25η εβδομάδα εγκυμοσύνης

25η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 29 – 31 εκατοστά
Βάρος μωρού : 700 γραμμάρια

Και ναι, έφτασες αισίως στην 25η εβδομάδα εγκυμοσύνης, συγχαρητήρια! Μπορεί να σου φαίνεται πιο μεγάλο διάστημα, γιατί εσύ έχεις αρχίσει να βαραίνεις αρκετά, όμως το μωράκι σου ζυγίζει μόνο κάτι παραπάνω από μισό κιλό, προς το παρόν! Φυσικά, θα συνεχίσει να παίρνει βάρος καθημερινά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη σου. Το ζαρωμένο δέρμα του θα αρχίσει να στρώνει σιγά σιγά και θα μοιάζει όλο και περισσότερο με νεογέννητο. Έχει τώρα περισσότερες τρίχες και αν μπορούσαμε να το δούμε, θα διακρίναμε το χρώμα και την υφή τους.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Αν προσθέσεις λίγη βρώμη ή πίτουρο σιταριού στα δημητριακά σου ή μέσα σε ένα γιαούρτι στο πρωινό σου γεύμα ή ακόμη και σε άλλο γεύμα, όπως μέσα σε σάλτσα για σπαγγέτι, θα μπορέσεις να διευκολύνεις την ομαλή λειτουργία του εντέρου σου, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη δυσκοιλιότητα; Για δοκίμασέ το, τα αποτελέσματα μπορεί να σε ανακουφίσουν, ιδιαίτερα όσο βαραίνει ο κορμός και το σώμα σου λειτουργεί με μεγαλύτερη δυσκολία για τις ανάγκες του.

Επίσης, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα αϋπνίας, να ξέρεις ότι είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά και εσύ έχεις ακόμη έναν λόγο να προσέχεις τη διατροφή σου. Φρόντισε να μην τρως αργά το βράδυ και να αποφεύγεις τα βαριά και πικάντικα γεύματα, για… ύπνον ελαφρύ! Για να απαλλαγείς από τις αϋπνίες, προσπάθησε η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο να είναι σε σταθερά επίπεδα, ούτε πολύ υψηλά, ούτε πολύ χαμηλά. Μπορεί να χρειαστείς κάποιο air condition, για να το πετύχεις αυτό. Αν ακόμη τα συμπτώματα επιμένουν, δοκίμασε να διαβάσεις ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή πιες ένα χαμομήλι ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα, για να πετύχεις την πολυπόθητη χαλάρωση.

Όσον αφορά τις καθημερινές συνήθειές σου, εφόσον ο ιατρός είναι σύμφωνος, μπορείς να συνεχίσεις τη δουλειά σου και τις βόλτες σου κανονικά. Αποφεύγουμε βέβαια να κυκλοφορούμε έξω τις ώρες μεταξύ 12.00μ.μ. και 16.00μ.μ. αν είναι καλοκαίρι, καθώς ο ήλιος είναι τσουρουφλιστός και δεν κάνει εξαιρέσεις! Καπέλο, γυαλιά, άνετα και σταθερά παπούτσια, ελαφριά ρούχα και φυσικά αντηλιακό με σωστή προστασία είναι απαραίτητα. Αν αιστανθείς οποιαδήποτε αδιαθεσία, ζαλάδα, δύσπνοια ή ακόμη και κάποιο πονάκι στην κοιλιά, βρες ένα σκιερό μέρος και μείνε εκεί που είσαι. Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό, κάτι αλμυρό, όπως κρακεράκια και κάτι γλυκό, όπως καραμέλες. Αν μετά από 10 λεπτά ακόμη νιώθεις περίεργα ή μια κούραση που μπορεί να σε κάνει ακόμη και να χάσεις την ισορροπία σου, μην το διακινδυνεύσεις, κάλεσε έναν δικό σου άνθρωπο να έρθει να σε πάρει και μην συνεχίσεις την πορεία σου.

Πολλές έγκυες αναρωτιούνται αν θα είναι έτοιμες την ώρα του τοκετού. Υπάρχει ο φόβος του αγνώστου, κάτι απολύτως φυσιολογικό, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που μπορεί να μάθεις και οι οποίες θα σε βοηθήσουν να προετοιμάσεις τον οργανισμό σου, το σώμα σου, αλλά και το μωρό σου για εκείνη την ώρα. Καθιερωμένες τεχνικές γέννησης είναι οι ρυθμικές αναπνοές ανώδυνου τοκετού και το προγεννητικό μασάζ, τα οποία και θα αυξήσουν τις πιθανότητες για έναν πετυχημένο φυσιολογικό τοκετό.

25η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Είναι η στιγμή να κοινωνικοποιηθείς παρέα με άλλες εγκύους σε μια.. τάξη! Υπάρχουν τμήματα στα οποία μπορείς να βρεθείς με άλλες εγκύους, να μιλήσετε για την εμπειρία σας, ακόμη και να κάνετε προγεννητικές ασκήσεις. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έρθεις σε επαφή με το πώς άλλες γυναίκες αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη, ακόμη και να βρεις απαντήσεις σε ερωτήματά σου. Παράλληλα, θα διασκεδάσεις και θα χαλαρώσεις με ασκήσεις στο νερό, προγεννητική γιόγκα, πιλάτες για εγκύους, ή ακόμη και… χορό για εγκυμονούσες! Και είπαμε, δεν ξεχνάμε και τον σύντροφο! Πάρτον μαζί σου, αξίζει τον κόπο…

Καλή εβδομάδα… και καλές ασκήσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος