Tα εμβόλια και από τι μας προστατεύουν.

emvolia sΣτην εποχή μας, τρία είναι τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης. Το εμβόλιο, οι επεμβάσεις που είμαστε τώρα σε θέση να κάνουμε, όπως εγχειρήσεις, μεταμοσχεύσεις κλπ και η γνώση μας για το DNA, δηλαδή το ότι μπορούμε να επέμβουμε στον ανθρώπινο κώδικα.

Με το εμβόλιο λοιπόν, μπορέσαμε να τιθασεύσουμε αρρώστιες που τυραννούσαν την ανθρωπότητα, να τις θεραπεύσουμε και ιδίως να τις προλάβουμε.

Εισάγουμε λοιπόν ένα σκοτωμένο ιό, ένα κομμάτι του ιού που είναι σκοτωμένο, άρα δεν μπορεί να μας βλάψει, ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται αμέσως και αντιδρά, φτιάχνοντας στρατιώτες, δηλαδή αντισώματα για να μας προστατεύσει. Έτσι όταν έρχεται το μικρόβιο ο οργανισμός είναι έτοιμος, έχει έτοιμους στρατιώτες για να το αντιμετωπίσει!

Πότε πρέπει να ξεκινήσουν τα εμβόλια στο παιδί μας.

Αμέσως μόλις γεννηθεί. Σε πολλές χώρες, όπως η Αγγλία, το εμβόλιο π.χ. της φυματίωσης γίνεται την πρώτη εβδομάδα.
Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός αρχίζει στους 2 μήνες, τα περισσότερα εμβόλια γίνονται στον πρώτο και δεύτερο χρόνο και μετά σιγά - σιγά αραιώνουν και γίνονται κάθε τρία χρόνια μέχρι την εφηβεία. Όμως υπάρχουν και τα επαναληπτικά εμβόλια, όπως πχ. για τον τέτανο που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε με δέκα χρόνια.

Με τον εμβολιασμό έχουμε κατορθώσει να καλύπτουμε 17 νοσήματα. Είναι πραγματικά μεγάλη επιτυχία.
Σκεφτείτε το εμβόλιο της ερυθράς. Μία μητέρα με ερυθρά θα γεννήσει παιδί με συγγενή ερυθρά, δηλαδή κουφό ή καθυστερημένο.

Χωρίς το εμβόλιο της ιλαράς, 1 στα χίλια παιδάκια θα πάθει εγκεφαλίτιδα.

Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι το κόστος της αρρώστιας για την πολιτεία είναι πολύ μεγάλο. Πολλοί γονείς, δεν θέλουν να κάνουν όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους, επικαλούμενοι παρενέργειες και διάφορους φόβους. Όταν όμως ο γιατρός τους επιμένει και τους ζητά να υπογράψουν στο βιβλίο υγείας του παιδιού ότι αρνούνται, εκείνοι αλλάζουν απλώς γιατρό!

Με τον εμβολιασμό προστατεύουμε όλη την κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι μία αρρώστια, όπως η γρίπη μετατρέπεται πολύ εύκολα σε επιδημία. Σκεφτείτε τον στρατό μας χωρίς εμβόλια!

Κατά καιρούς διαβάζουμε στο διαδίκτυο διάφορα σχόλια για τα εμβόλια. Ότι είναι επικίνδυνα με πάρα πολλές παρενέργειες και άλλα πολλά.

Όμως δεν έχει αποδειχθεί τίποτε από όλα αυτά. Πολλές φορές διάφορες φήμες και μελέτες που κυκλοφορούν είναι καθοδηγούμενες και με οικονομικά συμφέροντα.

Αν βάλουμε στη ζυγαριά από τη μία πλευρά κάποια παρενέργεια ή επιβάρυνση του οργανισμού και από την άλλη την ίδια την αρρώστια, προφανώς η ζυγαριά κλείνει υπέρ του εμβολίου.

Το κράτος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, οφείλει να δίνει τα εμβόλια δωρεάν, όπως το εμβόλιο της ιλαράς, της ερυθράς, του πνευμονόκοκκου και άλλα, τα μη υποχρεωτικά όπως π.χ. για την γαστρεντερίτιδα, μερικά ταμεία τα δικαιολογούν μερικά όχι.

Ένα από τα τελευταία πολύτιμα εμβόλια είναι αυτό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Βέβαια προκαλείται πανικός για κάθε νέο εμβόλιο. Καλό είναι να μην είσαι ο πρώτος ή ο τελευταίος που θα κάνει ένα καινούργιο εμβόλιο. Η Ελλάδα όμως δεν είναι από τις πρώτες χώρες, έτσι και αλλιώς.

Μόνο εάν κολλήσεις τον ιό ΗPV, γίνεται καρκίνος του τραχήλου. Άρα οφείλουμε να εμβολιάσουμε όλα τα νέα κορίτσια από 12 χρονών. Μετά είναι πιο δύσκολο. Δεν έρχονται εύκολα. Και είναι δύσκολο να πείσεις ένα κορίτσι να εμβολιασθεί όταν είναι στην ηλικία της εφηβείας.

Στις Σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό εμβολιασμού κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι 80%.
Όμως εκεί πλησιάζουν τους εφήβους τελείως διαφορετικά. Βλέπεις δίπλα στο μπαρ να υπάρχει ένα ιατρείο. Ο γιατρός λοιπόν έστω και το βράδυ, κουβεντιάζει με τους εφήβους για όλα τα προβλήματα που τυχόν τους απασχολούν και τους πείθει να εμβολιαστούν.

Επίσης, η ενημέρωση του κοινού πρέπει να γίνεται από τους κατάλληλους γιατρούς. Ο παιδίατρος έχει άνεση και γνώση με τα εμβόλια. Το εμβόλιο είναι η δεύτερη φύση του παιδιάτρου.

Όλοι θυμόμαστε τι έγινε με το εμβόλιο της γρίπης. Βγήκαν σχετικοί και άσχετοι, γιατροί από όλες τις ειδικότητες και έλεγαν για το εμβόλιο αυτό.

Κάτι άλλο επίσης πολύ σημαντικό είναι ο εμβολιασμός των νέων αγοριών, για τον ιό HPV. Στην Ελβετία άρχισε ήδη ο εμβολιασμός. Το κράτος κάνει σύσταση για να εμβολιασθούν και τα αγόρια.

Στην Ελλάδα, κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Αλλά τώρα μόνο το 20% των κοριτσιών εμβολιάζονται.
Επειδή το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό, πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε όλα τα νέα κορίτσια για το όφελος αυτού του εμβολίου και ότι φυσικά μπορεί να τους σώσει τη ζωή.

Μάριος Ανδρέου, ΠαιδίατροςΔιευθυντής ΚΠΜ

Επικοινωνία: 2102913533, 6944500700