Το δημοτικό σχολείο που καταργεί την εργασία στο σπίτι!

brant

Όταν, πριν 2 χρόνια, η Stephanie Brant πήγε σαν διευθύντρια στο δημοτικό σχολείο του Gaithersburg, αποφάσισε να καταργήσει την εργασία των μαθητών στο σπίτι και αντί αυτού οι μαθητές καλούνται να διαβάζουν ένα βιβλίο για περίπου 30 λεπτά κάθε βράδυ!

Όπως εξηγεί η ίδια : η εργασία των παιδιών στο σπίτι βασιζόταν στο γεγονός ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να έχουν εργασία στο σπίτι. Δεν είχε καμία απολύτως μαθησιακή αξία, ούτε προσέθετε κάτι ουσιώδες στην καθημερινή τους μελέτη.

Έτσι η St. Brant πήρε την έγκριση της σχολικής επιτροπής για να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό πείραμα: η μόνη εργασία για το σπίτι είναι 30 λεπτά διάβασμα κάθε βράδυ.

Οι γονείς υποστήριξαν την ιδέα αυτή, λέγοντας ότι τα παιδιά γυρίζουν σπίτι και έχουν χρόνο για να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν κάτι που θεωρούν απαραίτητο ιδίως σε αυτές τις ηλικίες.

Τα παιδιά επίσης είναι πολύ ευχαριστημένα, γιατί τελειώνουν τα μαθήματά τους στο σχολείο και γυρίζουν σπίτι χωρίς το άγχος της εργασίας. Συγχρόνως δε το να διαβάζουν ένα βιβλίο τα βοηθά να ωριμάσουν και να αποκτήσουν καινούργια ενδιαφέροντα και κίνητρα.

Στα περισσότερα δημοτικά σχολεία, τα παιδιά της κάθε τάξης, πηγαίνουν στη βιβλιοθήκη μία φορά την εβδομάδα και συνήθως κάθε παιδί παίρνει δύο βιβλία. Στο Gaithersburg, οι μαθητές έχουν την άδεια να πηγαίνουν στη βιβλιοθήκη κάθε μέρα και έτσι διαβάζουν πολλά περισσότερα βιβλία.

Η Stephanie Brant, γνωρίζει ότι «το διάβασμα μόνο» σαν εργασία στο σπίτι είναι ίσως ριψοκίνδυνο. Αλλά μέχρι στιγμής η απόδοση των μαθητών είναι πολύ καλή.

Αυτό επίσης που κάνει τα αποτελέσματα αυτά ιδιαίτερα εντυπωσιακά, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου αυτού προέρχονται από φτωχές οικογένειες, όπου η αγγλική γλώσσα δεν είναι η κύρια γλώσσα. Περίπου το 70 % προέρχονται από μη αγγλόφωνα σπίτια και το 82% των μαθητών προέρχονται από σπίτια όπου το οικογενειακό εισόδημα είναι τόσο χαμηλό ώστε επιλέγονται για δωρεάν ή επιδοτούμενα γεύματα.