Ο αυτισμός είναι ταλέντο

Πολλές φορές οι γονείς και οι άνθρωποι που φροντίζουν παιδιά στο φάσμα, χρειάζεται να ξεφύγουν από τις καθημερινές δυσκολίες και να ψάξουν να βρουν και θετικά στοιχεία για να πάρουν δύναμη και να συνεχίσουν την προσπάθεια που απαιτείται για να αντεπεξέλθουν σε πλήθος δυσκολιών.

Όταν αναφέρομαι σε θετικά στοιχεία, σκέφτομαι περιπτώσεις ανθρώπων και παιδιών που έχουν πραγματικά ταλέντο σε κάτι, ανεξαρτήτως όλων των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστές σε όλους μας, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Albert Einstein ο οποίος κατά γενική ομολογία παρουσίαζε αρκετά αυτιστικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα είχε κλίση στην φυσική.

Προτού όμως παρουσιάσω ιστορίες παιδιών και ανθρώπων με αυτισμό που φαίνεται να έχουν ταλέντο σε κάποιον τομέα, θα ήθελα να αναφέρω πως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον των παιδιών τους.

Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που σίγουρα όλοι οι γονείς με παιδιά στο φάσμα αντιμετωπίζουν, πάντα υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι με φως.
Αν ο κάθε γονιός μπορέσει να ανακαλύψει αυτό το παραθυράκι στην καθημερινότητα του παιδιού του, τότε το φώς θα φωτίσει την καθημερινότητά τους.

Όπως ανάφερα προηγουμένως τον Albert Einstein, έτσι και άλλα άτομα που υπάγονται στο φάσμα του αυτισμού έχουν καταφέρει να γίνουν διάσημα μέσω της κλίσης ή του ταλέντου τους.
Θα αρχίσω με ένα νέο παιδί και τραγουδιστή τον James Durbin.

Ο James παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, διαγωνίστηκε σε γνωστό μουσικό τηλεπαιχνίδι στην Αμερική και έγινε γνωστός μέσα από αυτό.
Ο ίδιος έχει μάλιστα μιλήσει ανοιχτά για το ότι διαγνώστηκε με σύνδρομο Tourettes και αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

Άλλοι μουσικοί και τραγουδιστές όπως ο Mozart, ο Matt Savage και η Susan Boyle υπάγονται στο φάσμα του αυτισμού.
Επίσης οι ηθοποιοί Dan Aykroyd, Tim Burton, Matthew Labyorteaux και Daryl Hannah έχουν διαγνωστεί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

Τέλος, άτομα από το καλλιτεχνικό στερέωμα όπως ο Andy Warhol (ζωγράφος, γλύπτης, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και συλλέκτης), ο Christopher Knowles (ποιητής), ο Stanley Kubrick (σκηνοθέτης) και η Temple Grandin (συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό) έχουν καταφέρει να είναι στο προσκήνιο για το ταλέντο τους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ίσως τα περισσότερα ονόματα που σας παράθεσα προηγουμένως να σας είναι άγνωστα, κι όμως τα άτομα αυτά, με την υποστήριξη των δικών τους ανθρώπων κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Αλλά για να μην αρκεστώ μόνο σε διάσημα πρόσωπα, υπάρχουν και ιστορίες παιδιών που έγιναν γνωστές μέσω διαδικτύου.

Μια από αυτές είναι η ιστορία της Iris, η οποία είναι 6 ετών και έχει ταλέντο στην ζωγραφική.
Η διάγνωση του αυτισμού βοηθάει την Iris να εστιάζει στη παραμικρή λεπτομέρεια.
Ήδη έχει ζωγραφίσει 42 πίνακες οι οποίοι συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών συλλεκτών.
Ακόμη και η γνωστή ηθοποιός Anjelina Jolie ενδιαφέρθηκε και απέκτησε έναν πίνακα της Iris.
Δείτε μερικά από τα έργα της εδώ.

Ο Στέφανος από την Κύπρο έχει απίστευτο ταλέντο στην μουσική και στα 2 του χρόνια διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού.
Ο Στέφανος μέσα σε ενάμιση χρόνο διδάχτηκε πιάνο και μουσική σε τέτοιο επίπεδο ώστε σήμερα να διεκδικεί θέση σε Συμφωνικές Ορχήστρες του εξωτερικού.
Περισσότερα για τον Στέφανο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο Ramses Sanguino είναι ένα 5χρονο αγοράκι που έχει διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού και έχει καταφέρει να μάθει 7 διαφορετικές γλώσσες, από τις οποίες η μία είναι ελληνικά!
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του εδώ.

Ο Τζέικομπ Μπαρνέτ είναι 14 ετών και διαπρέπει στον χώρο της κβαντικής φυσικής.
Έχει διαγνωστεί από τα δύο του χρόνια με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και στην ηλικία των τριών ετών έφτιαχνε πάζλ 5.000 κομματιών.
Στο διαδίκτυο αναφέρεται ακόμη ότι στα δέκα του άφησε το σχολείο και μπήκε στο Πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) και ήδη κάνει το διδακτορικό του.
Μπορείτε να δείτε τον ίδιο να μιλάει στις ικανότητές του εδώ.

Η Carly Fleischman έχει ήδη γράψει μαζί με τον πατέρα της ένα βιβλίο για την ζωή της (τίτλος: Carly’s Voice: Breaking Through Autism).
Οι γιατροί όταν ήταν ακόμη παιδί είχαν πει στους γονείς της ότι η νοημοσύνη της δεν θα ξεπεράσει την νοημοσύνη ενός παιδιού 6 ετών.

Η Carly δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με προφορικό λόγο και στην ηλικία των 11 ετών άρχισε να αναπτύσσει εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας μέσω υπολογιστή.

Σήμερα είναι μια έφηβος που με την υποστήριξη των γονιών της μπορεί και δραστηριοποιείται και έχει ενδιαφέροντα.
Μπορείτε να δείτε την ιστορία της εδώ.

Τέλος, ο Nathan Pustka είναι 15 ετών και έχει διαγνωστεί με αυτισμό.
Μπορεί να παίζει πιάνο και να τραγουδά χωρίς να ξέρει να διαβάζει νότες ή να έχει κάνει μαθήματα μουσικής.
Δείτε περισσότερα για τον Nathan εδώ.

Γενικότερα οι μοναδικές ικανότητες που είναι πιθανό τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να κατέχουν ή να αναπτύξουν είναι:
Η καλή μακρόχρονη μνήμη.
Μερικά παιδιά στο φάσμα μπορεί να θυμούνται με απίστευτη λεπτομέρεια γεγονότα του παρελθόντος.
Επίσης αρκετά παιδιά με αυτισμό έχουν «φωτογραφική μνήμη» και μπορούν να αποστηθίζουν με κάθε λεπτομέρεια κείμενα ή και εικόνες που έχουν δει.

Η ανεπτυγμένη μαθηματική σκέψη. Κυρίως τα παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας έχουν την δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τις μαθηματικές αλληλουχίες και έννοιες γρήγορα και εύκολα.
Η ικανότητα να συγκεντρώνονται υπερβολικά κυρίως σε δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν πολύ. Έτσι με ότι καταπιαστούν το δουλεύουν με λεπτομέρεια και υπομονή.

Καταλήγοντας είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
Κάθε παιδί έχει διαφορετικές ικανότητες και δυνατότητες.
Σαν γονείς αλλά και ειδικοί πρέπει πάντα να βασιζόμαστε στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού προκειμένου να το βοηθάμε να βρει την ιδιαίτερη κλίση του σε κάποιον τομέα.

Το βίντεο που σας γνωστοποιώ, παρουσιάζει με έναν πολύ όμορφο τρόπο το ταλέντο που κάθε παιδί με αυτισμό μπορεί να κρύβει.
Ή αλλιώς, το φως που έχει μέσα του κάθε παιδί και αν το ανακαλύψει θα «φωτίσει» την ζωή του.

Μαρία Μπέη BA. Med.
Λογοπαθολόγος
Ηλεκτρονική Διεύθυνση επικοινωνίας: beismautism@yahoo.com

maria beitext

Πηγές:
American Psychiatric Association. (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th ed., Text Revision). Washington, DC: Author.
Lowry, L. (2011). Early Signs of Autism. Ιστοσελίδα.