39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 48 εκατοστά
Βάρος μωρού : 3.25 κιλά

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης και μετράμε... 3…2… Και… μόλις ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση που θα σε οδηγήσει στον στόχο σου! Οι μελέτες δείχνουν ότι η εβδομάδα αυτή, καθώς και η 40η, είναι οι δύο πιο ασφαλείς εβδομάδες για να γεννήσεις. Ο ιατρός σου θα διαγνώσει το πόσο ώριμος είναι ο πλακούντας και ανάλογα, θα υπολογίσει το μέχρι πότε θα μπορεί να τροφοδοτεί το μικρό σου. Το οποίο μικρό σου δεν είναι πια και τόσο μικρό, αντίθετα είναι πλέον αρκετά στρουμπουλό και στριμώχνεται για τα καλά! Τα αγόρια μάλιστα τείνουν να είναι ελαφρώς βαρύτερα από ό,τι τα κορίτσια. Τα νυχάκια του μακραίνουν όλο και περισσότερο και τώρα τα νύχια των ποδιών φτάνουν στις άκρες των δακτύλων του. Ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι ανυπομονεί να δει πώς μοιάζεις…!

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Οι φωνητικές χορδές του μωρού σου είναι έτοιμες για την πρώτη τους δυνατή κορώνα; Ναι, ετοιμάστηκαν, κουρδίστηκαν και περιμένουν τον αέρα να τις διαπεράσει, για να δηλώσουν την παρουσία τους! Οι πνεύμονες του μωρού θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέχρι και να βγει το μωρό στον αέρα, τη στιγμή της γέννας. Προς το παρόν, σαν καλοί «εργάτες» κατασκευάζουν μέρα νύχτα τον επιφανειοδραστικό παράγοντα, την ουσία δηλαδή που βοηθά τους πάρα πολλούς μικροσκοπικούς σάκους αέρα να μην κολλήσουν μεταξύ τους, μέχρι το μωρό να πάρει την πρώτη του ανάσα!

Και μετά την ανάσα, το πρώτο του κλάμα! Δυνατό και γενναίο… Μια στιγμή που θα κρατήσεις στη μνήμη σου, καθώς ίσως να είναι και η μοναδική στιγμή στην κοινή σας ζωή που θα το ακούσεις να κλαίει και θα… χαρείς! Κλάμα θα ακούσεις (όσο πιο ηχηρό, τόσο καλύτερη αναπνοή δείχνει), δάκρυα όμως δεν θα δεις, καθώς οι δακρυϊκοί πόροι του θα αρχίσουν να παράγουν δάκρυ μετά από μερικές εβδομάδες.

Αλήθεια, θέλεις να μάθεις πώς μοιάζει ένα νεογέννητο; Θα σου πούμε εμείς λοιπόν!

Ο κορμός του είναι διογκωμένος, ενώ ο σβέρκος του είναι συγκριτικά μικρότερος. Το μωρό πιέζεται πολύ στην προσπάθειά του να βγει από τον γεννητικό σωλήνα, οπότε ενδεχομένως το κρανίο του να είναι πιο μυτερό. Κάποια μαλακά σημεία στο κρανίο της κεφαλής είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, καθώς βοηθούν το κεφάλι του να συμπιεστεί όσο χρειάζεται κατά την έξοδο. Έχει ακόμη ένα τμήμα του λώρου στο σώμα του, το οποίο θα στεγνώσει σιγά σιγά και θα «πέσει» από μόνο του. Και κάπως έτσι, θα αποκτήσει αφαλό. Τα χεράκια και τα ποδαράκια είναι λίγο στραβά, αλλά θα ισιώσουν καθώς θα μεγαλώνει. Τα γεννητικά όργανά του είναι αρκετά πρησμένα, ενώ στο δέρμα του μπορεί να δεις κοκκινωπά σημάδια. Τα περισσότερα από αυτά θα φύγουν με τον καιρό, κάποια άλλα όμως πρόκειται να του μείνουν για πάντα και θα είναι τα λεγόμενα… σημάδια εκ γενετής.

Μετά τη γέννα, θα έρθει η στιγμή να βιώσεις ένα δεύτερο θαύμα, εκείνο του θηλασμού. Προετοιμάσου σωματικά και ψυχολογικά. Ο θηλασμός είναι μια άκρως προσωπική εμπειρία, μεταξύ της μητέρας και του μωρού της. Οι θηλές σου πρέπει να είναι έτοιμες πριν γεννήσεις, καθώς η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος σου θα γίνει την ίδια ημέρα της γέννας. Μερικές ήπιες έλξεις των θηλών θα τις κάνουν περισσότερο ανθεκτικές. Έχει μεγάλη σημασία να προσέξεις (όσο είναι εφικτό) να μην τραυματιστούν οι θηλές κατά τον θηλασμό, αλλά και να μην «πετρώσει» το στήθος από το αυξανόμενο βάρος. Να ξέρεις, όσο πιο ήρεμη είσαι, τόσο περισσότερο και καλύτερης ποιότητας θα είναι και το γάλα σου.

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Αν δεν τα έχεις ήδη προμηθευτεί, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αγοράσεις ορισμένα σουτιέν θηλασμού (όχι μόνο ένα, γιατί λερώνεται εύκολα από το γάλα). Τι πρέπει να προσέξεις; Να είναι από βαμβακερό, καλής ποιότητας υποαλλεργικό υλικό, χωρίς μυρωδιές και χρώματα. Να κάνει καλή εφαρμογή με ρυθμιζόμενες τιράντες και να μην είναι ούτε πολύ σφικτό και φράξει κάποιον γαλακτοφόρο πόρο, αλλά ούτε και πολύ χαλαρό. Να είναι ελαστικό, για να αγκαλιάζει σωστά τον θώρακα. Πολύ σημαντική είναι η επαφή «δέρμα με δέρμα» με το μωρό στον θηλασμό, για αυτό, θα πρέπει να έχει σωστά ανοίγματα, με κλιπ για μεγαλύτερη ευκολία.

Καλή εβδομάδα… καλή επιλογή!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος