26η εβδομάδα εγκυμοσύνης

26η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 32 εκατοστά
Βάρος μωρού : 910 γραμμάρια

Βρισκόμαστε στην 26η εβδομάδα εγκυμοσύνης και σχεδόν αγγίζουμε το 1 κιλό και για δώρο λαμβάνουμε 3 χαρούμενα νέα αυτή την εβδομάδα: το μωρό ανοίγει για πρώτη φορά τα μάτια του (μετά από τόσες εβδομάδες), το μωρό κοιμάται, έχοντας δημιουργήσει πια το δικό του ωράριο ύπνου και το μωρό αρχίζει και σχηματίζει τις πρώτες αναμνήσεις στον νου!!! Το δίκτυο των νεύρων στα αυτιά του αναπτύσσεται και είναι πιο ευαίσθητο από πριν. Τώρα μπορεί να σε ακούει όταν κουβεντιάζεις! Επίσης, αν είναι αγόρι οι όρχεις αρχίζουν να κατεβαίνουν στο όσχεο, ένα ταξίδι που θα διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Η μνήμη σου σε «απατά», κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Μην πανικοβάλλεσαι αν διαπιστώσεις ότι θυμάσαι δυσκολότερα από πριν. Μετά τη γέννηση, η μνήμη σου θα επανέλθει στο φυσιολογικό, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν και πριν την εγκυμοσύνη. Μπορείς να σημειώνεις σε ένα χαρτί τις εργασίες που έχεις να κάνεις και να προσπαθείς να τοποθετείς τα πράγματα που μετακινείς πάλι στην αρχική τους θέση, ακριβώς μετά τη χρήση τους. Αυτή η διαδικασία σίγουρα θα σου είναι πιο εύκολη να τη θυμάσαι!

Αν αισθάνεσαι κουρασμένη και έχεις διαταραχές στον ύπνο, στην όρεξη, ταχυκαρδία ή τάση για λιποθυμία, υπάρχει περίπτωση να πάσχεις από αναιμία, μια σχετικά φυσιολογική κατάσταση σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης σου. Επικοινώνησε με τον ιατρό σου, ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση και θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία, εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Τον τελευταίο καιρό, το κάτω μέρος της πλάτης σου σε ταλαιπωρεί με περισσότερα πονάκια, καθώς η μήτρα αυξάνεται και μετατοπίζει το κέντρο βάρους σου, αποδυναμώνει τους κοιλιακούς σου μυς και πιέζει τα νεύρα της περιοχής και τους συνδέσμους, κάτι που σημαίνει περισσότερη δουλειά για τις… αρθρώσεις σου! Αυτό που ενδείκνυται, εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει, είναι μια ήπιας μορφής καθημερινή άσκηση. Αρχικά, θα πρέπει να αποφεύγεις τις απότομες και έντονες κινήσεις, όπως το σκύψιμο και το σήκωμα, γιατί θα επιβαρύνουν την πλάτη σου. Η καλή στάση του σώματος όταν κάθεσαι έχει μεγάλη σημασία. Όχι σταυροπόδι και όχι καμπουριάσματα μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή! Αν πρέπει να κάθεσαι για πολλές ώρες σε καρέκλα, φρόντισε να σηκώνεσαι για μικρά διαλείμματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εννοείται, να αποφεύγεις την πολύωρη ορθοστασία. Το περπάτημα κάνει καλό, αλλά μην το παρακάνεις για πολλές ώρες. Ένας ελαφρύς περίπατος με παρέα τον σύντροφό σου, βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Το κολύμπι, επίσης, είναι μια πολύ καλή ιδέα (σε ασφαλή και καθαρά νερά), καθώς το νερό στηρίζει και ανακουφίζει από το αυξημένο βάρος σου. Σε ορισμένες ειδικές πισίνες μάλιστα, θα βρεις και ειδικά προγεννητικά μαθήματα. Στον ύπνο, επέλεξε να κοιμάσαι στο αριστερό σου πλάι, με τα γόνατα λυγισμένα και με μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια και ως στήριγμα για την κοιλιά. Μετά από μια κουραστική ημέρα, βάλε τα πόδια σου για λίγα λεπτά σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό (προσοχή, όχι πολύ ζεστό, σε μια θερμοκρασία που να την αντέχεις άνετα). Μπορείς να προσθέσεις μέσα και μερικές σταγόνες από αρωματικά έλαια. Επίσης, ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο θα χαλαρώσει τους μυς της πλάτης, αλλά και το σώμα σου γενικότερα.

26η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Το πρήξιμο στα δαχτυλάκια σου σε αναγκάζει να αποχωριστείς τα αγαπημένα σου δαχτυλίδια; Σου έχουμε λύση! Συγκέντρωσε αυτά που θέλεις να φοράς και παίξε με τους συνδυασμούς, μετατρέποντάς τα σε νέα κοσμήματα. Τι εννοούμε; Ένα δαχτυλίδι μπορεί να γίνει ένα σικάτο κολιέ, απλώς περνώντας το σε μια διακριτική αλυσίδα. Ακόμη, θα μπορούσε να γίνει ένα εντυπωσιακό βραχιόλι, αν έδενες τον κρίκο του σ’ ένα δερματάκι και από τις δύο μεριές. Σκέψου κι άλλες ιδέες και πέρνα όμορφες και δημιουργικές ώρες στο σπίτι, μόνη ή με τις φίλες σου!

Καλή εβδομάδα… και καλές δημιουργίες!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος