Ακμή μετά τα 30: Αιτίες και αντιμετώπιση

Ακμή μετά τα 30: Αιτίες και αντιμετώπιση

Η ακμή μετά τα 30 είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες πλέον εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι ακριβείς λόγοι για την έξαρση του φαινομένου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί από τους ειδικούς, όμως συμφωνούν ότι υπάρχουν 6 συγκεκριμένοι παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση:

  1. Ορμονικοί λόγοι: Η εγκυμοσύνη, η ωορρηξία, η έμμηνος ρύση αλλά και η διακοπή των αντισυλληπτικών είναι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν ακμή.
  2. Ψυχολογικοί λόγοι: Το άγχος οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων ανδρογόνων, ορμονών δηλαδή που επηρεάζει την λιπαρότητα της επιδερμίδας και τους αδένες.
  3. Καλλυντικά: Τα καλλυντικά και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το πρόσωπο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν είναι κατάλληλα για την επιδερμίδα μας να οδηγήσουν στο κλείσιμο των πόρων.
  4. Γενετική προδιάθεση: Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο εφόσον τα παιδιά ανθρώπων με βαριά ακμή μπορεί να εκδηλώσουν και αυτά ακμή είτε στην εφηβεία ή αργότερα.
  5. Υγεία: Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να προκαλέσουν ακμή στις νεαρές γυναίκες για αυτό καλό είναι να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας για μια εξέταση.
  6. Παχυσαρκία: Η διατροφή παίζει εξέχοντα ρόλο στην εμφάνιση ακμής αφού τα τυποιημένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά την επιδερμίδα.

Πως θα αποφύγετε την ακμή μετά τα 30:

  • Επιλέξτε oil free καλλυντικά που δεν είναι λιπαρά και κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Ε.
  • Μην αμελείτε τον καθαρισμό του προσώπου σας
  • Μην πειράζετε τα σπυράκια ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση και τη δημιουργία σημαδιών
  • Επισκεφτείτε τον δερματολόγο για να σας δώσει μια εξειδικευμένη θεραπεία για την περίπτωσή σας είτε με κρέμες μα βάση τη βιταμίνη Α είτε θεραπείες κατά της ακμής

Πηγή: kathimerini.gr