diskiliotita

Δυσκοιλιότητα στα βρέφη

Νομίζετε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα;

Οι γονείς έχουν την τάση να ανησυχούν, όταν βλέπουν αλλαγές στις κενώσεις του μωρού τους. Αυτό συνήθως παρατηρείται γύρω στις 4 – 6 εβδομάδες της ζωής. Στην ηλικία αυτή, η συχνότητα των κενώσεων του μωρού μειώνεται (ειδικά στα μωρά που θηλάζουν).

Ποτε έχει δυσκοιλιότητα;

Η μείωση των κενώσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό έχει δυσκοιλιότητα. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, το έντερο του ωριμάζει και μπορεί να αφομοιώνει και να απορροφά καλλίτερα τα θρεπτικά συστατικά από το γάλα, αφήνοντας λιγότερο υπόλειμμα, άρα λιγότερες κενώσεις.

Επίσης μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό ζορίζεται, όταν έχει κένωση ή βγάζει αέρια. Αρκετοί γονείς αυτό το συνδέουν με δυσκοιλιότητα. Είναι έτσι;

Τα βρέφη πραγματικά εργάζονται πολύ σκληρά για να έχουν κένωση του εντέρου, για το λόγο αυτό το ζόρισμα την ώρα της κένωσης δεν είναι απαραίτητα και σημείο ανησυχίας, ακόμη και όταν το μωρό κλαίει ή κοκκινίζει στο πρόσωπο. Φανταστείτε ότι αδειάζετε το έντερο σε ύπτια θέση, θα καταλάβετε την προσπάθεια που καταβάλλει το μωρό. Καθώς το μωρό σφίγγεται, μαθαίνει ποιοι μύες βοηθούν και πως στην κένωση.

Το ζόρισμα, το γρύλισμα και το βογγητό παρατηρείται συχνά, όταν τα νεογνά έχουν κένωση, ιδιαίτερα γύρω στις 4 - 6 εβδομάδες της ζωής. Το μωρό σας ανακαλύπτει τις αισθήσεις του σώματος. Με τον χρόνο το ζόρισμα μειώνεται.

Όταν το μωρό θηλάζει, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν λίγες ή καθόλου κενώσεις;

Εξαρτάται από την ηλικία του μωρού. Στον πρώτο μήνα της ζωής οι λίγες κενώσεις σημαίνουν ότι το μωρό δεν τρέφεται καλά. Μετά τον πρώτο μήνα της ζωής, επειδή το μητρικό γάλα αφομοιώνετε σχεδόν όλο, αφήνοντας ελάχιστο υπόλειμμα για να περάσει από το έντερο, οι κενώσεις του μωρού μπορεί να είναι ελάχιστες, - ακόμη και μια φορά την εβδομάδα.

Τι θεωρούμε φυσιολογικό;

Για τα βρέφη που θηλάζουν:

 • Οι κενώσεις τους είναι φυσιολογικά μαλακές ή υδαρείς
 • Το χρώμα τους είναι κίτρινο ή μουσταρδί ή σαν πορτοκάλι με μικρά λευκά στίγματα που μοιάζουν με σπόρους.
 • Η συχνότητα τους κυμαίνεται από μια σε κάθε γεύμα έως μια ή δύο φορές την εβδομάδα
 • Τα βρέφη που θηλάζουν σπάνια έχουν δυσκοιλιότητα γιατί το μητρικό γάλα αφομοιώνεται σχεδόν 100%

Για τα βρέφη που σιτίζονται με ξένο γάλα:

 • Οι φυσιολογικές κενώσεις τους είναι σαν μαλακή αλοιφή
 • Το χρώμα είναι γκρίζο- πράσινο, κίτρινο, καφεκίτρινο ή καφέ, αναλόγως τον τύπο του ξένου γάλακτος
 • Η συχνότητα είναι μια ή δύο φορές κάθε 1 – 2 ημέρες
 • Έχουν πιο συχνά δυσκοιλιότητα, γιατί το ξένο γάλα δεν αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό του μωρού

Τι θεωρούμε δυσκοιλιότητα:

Ο όρος δυσκοιλιότητα αναφέρεται στην σκληρότητα των κοπράνων και στην δυσκολία της αφόδευσης.

Αν τα κακά του μωρού παραμείνουν αρκετές ημέρες στο έντερο δεν προκαλούν κάποια βλάβη και το πόσο συχνά το μωρό σας έχει κενώσεις, δεν σημαίνει ότι έχει πραγματική δυσκοιλιότητα. Μπορεί το μωρό σας να έχει κενώσεις κάθε 4-5 ημέρες, όμως αν αυτές είναι μαλακές και περνούν εύκολα, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το μωρό σας έχει δυσκοιλιότητα, αν παρουσιάζει τα παρακάτω σημεία:

 • Για νεογνό: σκληρά κόπρανα λιγότερο από μια φορά την ημέρα με ζόρισμα και δυσκολία να τα περάσει.
 • Για μεγαλύτερο μωρό: δεν έχει κένωση για τρεις ημέρες (για μωρά με ξένο γάλα) ή για πάνω από μια εβδομάδα (για βρέφη που θηλάζουν)
 • Έχει σκληρά κόπρανα ξηρά σαν πέτρα και πονάει όταν έχει κένωση
 • Έχει κόπρανα σκληρά σαν σβώλους που τα περνάει με δυσκολία, τραβάει τα πόδια προς τα επάνω, γρυλίζει και κοκκινίζει στο πρόσωπο
 • Έχει γραμμές αίματος στο εξωτερικό μέρος των κοπράνων
 • Έχει δυσφορία στην κοιλιά, παράλληλα με σκληρές και αραιές κενώσεις

Αιτίες της βρεφικής δυσκοιλιότητας

Ανεπαρκής λήψη υγρών. Αν το μωρό σαν δεν παίρνει υγρά με την μορφή του μητρικού γάλακτος, του ξένου γάλακτος ή νερού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Ο οργανισμός απορροφά νερό από τα υπολείμματα τροφής για να έχει ισορροπία, προκαλώντας όμως έτσι την αφυδάτωση και την σκληρότητα των κοπράνων.

Εισαγωγή νέων τροφών.

Για τα μωρά που θηλάζουν είναι συχνή η εμπειρία της δυσκοιλιότητας, όταν αρχίζει η εισαγωγή των στερεών τροφών ή διακόπτεται ο θηλασμός και αρχίζουν να σιτίζονται με ξένο γάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός τους δεν έχει να συνηθίσει να αφομοιώνει τίποτα άλλο εκτός από μητρικό γάλα.

1. Εισάγετε τις νέες τροφές σιγά σιγά για επιτρέψετε στο μωρό σας να προσαρμοσθεί.

2. Μερικές τροφές, όπως το τυρί, το παγωτό, το γιαούρτι, το άσπρο ψωμί, τα μακαρόνια, οι μπανάνες, το καλαμπόκι και οι πατάτεςπροκαλούν δυσκοιλιότητα. Μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές δεν αποτελούν πρόβλημα.

3. Αντικαταστήστε το ρύζι με βρώμη ή κριθάρι

Διαφορετικοί τύποι ξένου γάλακτος. Κάποιοι τύποι ξένου γάλακτος, όπως χωρίς λακτόζη μπορεί να προκαλούν δυσκοιλιότητα σε μεγαλύτερη συχνότητα. Η αλλαγή γάλακτος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Πως θα βοηθήσετε το βρέφος με την δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το μωρό σας:

Γάλα. Αλλάξτε το γάλα που δίνετε στο μωρό σας. Πειραματιστείτε με διάφορα γάλατα, ώσπου να βρείτε αυτό που θα είναι φιλικό για το έντερο του μωρού σας. Επίσης, στη αγορά υπάρχουν ειδικά γάλατα για την δυσκοιλιότητα.

Μασάζ κοιλιάς. Κάνετε το μωρό ένα ζεστό μπάνιο και μετά κάντε μασάζ στην κοιλίτσα του. Βάλτε το χέρι σας στον ομφαλό του μωρού και ήπια, αλλά σταθερά κάντε μασάζ, κάνοντας κυκλικές κινήσεις σύμφωνα με την φορά των δεικτών του ρολογιού και προς τα έξω.

Ποδήλατο με τα πόδια του. Κάντε εναλλαγή του μασάζ της κοιλιάς με κινήσεις ποδηλάτου των ποδιών. Ξαπλώστε ανάσκελα το μωρό και λυγίζοντας τα πόδια του, αρχίστε να τα κουνάτε σαν να κάνει ποδήλατο.

Νερό. Αυξήστε την ποσότητα του νερού που δίνεται στο μωρό σας. Συνήθως είναι δραστικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για μωρά μεγαλύτερα των 2 μηνών, δώστε 60 – 120 ml νερού δύο φορές την ημέρα επιπλέον από την συνήθη ποσότητα υγρών που παίρνουν. Πειραματιστείτε για να δείτε αν το μωρό σας χρειάζεται μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα για να υπάρχει αποτέλεσμα.

Να θυμάστε: το νερό δεν αντικαθιστά τα φυσιολογικά γεύματα του γάλακτος. Επίσης, δεν πρέπει να διαλύετε το γάλα του μωρού με περισσότερο νερό.

Χυμός φρούτων. Αν το νερό δεν βοηθάει προσφέρετε στο μωρό σας καθημερινά αραιωμένο χυμό μήλου, αχλαδιού ή δαμάσκηνου (αραίωση μισό- μισό με νερό) επιπλέον από τα συνήθη γεύματα. Ο χυμός φρούτων είναι εξαιρετικά δραστικός στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα σάκχαρα στο φρουτοχυμό δεν αφομοιώνονται καλά και έλκουν νερό στο έντερο με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα κόπρανα – όχι μικρότερα των 4 μηνών.

Ο χυμός μήλου βοηθάει στην δυσκοιλιότητα, ενώ ο πολτός ολόκληρου του μήλου προκαλεί δυσκοιλιότητα. Έχει σχέση με την περιεκτικότητα της πεκτίνης, ουσίας που στον πολτό υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρική δεν συνιστά τους χυμούς στα μωρά ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών.

Φρούτα και λαχανικά. Αν το μωρό έχει αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, προσθέτοντας περισσότερα φρούτα, θα βοηθήσετε με την δυσκοιλιότητα που προκαλείται από τις τροφές τον πρώτο καιρό. Δώστε στο μωρό σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (αρακάς, φασολάκια, βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα ή σπανάκι) δύο φορές την ημέρα έως ότου βελτιωθεί η δυσκοιλιότητα.

Γλυκερίνη. Βοηθήστε το μωρό σας με ένα υπόθετο ή κλύσμα γλυκερίνης.

Φάρμακα. Χρησιμοποιούνται μόνο αν αποτύχουν όλα τα άλλα μέτρα. Πολλά υπακτικά φάρμακα δεν χορηγούνται στη βρεφική ηλικία.

πηγές:
http://pedvoudouris.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html
http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing...
http://www.wikihow.com/Deal-With-Baby-Constipation
http://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/childhood-illnesses/con...
http://www.justmommies.com/babies/how-to-treat-infant-constipation