21η εβδομάδα εγκυμοσύνης

21η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 18 - 23 εκατοστά
Βάρος μωρού : 300 γραμμάρια (μέγεθος: καρότου)

Άλλα 100 γραμμάρια προστίθενται στο μωρό σου και σύντομα θα μπορείς να το αισθανθείς να «προπονείται στις πολεμικές τέχνες», καθώς οι αρχικές κινήσεις του τώρα γίνονται κλωτσιές και σπρωξίματα! Τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν σχηματιστεί και αν είναι κορίτσι, το αιδοίο της έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Αισθάνεσαι πιθανότητα, πολύ άνετα αυτές τις μέρες. Δεν είσαι ακόμη πελώρια (θα καταλάβεις αργότερα τί εννοούμε) και οι συνήθεις ταλαιπωρίες, που σχετίζονται με την αρχή της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχουν πια. Χαλάρωσε και απόλαυσέ το! Γιατί το τρίτο τρίμηνο μπορεί να φέρει μαζί του κάποιες νέες μικρές ταλαιπωρίες.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Το σπυράκι που βλέπεις στον καθρέφτη είναι μια μικρή έξαρση ακμής, η οποία εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη; Έχε υπόψη σου ότι η λιπαρότητα αυξάνεται αυτή την περίοδο και μπορεί να επιφέρει εμφάνιση (ή επιδείνωση) ακμής. Φρόντισε να πλένεις σχολαστικά με απαλό σαπούνι το πρόσωπό σου και να χρησιμοποιείς ενυδατική κρέμα. Ρώτα και τον ιατρό σου αν μπορείς να βάλεις τοπικά κάποιο προϊόν κατά της ακμής, γιατί το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να πάρεις οποιαδήποτε σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Και τώρα, πάμε σε κάτι πιο ευχάριστο! Στατιστικά, έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου, διεγείρει την ευαίσθητη περιοχή, δημιουργώντας κατά συνέπεια και αυξημένη σεξουαλική επιθυμία!! Και δεν σταματάμε εδώ… Η αυξημένη κολπική λίπανση λόγω των ορμονικών αλλαγών, θα σε μετατρέψει σε δυναμική μηχανή του σεξ! Η θέση που εξυπηρετεί περισσότερο σε αυτή την φάση είναι η στάση «γυναίκα από πάνω», καθώς βοηθάει στο να μην πιέζεται η κοιλίτσα σου, αλλά και να έχεις εσύ τον έλεγχο της διείσδυσης, ανάλογα με τον πόσο βολικά αισθάνεσαι.

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβεις και την επιβεβαίωση από τον ιατρό σου ότι μπορείς να προχωρήσεις με τον σύντροφό σου σε κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχουν συμπτώματα που δρουν απαγορευτικά στο να προχωρήσεις σε ερωτικές περιπτύξεις, όπως: μια ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, κοιλιακές κράμπες, μια διαστολή στον τράχηλο της μήτρας ή μια διαρροή υγρών. Ακόμη, αν σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη είχες έναν πρόωρο τοκετό, ο ιατρός πιθανόν να σε συμβουλέψει να σταματήσεις το σεξ σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της κύησης και να συνεχίσεις την αποχή μέχρι να φτάσεις 37 εβδομάδων. Άλλα απαγορευτικά σημάδια είναι αν ο σύντροφός σου έχει έρπη γεννητικών οργάνων (ή και γενικότερα έρπη) ή άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Σε καμία περίπτωση! Όσο κι αν θέλεις να έρθεις κοντά, μείνε μακριά!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη μερίδα των γυναικών που κατά την εγκυμοσύνη ούτε να ακούσουν για σεξουαλική διέγερση! Από τη μία τα πονάκια, από την άλλη το φούσκωμα και τα πρηξίματα (για να μην αναφέρουμε και τα πολλά επιπλέον κιλά), δεν βοηθούν στο να νιώθουν ποθητές. Ίσα ίσα, νιώθουν άβολα και αμήχανα μπροστά στον σύντροφο. Μια αγκαλιά, ένα φιλί και ένα χάδι από εκείνον όμως, αν αφεθούν για λίγο, μπορεί να απαλύνει το συναισθηματικό στρες και να επαναφέρει την οικειότητα και την τρυφερότητα που χρειάζονται μεταξύ τους. (Μήπως να δώσεις αυτό το κείμενο και τον σύντροφο να το διαβάσει;)

21η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Προγραμμάτισε μια ρομαντική «απόδραση»… ακόμα και αν μείνετε εντός! Τώρα που είστε μόνοι σας στο σπίτι και πριν έρθει το μωράκι σας, είναι ευκαιρία να αποδράσετε σωματικά ή και ψυχικά, να ξεκουραστείτε και να διασκεδάσετε. Στο πρώτο τρίμηνο δεν σου ήταν εύκολο με τις ναυτίες και τις αναγούλες (πέρα από την επικινδυνότητα), όπως επίσης και στο τρίτο τρίμηνο θα έχεις βαρύνει πολύ για να μπορείς να φύγεις ταξίδι. Οπότε; Πάρε από το χέρι τον σύντροφό σου και αδράξτε την ευκαιρία για λίγο… «οι δυο μας» εντός ή εκτός σπιτιού!

Καλή εβδομάδα… και καλές αποδράσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος