9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 22 - 30 χιλιοστά

Μάλλον δεν θα φαίνεται ακόμη ότι είσαι έγκυος, αν και η λεκάνη σου έχει «ανοίξει» λίγο. Όμως εσύ, αισθάνεσαι έγκυος… και πολύ μάλιστα! Τώρα που όλα είναι στη θέση τους, το μωράκι σου είναι έτοιμο για να αυξήσει γρήγορα το βάρος του. Τα βασικά μέρη του σώματος αρχίζουν να διακρίνονται αν και θα περάσουν από πολλά στάδια τελειοποιήσεώς τους προσεχείς μήνες. Η καρδούλα του τελειώνει την διαίρεσή της σε τέσσερις θαλάμους και οι βαλβίδες αρχίζουν να δημιουργούνται. Η εμβρυακή ουρά έχει φύγει εντελώς. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι στη θέση τους αλλά δεν διακρίνονται ακόμη, αν πρόκειται για αρσενικά ή θηλυκά. Σε μερικές εβδομάδες, βέβαια, θα ξέρουμε!

Τα μάτια έχουν σχηματιστεί πλήρως, αλλά τα βλέφαρα είναι ερμητικά κλειστά και δεν θα ανοίξουν πριν από την 27η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αργεί λίγο ακόμη, αλλά αξίζει τον κόπο η αναμονή! Οι μικροσκοπικοί λοβοί των αυτιών, το στόμα, η μύτη και τα ρουθούνια διακρίνονται καλύτερα. Ο πλακούντας έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να αναλάβει την κρίσιμη δουλειά για την παραγωγή των ορμονών.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Ήρθε η ώρα να ακούσεις τους χτύπους της καρδιάς του εμβρύου; Κι όμως! Με μια επίσκεψη στον ιατρό σου και μέσα από έναν ακόμη υπέρηχο και το στηθοσκόπιο Doppler θα μπορέσεις να ακούσεις τους καρδιακούς παλμούς του, οι οποίοι κυμαίνονται περίπου στους 145 ανά λεπτό! Ταχυκαρδία φυσιολογική για το έμβρυο, που θα σου ακούγεται κάπως σαν… καλπασμός αλόγων. Όμως, δεν είναι άλογα… είναι το μωράκι σου που έρχεται!

Η ψυχολογία σου σε πλήρη τροχιά… αναστάτωσης! Ναι, ναι, μπορεί εσύ να μην το καταλαβαίνεις, αλλά η διάθεσή σου μπορεί να αλλάζει από στιγμή σε στιγμή. Λίγο η αναμονή, λίγο το άγνωστο (αν είναι το πρώτο σου παιδί), όλα παίζουν τον ρόλο τους!

Ακόμη και το γεγονός ότι δεν έχεις ανακοινώσει στον προϊστάμενό σου ότι περιμένεις παιδί, είναι από μόνη της μια αγχωτική κατάσταση. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να του το πεις; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και θα το αποφασίσεις εσύ. Μόνο εσύ ξέρεις το πότε και το πώς. Ένας βασικός λόγος για να το πεις ή όχι, είναι αν έχεις μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα ή αν, αντίθετα, είχες μικρές επιπλοκές τις προηγούμενες εβδομάδες. Στην πρώτη περίπτωση, το λες και ξεμπερδεύεις!

Στην δεύτερη περίπτωση, χρειάζεται περισσότερη σκέψη, καθώς σίγουρα σου περνάει από το μυαλό να περιμένεις λιγάκι… Πάντως οι έγκυες, σε ποσοστό περίπου 36% του συνόλου, επιλέγουν να ανακοινώσουν το νέο στη δουλειά αφού κλείσει το πρώτο τρίμηνο, που είναι πλέον καλά εδραιωμένη η εγκυμοσύνη και ο κίνδυνος αποβολής έχει μειωθεί σημαντικά. Να θυμάσαι βέβαια ότι στο πρώτο τρίμηνο επίσης, μπορεί να έχεις περισσότερες ζαλάδες, λιγούρες, ναυτίες και τάση για εμετό, οπότε… και να θέλεις να κρυφτείς, το μωράκι μπορεί να σε μαρτυρήσει γλυκά… Και πού ξέρεις, μπορεί να σε γλιτώσει και από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που σου είχε μέχρι τώρα αναθέσει ο προϊστάμενος, όπως έγινε στατιστικά στο 83% των περιπτώσεων! Μιλάνε οι αριθμοί, από μόνοι τους, τι άλλο να πούμε εμείς…

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Ξεκινήστε από σήμερα μια καθημερινή θα λέγαμε.. «τελετουργία σύνδεσης» με το μωρό! Αφιέρωσε πέντε με δέκα λεπτά μέσα στην ημέρα για να σκεφτείς, αποκλειστικά και μόνο, το μωρό. Το καλύτερο διάστημα είναι πριν από τον ύπνο και μόλις ξυπνήσεις. Κάτσε ήσυχα και ξεκούρασε απαλά τα χέρια σου πάνω στην κοιλίτσα σου. Δώσε έμφαση σε μια σωστή αναπνοή και οραματίσου τα όνειρα που κάνεις για το μωρό, τις προθέσεις που έχεις, ακόμη και τις βόλτες που θα κάνετε! Δοκίμασέ το από αύριο κιόλας. Λειτουργεί, σου λέω!

Καλή εβδομάδα και… καλές σκέψεις!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος