28η εβδομάδα εγκυμοσύνης

28η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 35 εκατοστά
Βάρος μωρού : 1.1 κιλό (μέγεθος: μελιτζάνας)

Συγχαρητήρια! Το 3ο και τελευταίο τρίμηνο εγκυμοσύνης ξεκινά αυτή την εβδομάδα! Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Φόρεσε όμορφα ρούχα εγκυμοσύνης, ξεκούραστα παπούτσια, φρόντισε το δέρμα σου. Τα μαλλιά σου, βρίσκονται στην καλύτερη τους εποχή. Είσαι στις ομορφιές σου! Καμία δεν θέλει να έχει πρόωρο τοκετό, γι’ αυτό και όλες, προσέχουμε πολύ αυτή την περίοδο. Ίσως όμως, είναι ανακουφιστικό να ξέρεις ότι το μωρό είναι πλέον τόσο δυνατό, που ακόμα και αν γεννιόταν πρόωρα θα είχε μεγάλες πιθανότητες να επιζήσει.
Με την ανάπτυξη της όρασης, μπορεί να δει το φως που φιλτράρει μέσα από τη μήτρα σου. Επίσης αναπτύσσει δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο και προσθέτει λίπος στο σωματάκι του, γιατί προετοιμάζεται για τη ζωή στον έξω κόσμο.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

….Εκείνη η έντονη επιθυμία που σε πιάνει συχνά όταν ξαπλώνεις το βράδυ, να κινήσεις τα πόδια σου, έχει όνομα; Ναι λοιπόν, πρόκειται για το «σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών» (ΣΑΠ) και το αντιμετωπίζουν πολλές έγκυες! Ίσως νιώσεις τις γνωστές «καρφίτσες», το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, μέχρι και κάποιες φορές ακόμη και πόνους. Τα συμπτώματα διαφέρουν κατά περίπτωση, αλλά το αποτέλεσμα είναι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, το ίδιο. Διαταραχή της έλευσης, διάρκειας ή και ποιότητας του ύπνου. Κοινώς; Δεν σε αφήνει να κλείσεις μάτι! Ο ιατρός δεν μπορεί να κάνει πολλά κατά την εγκυμοσύνη, εκτός από το να συστήσει μια ανακουφιστική συντηρητική θεραπεία, όπως η άσκηση και το τέντωμα των ποδιών.

Μεταξύ της 28ης και 36ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, θα χρειαστεί να βλέπεις τον ιατρό κάθε δύο εβδομάδες. Ένα μήνα πριν από την ημερομηνία γέννας, οι επισκέψεις θα αυξηθούν σε μία φορά την εβδομάδα. Ανάλογα με την πρόοδο της εγκυμοσύνης σου, αλλά και τους παράγοντες κινδύνου, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την επανάληψη μιας εξετάσεις αίματος για τον ιό HIV, όπως και για σύφιλη, για χλαμύδια και βλεννόρροια. Επίσης, εάν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είχαν βρεθεί υψηλά, σύντομα μπορεί να κάνεις μια (3-ωρη) δοκιμή ανοχής γλυκόζης. Ακόμη, θα σε εξετάσει για πιθανά σημάδια προεκλαμψίας, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και θα κάνει έναν γενικό γυναικολογικό έλεγχο τραχήλου.

Πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι η ψυχολογική υποστήριξη που μπορείς να λάβεις από τον ιατρό και τους συνεργάτες του. Μίλα του για το πώς αισθάνεσαι, πώς βλέπει εκείνος την εξέλιξη της κύησής σου, το πώς μπορείς να καλωσορίσεις το νέο μέλος στην οικογένεια, ακόμη και για την σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σου. Είναι πιθανό να αισθάνεσαι άγχος, φόβο για το άγνωστο, ακόμη και μια διάχυτη και ανεξήγητη μελαγχολία, μην φοβηθείς να του εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Μάθε από εκείνον για το μωρό, πώς είναι, πόσο ζυγίζει και τι μέγεθος έχει, πώς κινείται και τι θέση έχει πάρει, ακόμη και τί πιθανόν να καταλαβαίνει και να αισθάνεται. Από εδώ και πέρα, μπορεί να σου ζητήσει να μετράς τις κινήσεις του μωρού εσύ στο σπίτι, ώστε να εξοικειωθείς και να μπορείς να είσαι σε θέση να καταλάβεις, αν κάτι τυχόν δεν πάει καλά.

28η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Αυτή την εβδομάδα, μπορείς να επιλέξεις ένα παιδίατρο για το μωρό σου! Συγκέντρωσε ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις παιδιάτρων από φίλους σου, από συγγενείς, αλλά και από τον δικό σου ιατρό. Μέσα στα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να καλύπτει ο παιδίατρος που θα επιλέξεις, συγκαταλέγονται το να δέχεται τη δική σου ασφάλιση υγείας, το να είναι εύκαιρος και να λειτουργεί τις ώρες που βολεύουν και το δικό σου πρόγραμμα, αλλά και έχει ένα ιατρείο που να μπορείς εύκολα να το επισκέπτεσαι μαζί με το παιδί. Μήπως να έκλεινες τα πρώτα ραντεβού για μια πρώτη γνωριμία μαζί τους;

Καλή εβδομάδα… και καλή επιλογή!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος