Διάβασμα στο σπίτι.

diavasma sΤο διάβασμα και γενικά οι εργασίες που έχουν να κάνουν τα παιδιά μετά το σχολείο στο σπίτι, απασχολούν πάντα όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και τους γονείς, σε όποια τάξη και αν αυτά βρίσκονται. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς και ιδίως στις ημέρες των διαγωνισμών, η ανησυχία και το άγχος φυσικά και μεγαλώνουν! Η καλύτερη συμβουλή είναι να αρχίσουν από μικρά να έχουν ένα σωστό πρόγραμμα για το διάβασμα στο σπίτι.

Μερικές απλές συμβουλές που θα βοηθήσουν αρκετά τους μικρούς αλλά και πιο μεγάλους φίλους μας είναι:

1. Να κοιμούνται καλά το βράδυ. Το ξεκούραστο μυαλό μαθαίνει καλύτερα και πιο γρήγορα. Επίσης το διάβασμα τις βραδινές ώρες δεν ενδείκνυται γιατί το παιδί είναι κουρασμένο από όλη την ημέρα και δεν μπορεί να αφομοιώσει αυτά που διαβάζει.

2. Πριν αρχίσει την εργασία του, είναι πολύ καλό να κάνει ένα πρόγραμμα, με το τι ακριβώς χρειάζεται για την επόμενη ημέρα.

3. Να έχει το γραφείο του καθαρό και τακτοποιημένο, κάθε φορά με αυτά τα τετράδια και βιβλία που χρειάζεται για το συγκεκριμένο μάθημα.

4. Να μην αφαιρείται με άλλες ασχολίες. Όπως μουσική, τηλεόραση, τηλέφωνο κλπ.

5. Εάν υπάρχει ένα δύσκολο μάθημα ή σχολική εργασία, είναι καλύτερα να αρχίσει με αυτό. Επειδή είναι ξεκούραστο και με πιο καθαρό μυαλό.

6. Τα προβλήματα, τις απορίες και τις δυσκολίες που συναντά κάθε παιδί όταν διαβάζει ή κάνει κάποια εργασία, πρέπει να προσπαθήσει να τα λύσει μόνο του. ‘Έτσι εξασκεί καλύτερα το μυαλό του και δεν επαναπαύεται στην βοήθεια των άλλων. Ασφαλώς θα ζητήσουν βοήθεια όταν είναι κάτι πολύ δύσκολο για αυτά.

7. Ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ των μαθημάτων, δεν είναι κακό. Μάλλον ενδείκνυται , αλλά δεν πρέπει να ξεχαστεί παίζοντας ή βλέποντας τηλεόραση ή σερφάροντας στο διαδίκτυο.

8. Τις ημέρες των διαγωνισμών, ο σωστός προγραμματισμός και η αρχή της προετοιμασίας λίγες ημέρες πριν είναι ότι το καλύτερο. Είναι πολύ κακό την προηγούμενη του διαγωνισμού να προσπαθεί να βγάλει όλη την ύλη σε μία ημέρα.

9. Όσο γρηγορότερα αρχίσει το παιδί την προετοιμασία του με επαναλήψεις τόσο καλύτερα θα γράψει στο διαγώνισμα του.

10. Τέλος μην ξεχνάμε την καλή διατροφή. Ξεκούραση, καλός ύπνος, σωστή διατροφή και προγραμματισμός, είναι αυτά που θα βοηθήσουν τον μικρό αλλά και τον μεγαλύτερο μαθητή να «πάει» καλά στα μαθήματα του και στα διαγωνίσματα, χωρίς εκνευρισμό και άγχος. Και βέβαια θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τις εξωσχολικές δραστηριότητες που ο καθένας αγαπά.