Αλλεργίες

alergiesΗ αλλεργία είναι μια ανοσολογική αντίδραση σε μια ουσία στο περιβάλλον, η οποία ονομάζεται αλλεργιογόνο. Όταν ένα παιδί με αλλεργίες έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο είτε με το να το αγγίξει, να το αναπνέει, να το φάει ή να το προσλάβει σε ενέσιμη μορφή, το σώμα του το θεωρεί ως ένα επικίνδυνο εισβολέα και απελευθερώνει ισταμίνες και άλλες χημικές ουσίες για να το αποβάλλει.

Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν συμπτώματα στον οργανισμό, όπως ρινική καταρροή, φτάρνισμα, φαγούρα, και βήχα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή πιο σοβαρά, εποχιακά ή εν εξελίξει λόγω της διαρκούς έκθεσης στο αλλεργιογόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση, που ονομάζεται αναφυλακτική καταπληξία. Αυτό είναι μια έκτακτη ιατρική ανάγκη, με συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή και το οίδημα, που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Ποια είναι τα παραδείγματα των αλλεργιογόνων;

Πιθανά αλλεργιογόνα είναι τα τρόφιμα, τα ναρκωτικά, τα έντομα, το τρίχωμα των ζώων, τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα και η γύρη. Τα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ρινικές αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα, συμπτώματα του δέρματος όπως έκζεμα, ή εντερικά προβλήματα.

Τι προκαλεί ρινικές αλλεργίες;

Οι πιο πιθανοί ένοχοι σε βρέφη και νήπια είναι οι εξής:

 • Τα άκαρια σκόνης, τα οποία είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ευδοκιμούν στο ανθρώπινο δέρμα.
 • Το τρίχωμα των ζώων
 • Οι μύκητες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές, όπως λουτρά και υπόγεια

Μερικά παιδιά είναι αλλεργικά στα πουπουλένια μαξιλάρια ή στις κουβέρτες από μαλλί. Πολλά παιδιά είναι αλλεργικά και στον καπνό.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν το μωρό μου έχει ρινικές αλλεργίες ή απλά ένα κρυολόγημα;

Επειδή τα συμπτώματα στις ρινικές αλλεργίες είναι σαν συμπτώματα κρυώματος - καταρροή, δακρύρροια, βήχας, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα - μπορεί να είναι δύσκολο να καταλαβετε τη διαφορά. Υπάρχουν όμως μερικά αποκαλυπτικά σημάδια των αλλεργιών.

Ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Μήπως φαίνεται σαν το μωρό σας να είναι κρυωμένο; Τα κρυολογήματα συνήθως σταματούν σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες. Οι αλλεργίες δεν το κάνουν.
 • Είναι η μύτη του μωρού σας διαρκώς βουλωμένη ή τρέχει;
 • Μήπως το μωρό συνεχώς ξύνει τη μύτη του;
 • Είναι η βλέννα που βγάζει από τη μύτη του λεπτή και άχρωμη;
 • Μήπως το μωρό φτερνίζεται πολύ;
 • Είναι τα μάτια του κόκκινα και υγρά;
 • Το δέρμα κάτω από τα μάτια του φαίνονται σκούρα μοβ ή μπλε;
 • Μήπως αναπνέει μόνο από το στόμα του;
 • Έχει ξηρό βήχα;
 • Είναι το δέρμα του ερεθισμένο ή έχει κάποιο εξάνθημα;

Εάν απαντήσατε ναι σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα το μωρό σας να είναι αλλεργικό σε κάτι στο περιβάλλον της. Τα παιδιά με ρινικές αλλεργίες είναι επίσης πιο επιρρεπή σε μολύνσεις αυτιών, άσθμα και μολύνσεις κόλπων.

Οι αλλεργίες είναι κληρονομικές;

Ένα παιδί κληρονομεί την τάση να είναι αλλεργικό, αλλά όχι κατ 'ανάγκη τις συγκεκριμένες αλλεργίες. Για παράδειγμα, αν ένας από τους βιολογικούς γονείς του παιδιού έχει πυρετό λόγω κάποιου κατοικίδιου, υπάρχει ένα 40 με 50 τοις εκατό πιθανότητα το παιδί να έχει κάποιο είδος αλλεργίας. Η πιθανότητα εκτοξεύεται στο 75 με 80 τοις εκατό όταν και οι δύο βιολογικοί γονείς έχουν αλλεργίες.

Αν το μωρό μου είναι αλλεργικό, θα το ξέρω αμέσως;

Μάλλον όχι. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αναπτυχθεί μια αλλεργία. Κάθε αλλεργικό άτομο έχει ένα όριο που πρέπει να ξεπεραστεί πριν το αλλεργιογόνο προκαλέσει μια αντίδραση και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Έτσι αν το μωρό σας κληρονόμησε την τάση να είναι αλλεργικό στο τρίχωμα της γάτας, ο οργανισμός του δεν θα αντιδράσει με το που θα έρθει σε επαφή με το ζώο. Αλλά όταν το επίπεδο έκθεσης φτάσει στο όριο του, το σώμα του θα αντιδράσει.