Ασφάλεια στο σχολείο: Η προτεραιότητά σας για την φετινή σχολική χρονιά

Ασφάλεια στο σχολείο: Η προτεραιότητά σας για την φετινή σχολική χρονιά

Έχετε αγοράσει ότι χρειάζεστε για το κολατσιό τους, αγοράσατε τα τετράδια και τα βιβλία, την καινούργια τσάντα και περιμένετε με ενθουσιασμό και αγωνία την πρώτη ημέρα των παιδιών στο σχολείο. Αλλά πριν από το πρώτο κουδούνι, βεβαιωθείτε ότι η ασφάλεια του παιδιού σας αποτελεί προτεραιότητα.

Είτε πρόκειται για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τους βασικούς κανόνες για να διασχίσουν το δρόμο ή την πρόληψη των ατυχημάτων στο προαύλιο, στείλτε τα αυτή τη χρονιά στο σχολείο, γνωρίζοντας ότι είναι έτοιμα να περάσουν με ασφάλεια την ημέρα τους.

Ασφάλεια μέσα και γύρω από το σχολικό λεωφορείο.

Το σχολικό λεωφορείο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς για τα παιδιά. Όμως παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν μέσα και γύρω από το λεωφορείο. Μοιραστείτε μαζί τους αυτές τις συμβουλές:

 • Όταν φτάνει το σχολικό λεωφορείο, πρέπει να στέκονται τουλάχιστον τρία μεγάλα βήματα μακριά από την άκρη του πεζοδρομίου.
 • Ποτέ να μην βρίσκονται πίσω από το λεωφορείο. Αν πέσει κάτι κοντά στο λεωφορείο να ειδοποιήσουν αμέσως τον οδηγό. Ποτέ να μην προσπαθήσουν να το σηκώσουν, γιατί μπορεί ο οδηγός να μην δει το παιδί.
 • Μέσα στο σχολικό λεωφορείο να είναι καθισμένα σε όλη τη διαδρομή.
 • Πρέπει να αφήνουν το διάδρομο του σχολικού λεωφορείου πάντα καθαρό από τσάντες και βιβλία για να μην μπλοκάρουν το δρόμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 • Όταν φτάσουν στη στάση τους, να περιμένουν να σταματήσει τελείως το σχολικό λεωφορείο πριν σηκωθούν από το κάθισμά τους και να χρησιμοποιούν τη χειρολαβή για να κατέβουν τα σκαλοπάτια.
 • Εάν περιμένετε το παιδί σας, να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην ίδια πλευρά του δρόμου που αυτό θα κατέβει. 

Πάρτε την τσάντα ή το σακίδιο του για να αποφύγει κάποιο τραυματισμό.

Ξέρατε ότι ένα από τα πιο κοινά σχολικά είδη μπορεί να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα; Τα σακίδια έχουν προκαλέσει πάνω από 7.300 τραυματισμούς ετησίως, σύμφωνα με μία εκτίμηση από την Αμερικανική Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων. Οι τραυματισμοί μπορεί να κυμαίνονται από μικρούς μώλωπες στους ώμους μέχρι και κατάγματα. 

Το σακίδιο δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από 10 έως 20 τοις εκατό του σωματικού βάρους του παιδιού. Σημάδια που προειδοποιούν ότι είναι πολύ βαρύ για το παιδί, είναι πόνος ή τσούξιμο, αλλαγή της θέσης του κορμιού ή κόκκινα σημάδια στους ώμους. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή απλά να αγοράσετε ένα σακίδιο που να ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας. Να λοιπόν μερικές συμβουλές για τη σωστή αγορά του σακιδίου:

 • Βρείτε ένα με ενισχυμένη πλάτη για να έχει λιγότερη πίεση και να είναι πιο άνετο.
 • Οι πολλές θήκες μπορούν να βοηθήσουν στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους, στην πλάτη, τους ώμους και τον κορμό.
 • Προσπαθήστε να βρείτε ένα που να σφίγγει με λουριά στα πλάγια και το κάτω μέρος, αυτό βοηθά να κρατιέται το περιεχόμενο του σακιδίου πιο κοντά στο πίσω μέρος του κορμιού.
 • Σκεφτείτε ένα ζωηρό χρώμα που να διακρίνεται καλά από τους οδηγούς των αυτοκινήτων.

Συμβουλές για την ασφάλεια του παιδιού στο προαύλιο.

Το διάλειμμα για τα περισσότερα παιδιά είναι το καλύτερο μέρος της ημέρας. Βλέπουν τους φίλους τους, τρώνε το μεσημεριανό τους αλλά πάνω από όλα παίζουν στην αυλή του σχολείου. Όμως οι γονείς πάντα ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Στην Αμερική πάνω από 200.000 παιδιά επισκέπτονται ετησίως το νοσοκομείο λόγω τραυματισμού, το 80% είναι από πτώση στο έδαφος. 

Αυτοί οι μικροτραυματισμοί μπορούν να προληφθούν με κάποια καθοδήγηση και εκπαίδευση:

 • Πείτε στα παιδιά να παίζουν εκεί που υπάρχει μαλακή επιφάνεια.
 • Τα μικρά, κάτω από 4 ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τσουλήθρα ή κάποιο άλλο παιχνίδι που σκαρφαλώνουν μόνο με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου.
 • Ελέγξτε όλο τον εξοπλισμό μήπως είναι κάτι χαλασμένο ή παλιό που θέλει αντικατάσταση. 

Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς είναι μία διασκεδαστική και συναρπαστική στιγμή για τα παιδιά και τους γονείς. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να τα βοηθήσετε να έχουν μία καλή και ασφαλή χρονιά.