32η εβδομάδα εγκυμοσύνης

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 42 εκατοστά
Βάρος μωρού : 1.8 κιλά

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης και ήρθε ο καιρός να προετοιμαστείς για τα καθήκοντα της μανούλας! Εμπρός λοιπόν! Το μωρό είναι πλήρως σχηματισμένο. Οι πνεύμονές του και το πεπτικό σύστημα συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά θα τελειοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι κλωτσιές είναι ακόμη πιο δυνατές. Άουτς! Τώρα πλέον είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να καταλαμβάνει πολύ χώρο στη μήτρα σου. Εσύ παίρνεις βάρος περίπου 500kg την εβδομάδα, από το οποίο περίπου το ½ πηγαίνει κατευθείαν στο μωρό σου. Τώρα έχει νύχια στα χεράκια και στα πόδια και λίγο περισσότερο μαλλάκι.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Προκειμένου το αίμα σου να μπορέσει να «προλάβει» τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τις δικές σου και του μωρού σου, έχει αυξηθεί κατά 40 με 50% από τότε που έμεινες έγκυος; Ναι, η ίδια η φύση της γυναίκας προνοεί και σε αυτή την περίπτωση και συμβάλει αποφασιστικά στο να σε βοηθήσει να έχεις μια καλή και υγιή εγκυμοσύνη, από την αρχή μέχρι το τέλος! Δεν νιώθεις ήδη μέσα σου το θαύμα;

Εμφανίστηκε και η αστάθεια στο πλάνο. Λογικό είναι, καθώς και περισσότερο βάρος έχεις πάρει, και το κέντρο βάρους σου έχει αλλάξει, αλλά και το μωρό κινείται συνέχεια και σε αποσυντονίζει. Εντάξει, θα περάσει κι αυτό. Απλά, πρόσεχε όταν κάθεσαι, όταν σηκώνεσαι, όταν κρατιέσαι, όταν κάνεις μπάνιο, όταν βγαίνεις στον δρόμο… γενικά, πρόσεχε σε ό,τι κάνεις. Επίσης, ήρθε και η εξάντληση μαζί, από τη συνεχή «δουλειά» που κάνει ο οργανισμός σου, αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω! …Τρώμε καλά, τρώμε υγιεινά, τρώμε τακτικά. Πίνουμε νερά, ξαπλώνουμε από αριστερά, περπατάμε αργά και σκεφτόμαστε θετικά!

Πηγαίνουμε και στον ιατρό μας βέβαια (μία φορά ανά δεκαπενθήμερο πλέον). Και μάλιστα, αυτή την εβδομάδα σε περιμένει και ένα νέο υπερηχογράφημα, το γνωστό Doppler αγγείων, το οποίο θα κάνεις σε εξειδικευμένο κέντρο υπερήχων εμβρύου. Η συγκεκριμένη εξέταση ελέγχει την κυκλοφορία του αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δύο αρτηρίες της μήτρας, για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται σωστά.

Όσο είσαι ακόμη εσύ και το αγέννητο μωράκι σου (και ο σύντροφος βέβαια), προσπάθησε να «μαζέψεις» όσο περισσότερο ύπνο μπορείς, γιατί οι νύχτες της αγρύπνιας δεν θα αργήσουν να έρθουν. Θα είναι ακόμη ένα δώρο που θα σου φέρει το νεογέννητο μωρό σου. Ξέρω, είναι δύσκολο να κοιμηθείς εύκολα όταν νιώθεις δύσπνοια και καούρες. Συμβουλή: μην τρως βαριά πριν ξαπλώσεις! Και προσπάθησε να βρεις μια λύση, με σύμμαχο… ένα μαξιλάρι. Πάνω, κάτω, πίσω... Κάπου θα βρεις μια θέση που να σε ανακουφίζει, μπας και κλείσεις λίγο τα μάτια σου πιο χαλαρά. Και ο σύντροφος μπορεί να σε βοηθήσει με ένα ωραιότατο μασάζ στη μέση.

Και μια που αναφέραμε τον σύντροφο, έχεις σκεφτεί αν θέλεις να είναι παρών στη γέννα; Η απόφαση είναι δική σου, καθώς ο τοκετός είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία. Πολλές γυναίκες νιώθουν ασφάλεια αν έχουν δίπλα τους τον σύντροφό τους και προτιμούν να βλέπουν ένα πολύ οικείο πρόσωπο εκείνες τις ώρες κοντά τους, άλλες πάλι θεωρούν την παρουσία του συντρόφου μέσα στην αίθουσα ως κάτι άβολο και αμήχανο, έως και αγχωτικό. Όπως και να έχει, είναι μια καλή στιγμή να το σκεφτείς και να το συζητήσεις μαζί του. Να ακούσεις και τη δική του άποψη και να προχωρήσετε μαζί στην επιλογή.

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Είναι μια κατάλληλη εβδομάδα να «φακελώσεις» συγγενείς, φίλους και γνωστούς που δηλώνουν ότι θέλουν (και μπορούν) να σε βοηθήσουν, όταν με το καλό γεννήσεις. Δημιούργησε μια λίστα με τα ονόματά τους και δίπλα γράψε σε τι θα μπορούσε να σου φανεί χρήσιμος ο καθένας. Σημείωσε τηλέφωνα και διευθύνσεις, για να τα έχεις πρόχειρα. Στη συνέχεια, ενημέρωσέ τους ότι θα τους χρειαστείς για τα συγκεκριμένα πράγματα. Μην ξεχάσεις (προς Θεού) να τους ευχαριστήσεις για την καλή διάθεση που δείχνουν (ακόμη κι αν τελικά δεν μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όταν έρθει η στιγμή, η σκέψη μετράει)!

Καλή εβδομάδα… και καλές λίστες!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος