6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 2 - 4 χιλιοστά (μέγεθος: φακής)

Εσύ μπορεί να είσαι στην 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης, όμως το μωρό σου στην πραγματικότητα είναι έμβρυο 1 μήνα! Ένας μήνας μόνο από τη μέρα της σύλληψης κι έχουν γίνει τόσα πολλά. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Σημαντικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας. Η μύτη, το στόμα και τα αυτιά του μωρού έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή. Αν μπορούσες να δεις μέσα στη μήτρα σου, θα έβλεπες ένα μεγάλο κεφάλι με σκοτεινά σημεία, εκεί δηλαδή που αρχίζουν να διαμορφώνονται τα μάτια και τα ρουθούνια του μωρού. Τα αυτάκια του είναι σαν μικρές κοιλότητες στις πλευρές του κεφαλιού, τα χέρια και τα πόδια του μοιάζουν με μπουμπούκια! Η καρδιά του χτυπάει 100 έως 160 φορές το λεπτό, σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από την δική σου, δηλαδή, και το αίμα αρχίζει την πορεία του στο σωματάκι του. Τα έντερα του αναπτύσσονται και ο ιστός από τον οποίο θα δημιουργηθούν οι πνεύμονές του, έχει ήδη εμφανιστεί. Η υπόφυση του σχηματίζεται, όπως και το υπόλοιπο του εγκεφάλου και των μυών του σε αρχικό στάδιο, καθώς και τα οστά.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Η κυκλοθυμία που έχεις, οφείλεται στις αυξομειώσεις των ορμονών που φέρνει η εγκυμοσύνη; Τη μία ημέρα μπορεί να είσαι χαρούμενη και να έχεις την ανάγκη να βρίσκεσαι μαζί με πολύ κόσμο και την επόμενη ημέρα να μην θέλεις να βλέπεις άνθρωπο! Μπορεί να αισθάνεσαι σαν διχασμένη προσωπικότητα, αλλά είναι φυσιολογικό, μην ανησυχείς. Η ζωή σου θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς πολύ, οπότε προετοιμάσου σιγά σιγά να δεχτείς αυτές τις αλλαγές!

Αν έχεις ήδη ένα (ή και περισσότερα!) παιδάκια, πρέπει να αρχίσεις να το προετοιμάζεις για τον ερχομό του νέου μωρού. Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, ίσως δεν καταλάβει τον ερχομό του μωρού, παρά μόνο όταν δει την κοιλίτσα σου να μεγαλώνει αισθητά ή όταν πλέον έρθει το μωρό στο σπίτι! Αν είναι σε θέση να καταλαβαίνει, πρέπει να μεθοδεύσεις το πότε και το πως μπορείς να πεις στο μικρό σου ότι είσαι έγκυος. Άρχισε να του διαβάζεις παραμύθια σχετικά με μωρά και αδέλφια και στη συνέχεια πες του, με απλά λόγια: «Κάποια μέρα μπορεί και εσύ να έχεις ένα μικρό αδελφό ή μια μικρή αδελφή» ή «αυτή τη στιγμή μεγαλώνει ένα μωράκι μέσα στη μαμά. Έτσι θα έχεις ένα μικρό αδελφό ή αδελφή την άνοιξη».

Να θυμάσαι ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν και πολύ την αίσθηση του χρόνου. Μην παραξενευτείς αν ενώ εσύ μιλάς για το καινούργιο μωράκι, εκείνο σου δείχνει τι καλά που πηδάει από τον καναπέ! Ενδιαφέρεται, απλά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να καταλάβει το τι πραγματικά συμβαίνει. Άκουσε τις ιδέες του και άσε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του προς εσένα και το νέο που μόλις του ανακοίνωσες και στη συνέχεια, κατέληξε με μια τρυφερή ερώτηση: ….«Θέλεις να κάνουμε μια μεγαααλη αγκαλιά;»

Άκουσε τις ιδέες του και δώσε του να καταλάβει ότι όπως και να αισθάνεται, εσύ το αγαπάς και το δέχεσαι.

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Βάλε και τον σύντροφό σου στο παιχνίδι της ανακοίνωσης του νέου στο μεγαλύτερό σας παιδί! Μπορεί να θέλει να συμμετέχει, αλλά να μην ξέρει τον τρόπο, οπότε χρειάζεται λίγη βοήθεια για να βρει τον «ρόλο» του. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος, μπαμπάς και «μεγάλο» παιδί να δεθούν περισσότερο, να χτίσουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) τη δική τους μοναδική σχέση με τις αγαπημένες τους συνήθειες και τις ώρες του παιχνιδιού. Η φύση προετοιμάζει εννέα μήνες τη γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η γυναίκα στη συνέχεια, πρέπει να βοηθήσει τον σύντροφό της να γίνει πατέρας. Ζήτα τη βοήθειά του, τρυφερά και με αγάπη. Γιατί η εγκυμοσύνη είναι ένας δρόμος …οικογενειακός (ακόμη και αν μόνο η δική μας κοιλιά γίνεται σαν του Οβελίξ!)

Καλή εβδομάδα… και καλές ανακοινώσεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος