Ανανεώστε την κουζίνα… εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

kouzina sΗ κουζίνα στο σπίτι αποτελεί το «βασίλειο» του νοικοκυριού, καθώς είναι ο χώρος που συγκεντρώνει τα μέλη της οικογένειας μέσα στην ημέρα, για μερικές στιγμές θαλπωρής. Για αυτόν τον λόγο και μια ανακαίνισή της θεωρείται απαραίτητη, σε περίπτωση που οι προδιαγραφές και η λειτουργικότητά της δεν αποδίδονται ικανοποιητικά.

Ακολουθούν μικρές συμβουλές, οι οποίες περιλαμβάνουν τροποποιήσεις, ανακατασκευές και διακοσμητικές παρεμβάσεις, για να σας βοηθήσουν να ανανεώσετε την κουζίνα στο σπίτι σας… σε χρόνο μηδέν!

1) Πάγκοι

 • Σχέδιο. Ανανεώστε τον ήδη υπάρχοντα πάγκο σας με την μικρή προσθήκη ενός ακόμη πάγκου και, ανάλογα με την υπόλοιπη διαρρύθμιση της κουζίνας, αποφασίστε αν σας εξυπηρετεί το σχήμα Ι (ευθεία γραμμή πάγκου), το σχήμα Τ, το σχήμα L ή, ακόμη και ένας πάγκος στο κέντρο του χώρου, το λεγόμενο σχήμα «νησί».
 • Υλικό και Χρώμα. Οι πιο κοινοί τύποι υλικών είναι ο γρανίτης και το μάρμαρο, τα οποία αποτελούν πολύ στέρεα και μεγάλης αντοχής υλικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάκα ή πλακάκι σε γήινες αποχρώσεις με ξύλινο πλαίσιο. Ο βακελίτης και η μελαμίνη θεωρούνται από τα πιο οικονομικά, αλλά και ανθεκτικά υλικά, ενώ πιο ακριβές επιλογές, αποτελούν το ξύλο μασίφ καρυδιάς και κερασιάς. Δοκιμάστε, επίσης, να βάψετε με λαδομπογιά την πλάτη του πάγκου. Είναι ένα οικονομικό υλικό που καθαρίζεται εύκολα, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και τη δική σας πινελιά στον χώρο.

TIPS. Χρησιμοποιήστε ένα τζάμι ασφαλείας, αν ταιριάζει με τον πάγκο. Είναι ένα εύκολο υλικό, το οποίο θα προστατεύει παράλληλα και τον πάγκο. Επίσης, σκεφτείτε αν θα σας διευκόλυνε ένα πτυσσόμενο ή ένα συρταρωτό επίπεδο τμήμα, το οποίο ενσωματώνεται στον πάγκο και χρησιμεύει ως τραπέζι, όταν παραστεί ανάγκη.

2) Ντουλάπια

 • Βιτρίνα. Ένα διάφανο τζάμι δημιουργεί την αίσθηση μιας μικρής «βιτρίνας» και είναι κατάλληλο για ντουλάπια, στα οποία έχετε τοποθετήσει τα βαζάκια με τις πολύχρωμες μαρμελάδες ή ακόμη και τα περίτεχνα ποτήρια του σερβίτσιου της γιαγιάς.
 • Ταπετσαρία. Μια εύχρηστη και οικονομική λύση είναι η διακόσμηση με αυτοκόλλητες ταπετσαρίες. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι καλύτερο να αποφεύγεται στα ντουλάπια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τον απορροφητήρα, διότι οι υδρατμοί και οι λιπαροί λεκέδες της κουζίνας μπορούν να καταστρέψουν το αυτοκόλλητο.
 • Χερούλια. Δοκιμάστε να βάψετε τα χερούλια των ντουλαπιών στο χρώμα του τοίχου της κουζίνας ή των έντονων διακοσμητικών στοιχείων σας, ή ακόμη και να αντικαταστήσετε τα χερούλια, επιλέγοντας υλικά από inox, πλεξιγκλάς και μπρούντζο. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε ντουλάπια χωρίς πόμολο, αλλά με μοντέρνους μηχανισμούς «push & pull», δηλαδή ντουλάπια που ανοίγουν απλά με λίγη πίεση που τους ασκείτε εξωτερικά, στη μία άκρη τους.
 • Πόρτες. Μπορείτε να διαλέξετε τον τρόπο που θα ανοίγουν οι πόρτες των ντουλαπιών, ανάλογα με την υπόλοιπη σύνθεση της κουζίνας (από το πλάι, από πάνω ή από κάτω).
 • Μηχανισμοί. Τοποθετήστε εσωτερικές ράγες και μεντεσέδες στα ντουλάπια, με συρόμενους μηχανισμούς για ψωμοθήκη ή μπουκαλοθήκη, ή και συρόμενα βαγονέτα και μηχανισμούς με φρένα.

3) Νεροχύτης

 • Λεκάνες. Ερευνήστε στο εμπόριο σχέδια για να επιλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει περισσότερο. Ανάλογα με το ύψος και το πλάτος του πάγκου, μπορείτε να επιλέξετε ένα μονό ή διπλό νεροχύτη, αλλά και πολλές ποιότητες υλικών. Κάποιοι σύγχρονοι νεροχύτες διαθέτουν μια βαθιά και μια πιο ρηχή πλευρά, όπως επίσης, μπορεί να εντοπίσετε και νεροχύτες με τριπλά χωριστά τμήματα, αντί για τις δύο παραδοσιακές λεκάνες.
 • Υλικό και Χρώμα. Επιλέξτε νεροχύτες από ανοξείδωτο χάλυβα, χυτοσίδηρο, ή χαλκό. Σε μια πιο παραδοσιακή κουζίνα, ταιριάζει επίσης το μάρμαρο, το οποίο θεωρείται και περισσότερο ανθεκτικό στον καθαρισμό, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες υγιεινής.
 • Βρύσες. Αν δεν θέλετε να επιβαρυνθείτε οικονομικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνο τις βρύσες του νεροχύτη, επιλέγοντας νέες και πιο μοντέρνες.

4) Σκεύη και συσκευές

 • Τακτοποίηση. Η ανανέωση της κουζίνας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να σκεφτείτε αν χρειάζεστε όλες τις συσκευές που υπάρχουν στον χώρο ή αν κάποιες χρειάζονται επισκευή ή και αλλαγή. Μην αφήνετε στον χώρο συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ ή δεν είναι λειτουργικές.
 • Αγορά νέων. Η επιλογή των συσκευών θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες σας, αλλά και την οικονομική σας δυνατότητα την κάθε περίοδο. Πριν διαλέξετε τα νέα σας είδη, ξεκινήστε με μια έρευνα αγοράς, όπου θα συγκρίνετε τη σχέση τιμής και ποιότητας, καθώς και τη σχέση λειτουργικότητας και χαρακτηριστικών προϊόντος.

5) Φωτισμός

 • Φυσικός. Αξιοποιήστε το φυσικό φως, στολίζοντας με ανοιχτόχρωμες κουρτίνες το παράθυρο ή και την εξωτερική πόρτα της κουζίνας. Χρησιμοποιήστε ακόμη και στόρια για το παράθυρο, ανάλογα με το ύψος του και το στυλ της κουζίνας. Θα βρείτε στο εμπόριο οικονομικά υλικά, όπως ελαφρύ ξύλο ή πλαστικό, τα οποία σας δίνουν τη δυνατότητα να ορίζετε την ένταση του φωτός.
 • Λάμπες. Τοποθετήστε σποτάκια κάτω από τα ντουλάπια ή σε μια ψευδοροφή από γυψοσανίδα, αλλά και οικονομικές και οικολογικές λάμπες φθορίου για την περιοχή κοντά στον νεροχύτη. Μηχανισμοί που ρυθμίζουν την ένταση (dimmer) με μια απλή ηλεκτρολογική παρέμβαση, θα σας βοηθήσουν να αυξομειώνετε το φως σε λάμπες, αναλόγως της χρήσης για την οποία το χρειάζεστε.

6) Διακόσμηση

 • Αντικατάσταση. Μην αφήνετε στον χώρο ρολόγια που δεν λειτουργούν ή βάζα που έχουν ραγίσει και επισκευάστε ό,τι δεν αποδίδει την ποιότητα ή την ταχύτητα που χρειάζεστε.
 • Στυλ. Δώστε το δικό σας στυλ με νέα είδη κουζίνας, ορίζοντας μια θεματική ενότητα, όπως τα λουλούδια ή η θάλασσα. Διακοσμήστε την κουζίνα με χαρούμενα γλαστράκια και φυσικά διακοσμητικά στοιχεία, όπως φρούτα και μπαμπού. Τοποθετήστε χρωματιστά σερβίτσια, πετσέτες και χαλάκια, ανάλογα με το θέμα που θα επιλέξετε.
 • Ράφια. Δοκιμάστε να κρεμάσετε ράφια με μπαχαρικά ή μυρωδικά, τα οποία θα δώσουν μια θετική όψη, αλλά και άρωμα στον χώρο της κουζίνας.

Οι παραπάνω συμβουλές σας δίνουν ιδέες για να ανανεώσετε την κουζίνα, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, ώστε ο χώρος να λειτουργεί αποδοτικά, χωρίς παράλληλα να χάνει και την αισθητική του ποιότητα.