31η εβδομάδα εγκυμοσύνης

31η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 40 εκατοστά
Βάρος μωρού : 1.6 κιλά

Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, όλο και πλησιάζεις προς την ημερομηνία τοκετού! Πώς περνάει ο καιρός, όμως, ε; Όσο θα έρχεσαι πιο κοντά στην πολυπόθητη ημερομηνία, τόσο περισσότερο θα αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του σώματός σου και του μωρού σου. Κι εκείνο όμως πλέον, μπορεί να σε νιώθει περισσότερο! Τώρα μπορεί να γυρίζει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά, να κουνάει χέρια - πόδια και το σώμα του είναι πλέον πιο παχουλό. Κλωτσιές, μπουνιές και τί δεν σου δίνει όλη μέρα - και νύχτα! Οι τούμπες (δείχνουν υγεία!) μπορεί να σε ξυπνούν από τον ύπνο, αλλά δεν πειράζει, αξίζει τον κόπο, έτσι δεν είναι;

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Ορισμένες συσπάσεις που νιώθεις στην κοιλίτσα σου έχουν όνομα; Κι όμως! Λέγονται συσπάσεις Braxton Hicks και είναι απόλυτα φυσιολογικές! Πρόκειται για συσπάσεις που συμβαίνουν περίπου από αυτό το διάστημα και μετά, έχουν διάρκεια σχεδόν από 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό και είναι ανώδυνες! Συχνά, οφείλονται σε κάποια έντονη κινητικότητα του μωρού ή συμβαίνουν μετά από σεξουαλική επαφή ή ακόμη και αν η ουροδόχος κύστη έχει γεμίσει. Οι συγκεκριμένες συσπάσεις δεν είναι ρυθμικές και δεν αυξάνονται σε συχνότητα. Κράτα το αυτό!! Πολλές φορές παρερμηνεύονται ως σημάδια πρόωρου τοκετού, αλλά δεν ισχύει. Μην σε πιάσει πανικός, μόνο αν δεις ότι οι συσπάσεις αυξάνονται και γίνονται έντονες. Τότε, μη διστάσεις να ενημερώσεις άμεσα τον ιατρό σου.

Αυτό το διάστημα επίσης, μπορεί να παρατηρήσεις κάποια… διαρροή υγρού από το στήθος σου. Πρόκειται για μια κιτρινωπή, κρεμώδη ουσία, που λέγεται πρωτόγαλα και διαφέρει από το ώριμο μητρικό γάλα (που θα έχεις μετά τη γέννα) τόσο ως προς τη σύσταση όσο και ως προς τη μορφή. Το πρωτόγαλα είναι μια ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό, καθώς είναι πλούσιο σε αντισώματα, που ενισχύουν την άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις. Συχνά παρεξηγείται από τις μητέρες, οι οποίες πιστεύουν ότι είναι το γάλα που θα προσφέρουν στο μωρό μετέπειτα και τρομάζουν, γιατί είναι λίγο και αραιό. Μην ανησυχείς, είναι ακριβώς ό,τι έχει ανάγκη το μωράκι σου! Το πρωτόγαλα ενδεχομένως μπορεί να σου λερώσει τον στηθόδεσμο ή ακόμη και τα ρούχα σου, οπότε προμηθεύσουν κάποιο επίθεμα και τοποθέτησέ το μέσα από το σουτιέν, για να απορροφάει τις ποσότητες του υγρού.

Μήπως κυοφορείς δίδυμα; Σε θαυμάζουμε και σε χειροκροτούμε! Σε μια δίδυμη κύηση, τα συμπτώματα κι αυτά σχεδόν διπλασιάζονται σε ένταση. Η ναυτία και ο εμετός, ο πόνος στη μέση, η συχνοουρία, η δυσκοιλιότητα, το οίδημα κάτω άκρων, η μεγάλη αύξηση βάρους (αυτή κι αν είναι διπλή), η κούραση, η υπνηλία κτλ, γίνονται εντονότερα. Πιο έντονη επίσης είναι και η ευαισθησία (σε όλα) των δύο εμβρύων, καθώς «μοιράζονται» τον ίδιο χώρο. Γι αυτό και πρέπει να είσαι διπλάσια πιο προσεκτική κατά την εγκυμοσύνη και αν δεις κάτι που δεν είναι όπως θα έπρεπε, να απευθυνθείς άμεσα στον ιατρό. Ας δούμε όμως τη θετική πλευρά… Διπλό δώρο για τους γονείς, και διπλή, φυσικά, ευτυχία στο τέλος!

31η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Ναι, έφτασε η ώρα να περιποιηθείς τον χώρο για το μωρό σου! Όταν θα μπει για πρώτη φορά στο δωμάτιο, θα θέλεις να είναι όλα καθαρά και τακτοποιημένα. Γι αυτό, τώρα πλύνε τα ρουχαλάκια του, τα φορμάκια του, τις πιτζαμούλες του, τις καλτσούλες του. Ακόμη, πλύνε τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα για το κρεβάτι του. Τακτοποίησε σε ειδικό ράφι τα είδη καθαρισμού και τις πάνες. Απομάκρυνε τα υφάσματα που μπορεί να προξενήσουν ευαισθησία στο δερματάκι του μωρού ή περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Απολύμανε τον χώρο και, φυσικά, κρέμασε τα παιχνίδια του!

Καλή εβδομάδα… και καλά συμμαζέματα!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος