5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 1.25 χιλιοστό (μέγεθος: σπόρου σουσαμιού)

Έχεις συνειδητοποιήσει την εγκυμοσύνη σου ή όχι ακόμα; Γιατί βαθιά μέσα στη μήτρα σου, το έμβρυο αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς! Τώρα, αποτελείται από 3 στρώματα, το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα, που θα αποτελέσουν αργότερα το σύνολο των οργάνων και των ιστών του. Ο νευρικός σωλήνας από τον οποίο θα αναπτυχθούν ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, τα νεύρα και η σπονδυλική στήλη, αρχίζει να αναπτύσσεται στο άνω στρώμα (εξώδερμα). Από αυτό θα αναπτυχθούν το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, οι αδένες του μαστού και οι ιδρωτοποιοί αδένες, καθώς και το σμάλτο των δοντιών. Η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα αρχίζουν να διαμορφώνονται στο μεσαίο στρώμα (μεσόδερμα). Αυτή την εβδομάδα, η μικροσκοπική καρδούλα του αρχίζει να χωρίζεται σε θαλάμους, χτυπά και αντλεί αίμα. Το μεσόδερμα θα σχηματίσει τους μυς του μωρού, τους χόνδρους, τα οστά και τον υποδόριο ιστό. Το τρίτο στρώμα (ενδόδερμα), θα στεγάσει τους πνεύμονες τα έντερα και το υποτυπώδες ουροποιητικό σύστημα, το ήπαρ, το πάγκρεας και τον θυρεοειδή. Εν τω μεταξύ, ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος «εργάζονται» πυρετωδώς, για να δώσουν τροφή στο μωρό!

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

… Η ναυτία που νιώθεις οφείλεται στην χοριακή γοναδοτροπίνη, την οποία παράγει ο πλακούντας; Οι περισσότερες γυναίκες, στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, ταλαιπωρούνται αρκετά από ναυτίες, μια μεταλλική γεύση στο στόμα, μια υπερβολική έκκριση σάλιου και άλλες μικροενοχλήσεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τα συμπτώματα, είναι να μην αφήνεις το στομάχι σου άδειο για πολλές ώρες, αλλά αντίθετα, να καταναλώνεις συχνά, μικρά και υγιεινά σνακ, όπως μπανάνες, καρότα ή κρακεράκια ολικής άλεσης.

Αν ακούσεις το σώμα σου προσεκτικά, θα σε οδηγήσει σωστά. Είναι κατασκευασμένο από τη φύση του για να προστατέψει το μωρό που «φιλοξενεί». Εμπιστεύσου το! Αυτή την περίοδο μπορείς να κάνεις μικρές ατασθαλίες χωρίς ενοχές. Δε φταις εσύ… Η φύση στο «επιβάλλει»!

Η αλήθεια είναι ότι συχνά δε θα ξέρεις τι να κάνεις. Θα σκέφτεσαι «Έγκυος. Και τώρα τι κάνω; Μπορώ να πίνω καφέ, να γυμνάζομαι, να κολυμπάω;» Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Και το έμβρυο που έκανε μια τόσο μεγάλη διαδρομή και αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες μέχρι να εμφυτευτεί στη μήτρα σου, να είσαι σίγουρη ότι θα παλέψει σκληρά για να μείνει εκεί και να μεγαλώσει, μέχρι να βρεθεί στην αγκαλιά σου. Δεν είσαι άρρωστη. Έγκυος είσαι. Απλά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πρέπει σε κάποια πράγματα να είσαι προσεκτική, όπως στις μετακινήσεις και τα πιθανά τραντάγματα. Θα πας βόλτα με το αυτοκίνητο, δηλαδή, αλλά δεν θα ανέβεις σε μηχανή. Θα κολυμπήσεις, αλλά δε θα κάνεις θαλάσσιο σκι. Θα κάνεις τις δουλίτσες σου στο σπίτι, αλλά δε χρειάζεται ν’ ανέβεις εσύ στην καρέκλα για να κρεμάσεις τις κουρτίνες!

Χωρίς να πανικοβληθείς, πρέπει να ξέρεις ότι οι περισσότερες αποβολές, περίπου το 80%, συμβαίνουν πριν από τις 12 πρώτες εβδομάδες. Όμως γενικά, το ποσοστό των αποβολών είναι μικρό. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών τερματίζει την εγκυμοσύνη της με επιτυχία. Για να υπάρξει μία αποβολή πρέπει να συντρέχουν διάφοροι παράγοντες που κατά πάσα πιθανότητα δεν σε αφορούν. Είπαμε, το μωρό δε θέλει να ξεκολλήσει από πάνω σου!

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Ενημερώσου συνεχώς για το τι θα πρέπει να περιμένεις, αλλά και το τι θα πρέπει να προσέχεις κάθε εβδομάδα από τις 36 περίπου εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου που μόλις ξεκίνησαν! Τα κείμενα που ακολουθούν από τώρα και για όλες τις επόμενες εβδομάδες είναι κατατοπιστικά και θα σε βοηθήσουν να έχεις μια ήρεμη κύηση. Μείνε μαζί μας λοιπόν! Σε περιμένουμε και την άλλη εβδομάδα… Είμαστε απλά στο ζέσταμα!

Καλή εβδομάδα… και καλές αναγνώσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος