Αξιοποιήστε τον χώρο στην ντουλάπα

ntoulapa sΗ σωστή και λειτουργική οργάνωση της ντουλάπας θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από διάφορες δυσάρεστες και χρονοβόρες καταστάσεις, οι οποίες μας προκαλούν άγχος και σύγχυση, αλλά και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας. Η ντουλάπα αποτελεί τον μικρό εκείνο χώρο, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ρουχισμού μας, γι αυτό και θεωρείται απαραίτητο να είναι καθαρή, οργανωμένη και λειτουργική.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές απλές, αλλά και χρήσιμες προτάσεις και λύσεις, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στη δημιουργία μιας όμορφα αξιοποιήσιμης και δομημένης ντουλάπας.

Πώς θα ξεκινήσω την οργάνωση της ντουλάπας;

Α) Ναι και Όχι…

Ξεκινήστε με μια αναδιοργάνωση των ειδών ρουχισμού σας. Συγκεντρώστε τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ σας και αποφασίστε ποια θα κρατήσετε και ποια όχι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να έχετε μια καλύτερη εικόνα της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας, η οποία θα χρειαστεί να αποθηκευτεί στους χώρους της ντουλάπας.

Β) Καλοκαίρια και Χειμώνες…

Διαχωρίστε τα ρούχα της σεζόν. Προμηθευτείτε μεγάλες, διάφανες με φερμουάρ τσάντες αποθήκευσης, καλής ποιότητας. Καθαρίστε τα ρούχα και τοποθετήστε τα διπλωμένα, μέσα στον ειδικό χώρο αποθήκευσης, προσθέτοντας αντισκωρικά, αλλά και ταμπέλες με το περιεχόμενο, αν κρίνετε ότι είναι αναγκαίο.

Γ) Ένα και Δύο…

Μετρήστε και ξεχωρίστε τα είδη μεταξύ τους, κάνοντας τις αντίστοιχες στοίβες, ανάλογα με το είδος, το στυλ και τη συχνότητα της χρήσης τους. Έτσι, θα μπορέσετε να τακτοποιήσετε τα είδη στα κατάλληλα ράφια και συρτάρια της ντουλάπας, αλλά και να τα εντοπίζετε ευκολότερα, κάθε φορά που θα τα χρειάζεστε.

Δ) Μήκος και Πλάτος…

Εφόσον πλέον, γνωρίζετε τον όγκο του ρουχισμού που θέλετε να οργανώσετε, ήρθε η στιγμή να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό της ντουλάπας. Μετρήστε το μήκος και το πλάτος των χώρων που υπάρχουν ήδη, ώστε, αν υπάρχει δυνατότητα, να δημιουργήσετε και νέους υπο-χώρους. Αφού υπολογίσετε πόσες ράγες, πόσα ράφια και πόσα συρτάρια χρειάζεστε, αξιολογήστε τι μπορείτε ακόμα να κατασκευάσετε επιπλέον.

Πώς θα χωρίσω τα τμήματα μέσα στην ντουλάπα;

(1) Ράφια : Εδώ θα τοποθετήσετε τα ρούχα που προορίζονται για καθημερινή χρήση. Μπορείτε να αποθηκεύσετε οριζόντια ή κάθετα, ανάλογα με το μέγεθος της ντουλάπας. Στην οριζόντια διάταξη, ξεκινήστε με τα λιγότερο χρησιμοποιούμενα ρούχα κάτω και φτάστε μέχρι τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα πάνω. Στην κάθετη διάταξητοποθετήστε όλα τα παντελόνια μαζί, όλες τις μπλούζες και αντίστοιχα, και όλα τα υπόλοιπα. Μπορείτε να προβλέψετε το τελευταίο κάτω ράφι να χρησιμοποιηθεί ως παπουτσοθήκη, για τα δύο – τρία είδη που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, αν και το καλύτερο είναι να αποφεύγετε την τοποθέτηση των παπουτσιών εντός ντουλάπας. Τα υπόλοιπα υποδήματα, θα πρέπει σίγουρα πάντως να κρυφτούν σε ειδικά κουτιά αποθήκευσης.

(2) Ράγες : Αν υπάρχει η δυνατότητα, τοποθετήστε δύο ράγες μέσα στην ντουλάπα. Η μία πιο ψηλά από την άλλη. Στην ψηλότερη κρεμάστε κοστούμια, φορέματα και μακριές ζακέτες, τυλιγμένα με ειδική μεμβράνη, για να μην χαλάσουν. Στην χαμηλότερη, κρεμάστε παντελόνια, φούστες, πουκάμισα και μπλούζες που χρησιμοποιείτε με μεγαλύτερη συχνότητα, ή και καθημερινά.

(3) Συρτάρια : Αποθηκεύστε τα πιο ευαίσθητα ρούχα στα συρτάρια και εκείνα που δεν επιθυμείτε να είναι εκτεθειμένα έξω, όπως εσώρουχα, πιτζάμες και άλλα είδη ρουχισμού, καθώς επίσης σεντόνια ή και πετσέτες. Τακτοποιήστε εκείνα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά στα πιο πάνω συρτάρια και, ανάλογα με τη χρήση, τα υπόλοιπα, με σειρά από πάνω προς τα κάτω. Χρησιμοποιείστε ακόμη μηχανισμούς για εύκολο άνοιγμα και μηχανισμούς με στοπ για συρόμενα συρτάρια.

Μικρά Μυστικά Οργάνωσης...

-  Κρεμάστρες : Επιλέξτε ξύλινες κρεμάστρες καλή ποιότητας, για να κρεμάτε τα ρούχα σας (εξαιρώντας τα ευαίσθητα και τα πλεκτά), ώστε να παρατείνετε τον χρόνο ζωής τους. Μια υφασμάτινη κρεμάστρα επίσης, λόγω της υφής της, θα βοηθήσει το ρούχο να μένει σταθερά και σωστά κρεμασμένο στη θέση του. Ακόμα, η πόρτα της ντουλάπας μπορεί να χρησιμεύσει για να τοποθετήσετε εσωτερικά, μικρούς γάντζους για την ρόμπα, τις γραβάτες ή το μπουρνούζι σας.

- Κουτιά και Θήκες αποθήκευσης : Δοκιμάστε χωρίσματα στα συρτάρια, χρησιμοποιώντας πολλαπλές υφασμάτινες θήκες ή οικολογικά κουτιά, στα οποία θα αποθηκεύσετε αξεσουάρ, κάλτσες και εσώρουχα. Επίσης, σε ένα ράφι τοποθετήστε καλάθια από μπαμπού ή ψάθα, για καπέλα, ζώνες και τσάντες. Μπορείτε να επιλέξετε χρωματιστά κουτιά, τα οποία θα τοποθετήσετε και πάνω από την ντουλάπα, δίνοντας χρώμα στο δωμάτιο. Επίσης, στο εσωτερικό της πόρτας, μπορείτε να τοποθετήσετε μικρότερες θήκες από λινό ή ύφασμα και να αποθηκεύετε εκεί κοσμήματα και φουλάρια.

-  Καθρέφτης : Αν χρειάζεστε έναν ολόσωμο καθρέφτη, μπορείτε να αξιοποιήσετε το εσωτερικό της πόρτας γι αυτό, τοποθετώντας εκεί έναν καθρέφτη με βάθος περί τα 3mm.

-  Φωτισμός : Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε εύκολα τα είδη που έχετε αποθηκεύσει μέσα στην ντουλάπα, για να μπορείτε και να τα βρίσκετε ανά πάσα στιγμή. Ένας επαρκής φωτισμός, θα σας βοηθήσει να έχετε σωστή οπτική επαφή με τα ρούχα που χρειάζεστε να ανασύρετε κάθε φορά, διατηρώντας τα υπόλοιπα αντικείμενα τακτοποιημένα στην αρχική τους θέση.

-  Καθαριότητα : Προσπαθήστε να διατηρείτε καθαρή την ντουλάπα, καθώς επίσης, αποφεύγετε να επανατοποθετείτε μέσα ήδη φορεμένα ρούχα, διότι, ακόμη κι αν είναι σχετικά καθαρά, θα ανακατεύονται με τα υπόλοιπα. Διατηρήστε ένα πρόγραμμα ανανέωσης της ντουλάπας, η οποία θα πρέπει να περιέχει μόνο τα καθαρά και τακτοποιημένα ρούχα σας.

 

Οργανώστε την ντουλάπα σας όπως εσείς θεωρείτε ότι σας εξυπηρετεί καλύτερα, καθώς ο στόχος είναι η εργασία αυτή να σας οδηγήσει σε μια λιγότερο χρονοβόρα, αλλά και περισσότερο πρακτική καθημερινότητα, χωρίς άγχος και κόπο.