Αναστασία Φωκά: "Όταν σε πρωτοείδα..."

Αναστασία Φωκά: "Όταν σε πρωτοείδα..."

Λένε ότι κάποια συναισθήματα είναι πολύ δύσκολο να τα περιγράψεις με λέξεις. Είναι τόσο έντονα, τόσο μοναδικά, τόσο μεγάλα που οι λεξεις μπορεί να μοιάζουν φτωχές μπροστά τους. Τα συναισθήματα όταν αντικρύζεις για πρώτη φορά το μωρό σου είναι τέτοια.

Γεννήθηκε ο γιος μου δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό το μικρό πλασματάκι είναι το παιδί μου. Τον κρατούσα στην αγκαλιά μου και τον κοιτούσα με μάτια πλημμυρισμένα από δάκρυα χαράς. Όλα τα συναισθήματα που ένιωσα ήταν καινούρια, σαν να γεννήθηκαν μαζί του. Χαρά, συγκίνηση, ευγνομοσύνη, αισιοδοξία, μαζί με το αίσθημα να θέλω να τον προστατέψω και να τον φροντίζω. Ήταν αγάπη με την πρώτη ματιά. Θυμάμαι να του λέω: “ γειά σου μωράκι, εγώ είμαι η μαμά σου. Θα σε φροντίζω πάντα.”

Έξι χρόνια μετά γεννήθηκε η κόρη μου. Ένιωσα τα ίδια συναισθήματα χαράς και αγάπης αλλά ακόμα πιο έντονα, ακόμα πιο δυνατά. Λες κι όλα αυτά τα χρόνια προετοιμαζόμουν να μπορώ να αγαπάω ακόμα περισσότερο. Με μια αγάπη που ξέρει μόνο να δίνει και να ξεχνάει όλα τα δύσκολα με μια αγκαλιά.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις πρώτες μέρες στο σπίτι μετά το μαιευτήριο, όταν μείναμε μόνοι. Την αγωνία μου αν τα κάνω όλα σωστά. Ακόμα θυμάμαι τη μέρα που εμφανίστηκε το πρώτο τους δοντάκι και σχεδόν μαζί με αυτό ήρθε στη ζωή μας και η στερεά τροφή. Πόση αγωνία είχα αν τρώνε αρκετά, κάθε φορά που έβλεπα όλο το φαγητό στο καρεκλάκι, στο πάτωμα, στα ρούχα τους. Αλήθεια, πόσο από αυτό πήγαινε στην κοιλίτσα τους;

Ο καιρός περνούσε κι αυτά μεγάλωναν και τα πρώτα τους βήματα ήταν γεγονός. Εκείνα τα πρώτα δειλά βηματάκια που πολύ γρήγορα γίνονται τρέξιμο στο πάρκο και σκαρφάλωμα στην τσουλήθρα. Και η αγωνία μου αν τρώνε σωστά μεγάλωνε, τώρα πρέπει να είναι δυνατά και υγιή για να ανακαλύψουν τον κόσμο.

Η διατροφή τους ήταν κάτι που με απασχολούσε σε όλες τις φάσεις ανάπτυξής τους. Τα παιδιά που κοιμούνται και τρέφονται σωστά είναι πιο ήρεμα και πιο έτοιμα να παίξουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν και να επεξεργαστούν τις νέες πληροφορίες κάθε μέρα.

Φρόντιζα και ακόμα φροντίζω να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, φρούτα, λαχανικά, γάλα και γιαούρτι είναι στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά για μια υγιή ανάπτυξη.

Τα μωρά μου έχουν μεγαλώσει. Τα βλέπω κάθε μέρα να πηγαίνουν σχολείο και να επιστρέφουν με καινούριες γνώσεις. Να αθλούνται. Τα ακούω να συζητάνε με τους φίλους τους. Μεγαλώνουν γρήγορα κι εγώ είμαι περήφανη για όλα όσα καταφέρνουν, που γίνονται κάθε χρόνο πιο ανεξάρτητα. Όμως ακόμα και σήμερα τα αγκαλιάζω, τα φιλάω και σκέφτομαι: “θα σε αγαπάω και θα σε φροντίζω… για πάντα”

Όταν είσαι μαμά θέλεις το καλύτερο για τα παιδιά σου, by Δελτα Advance.