Η αποδοτική μελέτη των παιδιών και η ευθύνη των γονέων

Τα παιδιά είτε αντιμετωπίζουν κάποια μαθησιακή δυσκολία είτε όχι, χρειάζονται οργάνωση στην μελέτη τους, ώστε να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Ο αυτισμός είναι ταλέντο

 

Ως συνέχεια των προηγούμενων άρθρων που έχω παρουσιάσει στο blog σκέφτηκα ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως μια αναπτυξιακή διαταραχή, όπως ο αυτισμός έχει και θετικές επιρροές στην ζωή του ατόμου και των κοντινών του ανθρώπων.

Αυτισμός και Λογοθεραπεία

Το πρόγραμμα παρέμβασης για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, εκτός των άλλων ειδικοτήτων όπως ο παιδοψυχολόγος, ο νευρολόγος, ειδικός εκπαιδευτής κτλ απαιτεί και την ενεργή συμμετοχή λογοθεραπευτή.

Αυτισμός: Ορισμός – Πρόωρες ενδείξεις

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει την προσοχή της στις αναπτυξιακές διαταραχές και συγκεκριμένα στον αυτισμό.

Η ηλιαχτίδα μου

13 Σεπτεμβρίου η ημέρα της γέννησής της. Η λάμψη της μικρής μου «ηλιαχτίδας» πλημμυρίζει με αγάπη και ομορφιά την ψυχή και το μυαλό μου. Με μιας, ανακαλύπτω μια απέραντη γοητεία στο θέαμα της ζωής.

Το παιδί μου έχει μαθησιακές δυσκολίες. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Συχνά, οι γονείς μόλις μάθουν ότι το παιδί τους έχει μαθησιακές δυσκολίες αναρωτιούνται αν φταίνε, αν έκαναν οι ίδιοι κάτι που το προκάλεσε ή αν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να το προλάβουν. Αμέσως μετά έρχονται οι ερωτήσεις σχετικά με τον κοινωνικό περίγυρο. «Τι θα πω στους γύρω; Θα κοροϊδεύουν το παιδί μου; Θα καταφέρει να σπουδάσει και να εξασφαλίσει ένα “καλό” μέλλον;».

"Δεν καταλαβαίνω τίποτα πια...Το μισώ το σχολείο!"

Γράφει η ψυχολόγος Κλαιρη Σειραδάκη

 

Η ιστορία της Αριστέας μας έδωσε την αφορμή να αναρωτηθούμε για τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο σκληρά προσπαθούν αυτά τα παιδιά, με αποτέλεσμα να τους δημιουργείται η εσωτερική πεποίθηση ότι οι γύρω τους δε μπορούν να τα καταλάβουν. Τα λόγια της Αριστέας: «Προσπαθώ τόσο πολύ, αλλά κανείς δε με πιστεύει» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς νιώθει ένα τέτοιο παιδί.

Εγγραφή στο RSS - μαθησιακές δυσκολίες