Aνθρωπάκι Lego με αναπηρία;

Aνθρωπάκι Lego με αναπηρία;

Γιατί δεν έχουμε δει ούτε ένα ανθρωπάκι Lego με αναπηρία;

Η μεγαλύτερη εταιρία παιχνιδιών στον κόσμο αφήνει εκτός 150 εκατομμύρια παιδιά με ειδικές ανάγκες, παραλείποντας να τα εκπροσωπήσει θετικά στα προϊόντα της.

Πόσες φιγούρες Lego υπάρχουν στο σπίτι σας; Με τον πληθυσμό στον πλανήτη μας να ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια κατοίκους, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πλαστικές φιγούρες σε ένα κουτί κοντά σας.
Αλλά η Lego δεν έχει κατασκευάσει ούτε μία φιγούρα σε αναπηρική καρέκλα.

Όταν ο σπόρος της Lego (που θα πει παίζουν καλά στην δανέζικη γλώσσα), καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930 από το Δανό φιλάνθρωπο Ole Kirk Kristiansen, το όραμα της εταιρίας ήταν να καλλιεργήσει το δημιουργικό παιχνίδι και να συμβάλει στην ανάπτυξη υγιούς παιδιού. Σήμερα η Lego είναι η μεγαλύτερη εταιρία παιχνιδιών στον κόσμο με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 2,8 δις λίρες.

Είναι ένα εκτεταμένο προϊόν με «πλοκάμια» όχι μόνο στα τουβλάκια, αλλά και προχωρώντας στις ταινίες, τα παιχνίδια, την ψυχαγωγία και τη δημοσίευση, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο εμπορικό σήμα που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

Όμως η εταιρία εξακολουθεί να αποκλείει 150 εκατομμύρια παιδιά με αναπηρία σε όλο τον κόσμο, παραλείποντας να τα εκπροσωπήσει θετικά στα προϊόντα της.

Χάρη στον Νόμο κατά της διάκρισης των ατόμων με αναπηρία, δεν είναι πλέον δυνατόν να απαγορευτεί η είσοδος σε παιδιά με ειδικές ανάγκες σε καταστήματα παιχνιδιών, σχολεία ή μεγάλα εμπορικά κέντρα, λόγω της αναπηρικής καρέκλας τους, που αποτελεί ίσως κίνδυνο πυρκαγιάς ή θα ενοχλήσει τα άλλα παιδιά.

Και βέβαια, η κατασκευή ράμπας και ανελκυστήρων στα κτήρια έχει προχωρήσει πάρα πολύ ώστε να διευκολύνει τα παιδιά αυτά.

Αλλά τι γίνεται με τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες για να εκπροσωπούνται θετικά στον τομέα του πολιτισμού; Για να δούμε η ζωή και οι εμπειρίες τους αντανακλώνται στα μέσα ενημέρωσης;

Υπάρχει μία ειρωνεία στο γεγονός ότι τα καταστήματα παιχνιδιών είναι νομικά υποχρεωμένα να εξετάσουν την πρόσβαση των πελατών τους με ειδικές ανάγκες, ενώ τα προϊόντα τους στο εσωτερικό, που δημιουργούνται από μεγάλες εταιρίες που επωφελούνται από την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των παιδιών μας, δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να εξετάσουν πως αντιπροσωπεύουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και συνεπώς μπορούν να συνεχίσουν να τα περιθωριοποιούν πολιτισμικά.

Με την εκστρατεία “ToyLikeMe” δηλαδή τα «παιχνίδια με αγαπούν» που έχουμε πρόσφατα ιδρύσει, ζητούμε από την παγκόσμια βιομηχανία παιχνιδιών να ξεκινήσει να εκπροσωπεί την αναπηρία. Σηματοδοτεί μία πρόοδο στα δικαιώματα της κίνησης των αναπήρων, από το σημείο της εύκολης πρόσβασης έως την πρόσκληση για πολιτιστική εκπροσώπηση.

Ενώ τα γραφεία της Lego στο Λονδίνο θα δεσμεύονται νομικά να έχουν πρόσβαση στα αναπηρικά καρότσια, η εταιρία δεν έχει καμία υποχρέωση να κατασκευάζει πρόσβαση σε αναπηρικά καρότσια στα μοντέρνα παιχνίδια κτίρια ή να περιλαμβάνει χαρακτήρες με αναπηρία στις αγαπημένες της φιγούρες. Έτσι δεν γίνεται τίποτε.

Και γιατί όχι;
Μήπως έρχεται ένα σημείο, που μία εταιρία γίνεται τόσο μεγάλη, με τόση πολιτιστική επιρροή, που θα έπρεπε να έχει ηθικό καθήκον να συμπεριλάβει την αναπηρία;

Οι πρακτικές των καπιταλιστικών δυνάμεων της αγοράς, η ανάγκη να πραγματοποιήσουν ένα κέρδος, ίσως καθορίσει αυτή την εξαίρεση.

Είναι συζητήσιμο ότι οι φιγούρες στο αναπηρικό καρότσι θα πουλήσουν πιθανόν μικρότερες ποσότητες και θα μπορούσαν να θεωρηθούν εξειδικευμένα προϊόντα, αλλά δεν υπάρχει επίσης και ένα αντεπιχείρημα ότι οι μεγάλες εταιρίες όπως είναι η Lego, μπορούν ή θα έπρεπε να απορροφούν μικρές πωλήσεις σε ένα προϊόν τους, με αντάλλαγμα το γενικότερο καλό;

Σε απάντηση 19.000 αιτήσεων στο διαδίκτυο, ζητώντας από την Lego να δράσει, η εταιρία απάντησε «Η ομορφιά του συστήματος Lego είναι ότι τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν το πώς να χρησιμοποιούν τα κομμάτια που προσφέρουμε για να κατασκευάσουν τις δικές τους ιστορίες».

Μάλιστα, μπορείτε να δημιουργήσετε αναπηρικά καροτσάκια με κομμάτια Lego και υπάρχουν ανεξάρτητες εταιρίες που κατασκευάζουν και πουλούν αναπηρικές καρέκλες για τις μικρές φιγούρες.

Είναι όμως το ίδιο η μεγαλύτερη εταιρία παιχνιδιών στον κόσμο να πάρει θέση και να κατασκευάσει ένα σκύλο οδηγό στην Lego πόλη, ή να δημιουργήσει πρόσβαση στο αεροπλάνο ενός αναπηρικού καροτσιού; Είναι η δύναμη του ονόματος της εταιρίας που είναι ζωτικής σημασίας.

Μήπως ανησυχεί η Lego ότι οι καταναλωτές θα απομακρυνθούν λόγω της εικόνας της αναπηρίας;
Είναι μία δύσκολη ερώτηση για να απαντήσει κανείς με ειλικρίνεια, αλλά υπάρχει κάτι που θεωρείται τόσο αισθητικά δυσάρεστο για την αναπηρία, κάτι που μας κάνει να θέλουμε να γυρίσουμε από την άλλη μεριά, και που προκαλεί μεγάλες μάρκες παιχνιδιών όπως η Lego, να μην το τολμά, με τον φόβο των πωλήσεων;

Ή μήπως υπάρχει ο φόβος να το πάρει κανείς στραβά;

lego anapiria2

Είναι μία εύκολη παγίδα για να πέσει κανείς, τον Ιούλιο η Lego κατασκεύασε για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, μία αναπηρική καρέκλα, από γκρι πλαστικό που είχε μαζί της την φιγούρα ενός ηλικιωμένου άνδρα, ενθαρρύνοντας την ιδέα ότι η αναπηρία είναι κάτι που συμβαίνει στους ηλικιωμένους, αγνοώντας την ύπαρξη 770.000 παιδιών με ειδικές ανάγκες που υπάρχουν μόνο στην Αγγλία.

Ίσως η Lego πιστεύει ότι τα παιδιά δεν θέλουν να παίζουν με παιχνίδια που δείχνουν ειδικές ανάγκες;

Στη δεκαετία του 1930 και 1940 στην Αμερική, διεξήχθη μία μελέτη από τους ψυχολόγους Kenneth και Mamie Clark, για να δουν την αυτό αντίληψη των παιδιών σε σχέση με τη φυλή.

Έτσι ζήτησαν από τα παιδιά να διαλέξουν μεταξύ μίας άσπρης και μίας μαύρης κούκλας.

Η μελέτη έδειξε ότι όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το δικό τους χρώμα δέρματος, επέλεξαν την άσπρη κούκλα.

Οι Clarks υποστήριξαν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν την εσωτερίκευση του ρατσισμού των παιδιών, στις χώρες της Αφρικής και της Αμερικής, και ότι πρέπει να οδηγηθούμε στην ψυχολογική έρευνα της αυτό εκτίμησης και αυτοαντίληψης.

Η Lego υπερηφανεύεται ότι ζητά την γνώμη των παιδιών για την ανάπτυξη των προϊόντων της, αλλά αν τα παιδιά δεν επιλέγουν παιχνίδια με αναπηρία, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τα κάνουν;

Η Lego και η παγκόσμια βιομηχανία παιχνιδιών πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αποκλείουν πολλά παιδιά, και πρέπει να δεσμευτούν για τους τρόπους που μπορούν να κάνουν, για να αλλάξει αυτό.

Ενώ οι περισσότερες εταιρίες παιχνιδιών θα υποστηρίξουν ότι δεν αποκλείουν κανένα και ότι όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα να παίξουν με τα παιχνίδια τους, αυτό που είναι δύσκολο να καταλάβουν είναι τι σημαίνει να δείχνουν την αναπηρία, τόσο για τα ίδια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες όσο και για τους συμμαθητές ή φίλους χωρίς αναπηρία.

Αυτό ξεπερνά το θέμα των πωλήσεων ή την πρόσβαση των αναπήρων, είναι σχετικό με την αλλαγή των πολιτιστικών αντιλήψεων.

Είναι το καθήκον μεγάλων εταιριών όπως η Lego να χρησιμοποιήσει την τεράστια επιρροή της για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Για ένα παιδί με αναπηρία θα ήταν κάτι το εξαιρετικό να «αντιπροσωπεύεται» από ένα εμπορικό σήμα όπως η Lego.
Τους λέει, ότι η εταιρία είναι μαζί τους, πιστεύει σε αυτά και ότι είναι μέρος της κοινωνίας.

 Για τα παιδιά δε χωρίς αναπηρία, όταν δουν ότι η Lego «γιορτάζει» την ανθρώπινη διαφορά τα βοηθά να δημιουργήσουν μία πιο θετική στάση όταν συναντήσουν κάποιο άτομο με αναπηρία, στην πραγματική τους ζωή.

 Είναι ασφαλώς μία πολύ θετική κατάσταση, αλλά δυστυχώς η Lego δεν φαίνεται να θέλει να το παραδεχθεί.

Πηγή The guardian.

Περισσότερα σχετικά άρθρα:

Ψάχνετε παιχνίδια για κορίτσια για να οργανώσετε το πιο διασκεδαστικό πάρτι για τη μικρή σας πριγκίπισσα;

Οι νέες κούκλες Barbie αλλάζουν τα δεδομένα!