2 προσφυγόπουλα βρίσκονται ξανά μετά από 2,5 χρόνια

2 προσφυγόπουλα βρίσκονται ξανά μετά από 2,5 χρόνια

Αυτά τα Δύο Προσφυγόπουλα Κατάφεραν να Ξαναβρεθούν Μετά από 2,5 Χρόνια.

Από τις αρχές του 2015 τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη, κυρίως μέσω της θαλάσσιας οδού στο ανατολικό Αιγαίο.

Ένας στους τρεις είναι παιδί, ενώ ένα στα δέκα ανήλικα προσφυγόπουλα έχει ταξιδέψει μόνο του, χωρίς τη συνοδεία κάποιου από τους γονείς του, μένοντας εκτεθειμένο σε πολλούς κινδύνους τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το ταξίδι.

Ο αριθμός των «ασυνόδευτων» παιδιών-προσφύγων σήμερα στην Ευρώπη υπολογίζεται, σύμφωνα με την Eurostat, στα 70.000 περίπου.
10.000 από αυτά πλέον αγνοούνται, σύμφωνα με την Europol, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης.

Πολλά από αυτά τα παιδιά, που καταλήγουν χωρίς την οικογένειά τους στην Ελλάδα, στην προσπάθεια να προστατευθούν, φιλοξενούνται από δομές και ξενώνες συνήθως Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κάποια από αυτά, έχουν συγγενείς σε άλλες χώρες τις Ευρώπης.

Φωτογραφία από το κινητό/προσωπικό αρχείο Όμιντ Νικόι

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, όταν ένας μετανάστης ή πρόσφυγας εισέρχεται στην Ευρώπη, έχει το δικαίωμα να επανενωθεί με την οικογένειά του εφόσον αυτή βρίσκεται στο εξωτερικό.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες.

Το VICE συνάντησε τον Μπέντζαμιν Νικόι, έναν 9χρονο Αφγανό, που ταξίδεψε χωρίς τους γονείς του στην Ελλάδα, υπό την επιτήρηση ενός 17χρονου γείτονά του, από το Ιράν στην Τουρκία και από εκεί με μια βάρκα στη Λέσβο.

Ο Μπέντζαμιν παρέμεινε 9 μήνες στην Ελλάδα, μακριά από την οικογένειά του, μαζί με άλλους «ασυνόδευτους» ανήλικους πρόσφυγες σε έναν ξενώνα της οργάνωσης για τα δικαιώματα νέων «ΑΡΣΙΣ» στην Αλεξανδρούπολη, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία «επανένωσης» με τον 19χρονο αδελφό του Όμιντ, ο οποίος μένει στο Βερολίνο και θα αναλάμβανε να τον πάρει υπό την προστασία του από εδώ και πέρα.

Περισσότερα από 83 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν επανενωθεί με τους συγγενείς τους από τον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στην Αλεξανδρούπολη, από το 2013.

Ο Laurent Laughlin ακολούθησε με την κάμερα του VICE τον μικρό Μπέντζαμιν στην Αλεξανδρούπολη και τον αδελφό του Όμιντ στο Βερολίνο, μέχρι τη μεγάλη στιγμή της επανένωσης των δύο αδελφών, καταγράφοντας από κοντά μία από τις πιο ευαίσθητες πτυχές του τόσο περίπλοκου προσφυγικού ζητήματος.

Κάμερα/Παραγωγή: Laurent Laughlin
Παραγωγή: Κατερίνα Βασιλείου
Μοντάζ: Μάγδα Μαρτζούκου

πηγή: VICE