Μαμά στο σπίτι και κατάθλιψη - πώς να ζητήσετε βοήθεια

Η κατάθλιψη είναι μια αθόρυβη νόσος. Το άτομο υποφέρει από θλίψη και αρνητικές σκέψεις. Δεν ευχαριστιέται ακόμα και όλα όσα μέχρι πρότινος του έδιναν χαρά.

Τι αισθάνονται οι γυναίκες με κατάθλιψη:

Συχνά ακούω στο γραφείο μου, από μαμάδες που πάσχουν από κατάθλιψη: "Προσπάθησα να το κρύψω." "Νοιώθω ότι απογοητεύω τα παιδιά μου." "Μερικές μέρες δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι." "Μου λένε να είμαι χαρούμενη για τα παιδιά μου, αυτό δεν με βοηθάει καθόλου."

“Πέφτει κάτω, χτυπιέται και κλαίει. Τι να κάνω;” - Τι είναι το tantrum και τρόποι αντιμετώπισης

Συχνά καλούν γονείς στη γραμμή 11525 της ένωσης “Μαζί για το παιδί” απελπισμένοι γιατί δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα ξεσπάσματα του παιδιού τους.

Κατάθλιψη σε Παιδιά και Εφήβους: Αιτίες Εμφάνισης και Συμπτώματα

Η κατάθλιψη σαν ιατρικός όρος περιγράφει μια μακροχρόνια έντονη κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας και δεν πρέπει να συγχέεται με φυσιολογικές αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

Πώς θα καταλάβει ο γονιός ότι το παιδί του πάσχει από κατάθλιψη;

Πολλές φορές τα συμπτώματα της κατάθλιψης παραβλέπονται τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς, ενώ συχνά οι ίδιοι δυσκολεύονται να δουν τα συμπτώματα ως μέρος του ίδιου προβλήματος. Επιπλέον, μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ή του εφήβου.

Εικόνα klairi-seiradaki

“Ήμουν επικίνδυνη για το ίδιο μου το παιδί!”

Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση του τελευταίου μου άρθρου (Η επικίνδυνη μητέρα) δέχτηκα τηλεφώνημα από την πρωταγωνίστρια της ιστορία μου, η οποία το είχε ήδη διαβάσει. «Θέλω να γράψω κι εγώ η ίδια για την περιπέτειά μου. Μπορεί να υπάρχει κόσμος που να το χρειάζεται», μου είπε συγκινημένη.

Γράφει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη

Εικόνα klairi-seiradaki

Η επικίνδυνη μητέρα

Γράφει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη

Είναι από αυτές τις στιγμές, που μέσα στα προβλήματα που σου περιγράφουν καθημερινά, ακούς κάτι και σε συγκλονίζει. Κάτι που σε αγγίζει βαθιά και νιώθεις ευγνώμων που ασκείς το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Μαμάδες σε κατάθλιψη...

Γράφει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη

 

Η κατάθλιψη, αποτελεί την πιο διαδεδομένη ψυχική πάθηση της εποχής μας. Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν είτε σε ακραίο, είτε σε μέτριο, είτε σε μικρό βαθμό, από κατάθλιψη. Πρόκειται για μια συναισθηματική διαταραχή που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι πάσχοντες αλλά και οι οικογένειές τους, είτε φοβούνται, είτε ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό, με αποτέλεσμα, πολλές φορές να αποτελεί εμπόδιο τόσο στην διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Εγγραφή στο RSS - κατάθλιψη