σκουρόχρωμη γραμμή από τον αφαλό μέχρι το ηβικό οστό. Είναι η λεγόμενη «σκοτεινή γραμμή» (ή αλλιώς Linea nigra). Μετά την εγκυμοσύνη, τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν, αλλά μέχρι τότε πρόσεξε την έκθεση στον ήλιο, βάζε πάντα αντηλιακό προσώπου και σώματος με UVA και UVB προστασία και δείκτη SPF 30 ή υψηλότερο, καθώς και καπέλο, αλλά και γυαλιά ηλίου με σωστή προστασία.

Το βάρος σου αυξάνει τώρα ακόμη πιο γρήγορα. Μπορεί να αισθάνεσαι πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή ακόμη και στη μέση ή και στα πλευρά, ειδικά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε κάποιο μικρό τέντωμα των συνδέσμων που στηρίζουν την μήτρα. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά αν δεις τον πόνο να επιμένει ή να αυξάνεται σε ένταση, ενημέρωσε άμεσα τον ιατρό σου. Επίσης, ένα μαξιλαράκι θέρμανσης και λίγο μασάζ στους μύες από τον σύντροφο είναι μια καλή ιδέα για να χαλαρώσουν… και οι μυς κι εσύ μαζί!

Μια καλή άσκηση για τη μέση είναι η εξής: Κάθισε άνετα σε μία καρέκλα ή ακόμη και στο πάτωμα με τα πόδια μπροστά τεντωμένα. Χαμήλωσε αργά και σταθερά μπροστά το κεφάλι προς τα γόνατα και προσπάθησε να αγγίξεις τα δάκτυλα των ποδιών, όσο μπορείς (μην πιέζεις παραπάνω τον εαυτό σου). Σήκω αργά στην αρχική σου θέση. Κάνε λίγες επαναλήψεις και ίσως δεις τον πόνο να μαλακώνει.

Σε περίπτωση που κυοφορείς δίδυμα, πρόσεξε δύο φορές περισσότερο, κυρίως στην καθημερινή σου ζωή και στον τρόπο που κινείσαι, καθώς το βάρος είναι ακόμη περισσότερο αυξημένο και επιβαρύνει το σώμα σου… διπλά.

Ακόμη, αν έχεις δει κάποιο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες σου, ενημέρωσε τον ιατρό σου, αλλά να ξέρεις ότι είναι συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη. Δοκίμασε να πάρεις βιταμίνη Ε, λένε ότι βοηθάει πολύ!

19η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Μίλα στο μωρό σου! Είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να ξεκινήσει ουσιαστικά η διαδικασία σύνδεσής του μαζί σου. Κατά προτίμηση σε οικείο χώρο, για να μην σκεφτεί κάποιος ότι μιλάς μόνη του, διάβασε δυνατά ένα άρθρο από περιοδικό ή από εφημερίδα ή ακόμη, και ένα απόσπασμα από ένα παιδικό βιβλίο. Ειδικές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η διαδικασία βοηθάει στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού στην μετέπειτα ζωή του. Βρες λοιπόν γραμμένο ένα χαρούμενο και αισιόδοξο μήνυμα, ή ακόμη και μια δική σου σκέψη ή επιθυμία, και μετέφερέ την στο μωρό. Μίλα του για τα όνειρά σου για εκείνο...

Καλή εβδομάδα… και καλές αναγνώσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος