​Αρνητικές σκέψεις που μας παχαίνουν!

​Αρνητικές σκέψεις που μας παχαίνουν!

Μήπως γυρίσατε σπίτι μετά από το ραντεβού σας και πήγατε κατευθείαν στο ψυγείο, και η επόμενη κίνησή σας ήταν να φάτε ένα κιλό παγωτό;

​Αρνητικές σκέψεις που μας παχαίνουν!

Μην στενοχωριέστε. Αυτό έχει συμβεί σε όλες μας. Ήταν το πρώτο ραντεβού. Πίσω στο σπίτι νιώσατε ανασφάλεια, «άραγε του άρεσα ή όχι;» «Ίσως αν ήμουν πιο λεπτή. Πρέπει κάτι να κάνω, πρέπει να αρχίσω δίαιτα οπωσδήποτε από αύριο. Σήμερα λοιπόν, θα φάω μακαρόνια και όλο το παγωτό που έχω στο ψυγείο!» «Έτσι έφαγα τα πάντα προσπαθώντας να αποσπάσω τη προσοχή μου από τις οδυνηρές σκέψεις και επειδή θα ήταν η τελευταία φορά». 

Αρνητικές σκέψεις που χωρίς να το θέλουμε μας οδηγούν να κάνουμε το αντίθετο από ότι πρέπει για να αισθανθούμε καλά και να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
 
«Οι αρνητικές σκέψεις, δηλώνει διατροφολόγος, που οδηγούν τη γυναίκα να στραφεί στο φαγητό είναι: «Δεν είμαι αρκετά καλή, τα κάνω όλα λάθος, κάτι στη ζωή μου είναι λάθος, δεν θα είμαι ποτέ αρεστή, απωθώ τους άλλους, είμαι ανεπιθύμητη, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξω!»

Αυτές οι επικρίσεις είναι πολύ σκληρές και δυναμώνουν την ανασφάλεια που νιώθει η γυναίκα. Αν δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση αυτή σωστά, θα οδηγηθεί στο φαγητό και σίγουρα στην αύξηση του βάρους της. Τότε αρχίζουν οι τύψεις για το πολύ φαγητό και αρχίζει αυτός ο φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά. 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

Διαχωρίστε τον πραγματικό εαυτό σας από την εσωτερική κριτική σας. 

Αν και δεν μπορείτε ποτέ να απαλλαγείτε εντελώς από αυτές τις σκέψεις, όταν σκεφτείτε πώς να τις διαχειριστείτε, θα μπορέσετε να σταματήσετε να στρέφεστε στο φαγητό και να ηρεμήσει η κριτική σας. Οι σκέψεις σας έχουν τις ρίζες τους σε παρελθούσες εμπειρίες και αντιλήψεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες αυτές είναι αληθινές. 

Το σωστό είναι να ξεχωρίσετε τις σκέψεις σας στον αληθινό εαυτό σας και στην εσωτερική κριτική που κάνετε. Ο αληθινός εαυτός σας είναι γεμάτος αγάπη, χαρά και ξέρει ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε. Η εσωτερική κριτική τώρα από την άλλη πλευρά, είναι σαν τον δικαστή που επιτίθεται και σας προτρέπει συνεχώς να κυνηγάτε κάτι για να γίνεται πιο ευτυχισμένη.

Όταν μας παρασύρει η σκέψη αυτή, ζούμε μία ζωή οχυρωμένη σε φόβο, αλλά όταν ακούμε τον αληθινό μας εαυτό, αισθανόμαστε άξιες και σίγουρες για ότι είμαστε τώρα. Όταν αισθάνεστε να κατακλύζεστε από αυτές τις σκέψεις, προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είναι αληθινές και να απομακρυνθείτε από αυτές. 

Επικεντρωθείτε στον πραγματικό εαυτό σας. 

Μόλις συνειδητοποιήσετε πως λειτουργεί η εσωτερική κριτική σας, μπορείτε πράγματι να κάνετε πολλά πράγματα για να επικεντρωθείτε στον αληθινό εαυτό σας. 

Ξεκινήστε επιλέγοντας να δείτε ότι σας αγχώνει με μία στοργική ματιά. Για παράδειγμα μπορεί να σκέπτεστε ότι, προκειμένου να είστε επιθυμητή, πρέπει να χάσετε βάρος, ή ότι δεν αρέσετε έτσι όπως είστε. Τότε πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι είστε αξιαγάπητη και αξίζετε την αγάπη, απλά και μόνο επειδή είστε ένας άνθρωπος. 

Αν τώρα παρατηρήσετε ότι οι αρνητικές σκέψεις συνεχίζουν να έρχονται, προσπαθήστε να διαλογισθείτε και να σκεφτείτε γιατί αυτό συμβαίνει. Για παράδειγμα, συμβαίνει γιατί κάτι σας έχει πληγώσει στο παρελθόν που δεν έχετε ξεπεράσει ακόμη, ή έχετε δει να συμβεί κάτι δυσάρεστο σε κάποιο άλλο πρόσωπο;

Αυτό θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά με τον αληθινό εαυτό σας ή τη διαίσθησή σας και να αρχίσετε να αναδιοργανώνετε τις σκέψεις σας. 

Αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι πραγματικές, μπορείτε να διαχειριστείτε την εσωτερική κριτική σας αντί να τρέξετε στο φαγητό. Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να αναλύετε τις αρνητικές σκέψεις σας, «κοιτάζοντας» μέσα από αυτές, όπως έρχονται στο μυαλό σας, ή αφιερώνοντας λίγο χρόνο στο τέλος κάθε ημέρας. Οι ασκήσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις αρνητικές σκέψεις και θα σας δώσουν τη δυνατότητα να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας. 

Και όταν αισθανθείτε πιο σίγουρες, θα διαπιστώσετε ότι πλέον δεν έχετε ανάγκη να φάτε ένα κιλό παγωτό για να νιώσετε καλά! Ήρθε λοιπόν η ώρα να δείξουμε στην αρνητική νοοτροπία ποιος είναι το αφεντικό!

Και τα καλά νέα: «Η απώλεια του βάρους συμβαίνει ακριβώς σαν μία παρενέργεια της αγάπης του εαυτού μας!»