Η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια

Η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια

Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας στα παιδιά μας;

Ιδανική διαφορά δεν υπάρχει, όμως είναι καλό να εξετάσει κάθε οικογένεια με προσοχή, πότε θα είναι η καλύτερη στιγμή για να αποκτήσει το πρώτο ή το δεύτερο ή και τρίτο παιδάκι της.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Διαφορά ενός έτους.
Τα παιδιά πιθανότητα θα είναι πολύ καλοί φίλοι μεγαλώνοντας.
Όμως ίσως είναι λιγάκι δύσκολο για σας.

Πιθανά πλεονεκτήματα.
Θα είστε μία πολύ αποδοτική «μηχανή».
Τα πρώτα χρόνια με δύο μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών μάλλον δεν θα μπορείτε να απολαύσετε τον ύπνο σας, αλλά θα έχετε γίνει εξπέρ στην αλλαγή της πάνας, στο μπάνιο και σε όλες τις άλλες καθημερινές υποχρεώσεις.

Στην πραγματικότητα μπορείτε να βρείτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να περάσετε με τα παιδάκια σας, από μητέρες που τα παιδιά τους έχουν μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας.
Το πρώτο παιδάκι σας μάλλον θα ενοχληθεί λιγότερο από την αλλαγή.

Γιατί είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τι συμβαίνει και να αισθανθεί ζήλια.
Επίσης γιατί ο μπαμπάς και η μαμά δεν ασχολούντο μόνο με αυτό για πολύ καιρό, έτσι τώρα δεν θα περιμένει την πλήρη προσοχή τους.

Τα παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας, μπορεί να έχουν διαφωνίες, όμως είναι πιο κοντά συναισθηματικά, έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και απολαμβάνουν τα ίδια παιχνίδια, τηλεοπτικά προγράμματα και δραστηριότητες.

Δυνητικές προκλήσεις.
Θα είναι δύσκολο για το σώμα σας. Μία δεύτερη εγκυμοσύνη σε σύντομο διάστημα, δεν θα αφήσει το σώμα σας να ανακάμψει πλήρως.

Τα επίπεδα του σιδήρου και του ασβεστίου σας μπορεί να έχουν εξαντληθεί, μπορεί να υποφέρετε από προγεννητική αναιμία ή απλά να αισθάνεστε κουρασμένη.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αν μείνετε έγκυος μέσα σε ένα χρόνο από την προηγούμενη γέννα σας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Επίσης μπορεί να υποφέρετε από μελαγχολία.

Όλοι αυτοί είναι οι λόγοι που οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον 18 μήνες μεταξύ των κυήσεων.
Θα έχετε πολλή δουλειά. Θα έχετε ένα απαιτητικό μικρό παιδί που σας χρειάζεται πάρα πολύ.
Σκεφτείτε τις άγρυπνες νύχτες, τις πάνες, το θηλασμό, όλα αυτά θα αυξηθούν αν η διαφορά της ηλικίας είναι μικρή.

Διαφορά δύο ετών.
Στην περίπτωση αυτή, τα παιδιά είναι ακόμη αρκετά κοντά σε ηλικία για να μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και με λίγο περισσότερο χρόνο μεταξύ των κυήσεων, είναι πιο εύκολο για σας.

Πιθανά πλεονεκτήματα.
Το σώμα σας είναι έτοιμο. Όταν πρέπει να προετοιμάσετε το σώμα σας για το δεύτερο παιδάκι, η διαφορά αυτή είναι πολύ καλύτερη.

Το σώμα έχει αρκετό χρόνο για να «οργανωθεί» ξανά.
Μειώνεται ο κίνδυνος των επιπλοκών της κύησης. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν σαν πολύ καλό το διάστημα των 18 μηνών ιδίως αν είστε πάνω από 35 ετών.
Και βέβαια δεν έχετε ξεχάσει τα βασικά της φροντίδας για ένα νεογέννητο, ενώ την ίδια στιγμή αισθάνεστε την εμπιστοσύνη που έχετε αποκτήσει από το πρώτο μωράκι σας.

Δυνητικές προκλήσεις.
Η ζήλια τώρα μπορεί να είναι πιο έντονη.

Όπως και ο ανταγωνισμός.
Στην ηλικία αυτή το παιδί θέλει την αποκλειστικότητα σε όλα.

Το μικρό παιδί δεν θέλει να μοιράζεται τα παιχνίδια του και ιδίως την δική σας προσοχή.
Έτσι μάλλον θα είναι πιο απαιτητικό και προκλητικό προς εσάς όταν φτάσει το νέο αδελφάκι του.

Πολλά παιδάκια βιώνουν κάποια οπισθοχώρηση μετά τον ερχομό του νέου μωρού, όπως για παράδειγμα να κάνουν βήματα προς τα πίσω στην εκπαίδευση τουαλέτας, να μιλά σαν μωρό και να πιπιλά τον αντίχειρα του.

Βέβαια όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην νηπιακή ηλικία.
Μπορεί για λίγο να επικρατήσει χάος.
Αλλά ευτυχώς θα είναι για λίγο.

Διαφορά τριών ετών.
Τώρα που το πρώτο παιδάκι σας έφτασε τα τρία χρόνια του μπορεί να είναι πιο εύκολη η φροντίδα του.

Πιθανά πλεονεκτήματα.
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πιο ασφαλή. Η διαφορά των τριών χρόνων θεωρείται ασφαλής.

Πάλι βέβαια το σώμα έχει όλο τον χρόνο να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Θα είναι πιο εύκολο για σας.
Ένα παιδάκι 3 ετών μπορεί θεωρητικά τουλάχιστον να παίξει λίγο μόνο του και σε γενικές γραμμές δείχνει κάποια ανεξαρτησία.

Θα έχει αρχίσει την εκπαίδευση της τουαλέτας άρα δεν θα έχετε δύο πάνες και μπορεί να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό για λίγες ώρες ώστε να μπορείτε να ασχοληθείτε με το μωρό σας.

Δυνητικές προκλήσεις.
Έχετε ακόμη πολύ δουλειά. Είναι μία δύσκολη διαφορά ηλικίας για τους γονείς καθώς τα μεγαλύτερα αδέλφια δεν είναι σε θέση να φροντίζουν τον εαυτό τους και έχουν ανάγκες που δεν ικανοποιούνται τόσο εύκολα όσο το μωράκι.

Η ζήλια μπορεί να εξακολουθεί να είναι πρόβλημα.
Το μεγαλύτερο παιδί σας καταλαβαίνει ότι έχει λιγότερη προσοχή δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το συναίσθημα αυτό και μπορεί να γίνει επιθετικό σε σας ή στο μωρό.

Στην πραγματικότητα η επιθετικότητα τείνει να κορυφωθεί στην ηλικία των 2 με 3 ετών.
Με τη γέννηση του μωρού, πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι ικανά να επανέλθουν στη συμπεριφορά του μωρού, να θέλουν πάλι πάνα και να μιλούν σαν μωρά.

Διαφορά ηλικίας 4 ετών.
Μόλις οι γονείς ξεχάσουν τις άγρυπνες νύχτες και τις πάνες, αρχίζουν για πρώτη φορά να σκέπτονται σοβαρά να αποκτήσουν άλλο ένα παιδάκι.

Πιθανά πλεονεκτήματα.
Θα έχετε περισσότερο χρόνο με κάθε παιδί χωριστά. Θα μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε, να παίξετε και να απολαύσετε καθένα από τα παιδιά σας ξεχωριστά.

Το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να το χειριστεί καλύτερα.
Στα 4 χρόνια του είναι πιο ώριμο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεται ότι απειλείται ή νιώθει ανασφάλεια με την άφιξη του αδελφού του.

Και δεδομένου ότι η επιθετικότητα είναι πιο έντονη μεταξύ των ηλικιών 2 και 4 τώρα η συμπεριφορά του θα είναι πιο ήπια με το μωρό.
Τώρα το μεγάλο παιδάκι σας μπορεί να σας βοηθήσει στην φροντίδα του μωρού, όπως για παράδειγμα να σας φέρει την πάνα του ή την πετσέτα ή τα ρούχα του.

Και βέβαια και το μικρούλι μπορεί να επωφεληθεί πολύ από το μεγαλύτερο αδελφάκι του, στην ομιλία, στο διάβασμα και στην εκπαίδευση της τουαλέτας.

Δυνητικές προκλήσεις.
Τώρα οι επιπλοκές κατά τον τοκετό μπορεί να είναι πιο συχνές. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που περιμένουν δύο χρόνια για να συλλάβουν, ο κίνδυνος επιπλοκών μπορεί να είναι μεγαλύτερος ειδικά αν είστε άνω των 35 ετών.

Μπορεί τώρα να είστε λίγο «σκουριασμένες».
Να έχετε ξεχάσει μερικά βασικά πράγματα που χρειάζεται το νεογέννητο μωράκι.

Και επίσης θα χάσετε κάποιο ελεύθερο χρόνο που έχετε συνηθίσει τώρα, που το μεγάλο παιδί σας είναι σχετικά αυτάρκης.
Επίσης τα παιδιά δεν θα έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες δραστηριότητες.

Έτσι θα πρέπει να μοιράσετε τις δραστηριότητες με το σύντροφό σας.
Κάθε οικογένεια πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι είναι το καλύτερο για τα δικά της δεδομένα.

Διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών