23η εβδομάδα εγκυμοσύνης

23η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 24 - 29 εκατοστά
Βάρος μωρού : 455 γραμμάρια (μέγεθος: μάνγκο)

Ε ναι λοιπόν, άνοιξε το ράδιο σήμερα, χόρεψε και τραγούδα! Το μωράκι σου τώρα μπορεί να αισθανθεί ότι χορεύεις. Μπορείς να το «δεις» τώρα να κινείται αργά κάτω από τα ρούχα σου. Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες βρίσκονται στην προετοιμασία για την αναπνοή και τώρα εξοικειώνεται με τους θορύβους, όπως το γάβγισμα του σκύλου ή ο θόρυβος της ηλεκτρικής σκούπας, έτσι ώστε να μην ενοχλείται όταν θα τους ακούει έξω από τη μήτρα.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Μπορείς αυτό το διάστημα της εγκυμοσύνης να αποφασίσεις αν θα φυλάξεις βλαστικά κύτταρα από το μωρό για μελλοντική ιατρική χρήση τους; Μιλάμε για τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα, από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το οποίο είναι μια πλούσια πηγή βλαστικών κυττάρων, των δομικών, δηλαδή, στοιχείων του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα αυτά συλλέγονται μετά τη γέννηση, καταψύχονται και αποθηκεύονται σε Τράπεζα Βλαστοκυττάρων, για την περίπτωση που στο μέλλον το παιδί τυχόν (μακριά από μας) χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, όπως η λευχαιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Υπό το φως πρόσφατων πειραμάτων σε ζώα, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αίμα του ομφάλιου λώρου ίσως και να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη θεραπεία του διαβήτη, για βλάβες του νωτιαίου μυελού, για την καρδιακή ανεπάρκεια, για το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και για σοβαρές νευρολογικές ασθένειες. Εξαίρεση αποτελούν οι ασθένειες με γενετική βάση, που πιθανόν αναπτύξει αργότερα το άτομο, καθώς η χρήση των δικών του κυττάρων δεν θεωρείται ενδεδειγμένη θεραπεία. Όμως, είναι πιθανή η χρήση κάποιου άλλου μέλους της οικογένειας, όπως του αδερφού ή της αδερφής του ατόμου, όπου υπάρχουν κάποιες πιθανότητες αντιστοιχίας ιστού μεταξύ τους.

Τα πρώτα δείγματα της ιατρικής επιστήμης είναι ελπιδοφόρα και αισιόδοξα, αν και οι μελέτες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Η φύλαξη των βλαστοκυττάρων από ιδιωτικές Τράπεζες είναι μια δαπανηρή διαδικασία, αλλά πολλοί είναι οι γονείς που θεωρούν ότι αξίζει το κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώσου από τον ιατρό σου, για τις δημόσιες ή ιδιωτικές Τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων, αλλά και από μητέρες του περιβάλλοντός σου, πριν αποφασίσεις.

Μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι αστράγαλοι και τα πόδια σου θα αρχίσουν να πρήζονται λίγο τις επόμενες εβδομάδες, ειδικά στο τέλος της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Βεβαίως, γίνεται και κατακράτηση υγρών στο σώμα σου, από τα οποία θα απαλλαγείς με τη γέννηση του μωρού. Τότε, θα παρατηρήσεις ότι ο ιδρώτας και η διούρηση γίνεται συχνότερη. Προσπαθήστε να ασκείσαι, αλλά και να ξεκουράζεις τα πόδια σου, για να βελτιώνεις την κυκλοφορία του αίματος. Ψάξε λίγο στην αγορά για… κάλτσες στήριξης και φυσικά, μην ξεχνάς να φοράς άνετα (και σταθερά) παπούτσια!

Το πρήξιμο στα πόδια, όμως, δεν πρέπει να σε εμποδίσει να καταναλώνεις την ποσότητα νερού που πρέπει καθημερινά, γιατί το σώμα σου χρειάζεται να είναι πάντα ενυδατωμένο. Το λεγόμενο «οίδημα» στα κάτω άκρα που τυχόν έχει δημιουργηθεί από την κατακράτηση, μέχρι έναν βαθμό είναι φυσιολογικό. Αν δεις όμως, μια υπερβολική διόγκωση ή ένα ξαφνικό πρήξιμο στα κάτω άκρα, μίλα άμεσα με τον ιατρό σου, γιατί ενδεχομένως και να προμηνύει σημάδι μιας πολύ σοβαρής κατάστασης, που λέγεται «προεκλαμψία» και θέτει το μωρό σε κίνδυνο.

23η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Όσο φτάνει ο καιρός για την γέννα, είναι λογικό να σκέφτεσαι το μετά! Και όταν λέμε το μετά, εννοούμε το «αρκετά» μετά, όπως το πώς θα μπορέσετε να φροντίσετε το μωρό στο σπίτι. Μόνη σου με τον σύντροφο; Θα βοηθήσουν οι γονείς σου; Ή μήπως θα επιλέξετε μια νταντά; Ή ακόμη και ένα κέντρο φροντίδας βρεφών; Πολλές είναι οι επιλογές, η καθεμία με τα συν και τα πλην της. Ρίξε μια ματιά στο διαδίκτυο, αλλά κυρίως ρώτα άλλες μανούλες τι έκαναν στη θέση σου! Είμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξεις στην απόφαση που σου ταιριάζει! Αλλά προετοιμάσου από τώρα σιγά σιγά!

Καλή εβδομάδα… και καλή επιλογή!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος