Μαμά στο σπίτι και κατάθλιψη - πώς να ζητήσετε βοήθεια

Μαμά στο σπίτι και κατάθλιψη - πώς να ζητήσετε βοήθεια

Η κατάθλιψη είναι μια αθόρυβη νόσος. Το άτομο υποφέρει από θλίψη και αρνητικές σκέψεις. Δεν ευχαριστιέται ακόμα και όλα όσα μέχρι πρότινος του έδιναν χαρά.

Τι αισθάνονται οι γυναίκες με κατάθλιψη:

Συχνά ακούω στο γραφείο μου, από μαμάδες που πάσχουν από κατάθλιψη: "Προσπάθησα να το κρύψω." "Νοιώθω ότι απογοητεύω τα παιδιά μου." "Μερικές μέρες δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι." "Μου λένε να είμαι χαρούμενη για τα παιδιά μου, αυτό δεν με βοηθάει καθόλου."

Οι μαμάδες που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά είναι απόμακρες από τα παιδιά τους ή δείχνουν εχθρότητα. Έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλληλεπιδράσεις με τα παιδιά τους και δεν μπορούν να ασχοληθούν επαρκώς μαζί τους. Δεν τα ενθαρρύνουν, δεν μπορούν να θέσουν όρια και δεν είναι αποτελεσματικές. Συχνά νιώθουν τύψεις γι’ αυτό αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν.

Μια μαμά που νοσεί από κατάθλιψη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονο αίσθημα θλίψης. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι έντονα και διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς να ζητήσετε βοήθεια

Αν μια μαμά νοσεί από κατάθλιψη είναι καλό να μην την χαρακτηρίζουμε, να μην της λέμε αν τα καταφέρνει καλά ή όχι αλλά να την ενθαρρύνουμε να ζητήσει βοήθεια. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που θεραπεύεται με αντικαταθλιπτικά φάρμακα που ρυθμίζουν την βιοχημεία του εγκεφάλου και με ψυχοθεραπεία. Με τη σωστή βοήθεια μπορούμε να βγούμε νικήτριες.

Όνομα Συγγραφέα:
Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ήρθε η ώρα να συστηθώ λοιπόν, είμαι η Αναστασία, ψυχολόγος, μαμά του Ερμή και της Ίριδας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, αγαπώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω...