20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 14 - 17 εκατοστά
Βάρος μωρού : 260 γραμμάρια

Συγχαρητήρια, έφτασες με επιτυχία στη μέση της εγκυμοσύνης σου! 

Η κορυφή της μήτρας σου είναι περίπου στο επίπεδο του αφαλό και πιθανόν να έχεις βάλει περίπου 6 κιλάκια ήδη. Για τις πρώτες 20 εβδομάδες, επειδή τα πόδια του μωρού είναι κουλουριασμένα κοντά στον κορμό του, είναι δύσκολο να μετρηθεί το μήκος του. Γι αυτό, οι μετρήσεις λαμβάνονται από την κορυφή του κεφαλιού του μέχρι τον κορμό, την ουρά που λέμε. Η μέτρηση μετά από τις 20 εβδομάδες είναι περισσότερο ακριβής, καθώς πλέον μπορεί να μετράται από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού. Τώρα μπορεί να καταπίνει καλύτερα, αλλά και περισσότερο. Αυτή είναι καλή πρακτική για το πεπτικό του σύστημα. Επίσης, τώρα παράγεται ένα μαύρο κολλώδες υποπροϊόν της πέψης, το οποίο συσσωρεύεται στα σπλάχνα του και μάλλον θα το δεις στην πρώτη λερωμένη πάνα του. Μερικά μωρά το αποβάλλουν στην μήτρα ή και κατά την διάρκεια του τοκετού.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Ίσως ήρθε η στιγμή να καλωσορίσεις (αν δεν το είχες ήδη από το παρελθόν) και το ροχαλητό στη ζωή σου; Κι όμως! Αυτό οφείλεται εν μέρει στα αυξημένα οιστρογόνα, τα οποία συμβάλλουν στη διόγκωση των βλεννογόνων της μύτης και κατά συνέπεια, στην παραγωγή περισσότερης βλέννας. Τι να κάνεις; Προσπάθησε να κοιμάσαι στο πλάι, με το κεφάλι ελαφρά ανυψωμένο. Ακόμη, απέφυγε να τρως βαριά και καυτερά φαγητά αργά το βράδυ, ώστε να μην έχεις καούρες και δυσφορία προ του ύπνου.

Επίσης, τα ανατομικά μαξιλάρια θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σου αυτή την περίοδο! Χρησιμοποίησέ τα κάτω από τη μέση ή τον αυχένα, ακόμη και στα πόδια σου, κάτι που θα βοηθήσει και με τις κραμπούλες στη γάμπα σου. Μην αμελείς να κάνεις και μικρές ασκήσεις στο κρεβάτι με τα πόδια. Τέντωσε τη φτέρνα και σήκωσε τα δάκτυλα του ποδιού με κατεύθυνση προς τα πάνω. Μείνε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά χαλάρωσε τον αστράγαλο. Λίγες επαναλήψεις την ημέρα, θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του κάτω μέρους των ποδιών σου. Κι αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τη στήριξη του κορμού σου, ιδίως όσο βαραίνει το σώμα.

Μήπως κατά τον ύπνο ζεσταίνεσαι περισσότερο από το κανονικό; Μήπως ξυπνάς ιδρωμένη μέσα στην νύχτα; Ναι, είναι φυσιολογικό και συμβαίνει λόγω των αλλαγών του μεταβολισμού και των ορμονών. Τι μπορείς να κάνεις; Προσπάθησε να κρατάς δροσερή την κρεβατοκάμαρα, αλλά και να κοιμάσαι με τα απολύτως απαραίτητα και μόνο. Μην φορτώνεσαι με περιττά ρούχα, τα οποία μπορεί να κρατήσουν τον ιδρώτα και να κινδυνέψεις ακόμη και με ψύξη. Ένα ελαφρύ νυχτικό και σταθερές βαμβακερές παντόφλες είναι κατάλληλο dress code για τον ύπνο, αλλά και τις νυκτερινές επισκέψεις σου στο μπάνιο.

Τέλος, από την 20η έως και την 22η εβδομάδα πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα β-επιπέδου σε εξειδικευμένα κέντρα υπερήχων εμβρύου, με το οποίο εξετάζεται η αρτιμέλεια του εμβρύου και είναι γνωστό και ως ο «μεγάλος υπέρηχος». Με αυτή την εξέταση, ελέγχονται ακόμη μια φορά τα μεγέθη κρανίου και μηριαίου, οι χώροι της καρδιάς και οι απαγωγές των μεγάλων αγγείων, η ανατομία του εγκεφάλου, η ύπαρξη ουροδόχου κύστεως, στομάχου και νεφρών, οι αναπνευστικές κινήσεις, η πενταδακτυλία, οι κνήμες, οι αντιβραχίονες και τα άκρα. Πριν γίνει αυτό το τεστ, θα πρέπει η μητέρα να έχει αποφασίσει πώς θα κινηθεί σε περίπτωση που κάτι δεν φανεί όπως περίμενε (αρτιμέλεια δακτύλων, για παράδειγμα)…

20η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Ξεκίνα να φτιάχνεις το σπίτι, ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχτεί το μωράκι σου. Κάτσε μαζί με τον σύντροφό σου και αποφασίστε για όλα εκείνα τα μικρά ή τα μεγάλα μερεμέτια, τις νέες αγορές, ακόμη και το χρώμα του υπνοδωματίου και κάντε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Τις βαριές δουλειές θα τις αναλάβει εκείνος, ώστε να μην εκτεθείς σε χρωστικές ουσίες, βαφές, σκάλες και αιχμηρά εργαλεία. Εσύ ασχολήσου με τη διακόσμηση καλύτερα! Στη λίστα που θα κάνετε, μην παραλείψετε ακόμη και μικρά, αλλά απαραίτητα είδη, όπως έναν πυροσβεστήρα ή ακόμη και φωτάκια νυκτός.

Καλή εβδομάδα… και καλές αγορές!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος