Εννέα τρόποι για να σταματήσει το μωρό μας το κλάμα

Εννέα τρόποι για να σταματήσει το μωρό μας το κλάμα

Ο παιδίατρος Δρ. Γεώργιος Αντωνόπουλος αναλύει αρχικές παρεμβάσεις στο μωρό που κλαίει ασταμάτητα, οι οποίες συστήνονται να δοκιμαστούν για μέρες ή και για εβδομάδες πριν δοκιμάσουμε άλλες λύσεις.

Τι παρατηρούμε πρώτα όταν κλαίει το μωρό;

Αρχικά βλέπουμε μήπως το μωράκι δεν τρώει καλά, είτε υποσιτίζεται είτε υπερσιτίζεται είτε δεν ρεύεται επαρκώς! Το μωράκι που πίνει γαλατάκι με μπιμπερό το σιτίζουμε κάθετα και το ρεύουμε συχνά για να μειωθεί η κατάποση αέρα. Για τον θηλασμό το συζητάμε αν έχει κάποια θέματα η μητέρα, που συνήθως είναι σπάνια.

Τεχνικές που ηρεμούν ένα μωρό που κλαίει

Μετά προσπαθούμε να ηρεμήσουμε το μωράκι με τις παρακάτω τεχνικές. Τις εφαρμόζουμε όλες με οποια σειρά θέλουμε ή οποίο συνδυασμό θέλουμε για αρκετά λεπτά και συνεχίζουμε αυτές που βλέπουμε ότι έχουν όφελος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάτι που λειτούργησε την μία φορά δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει την επόμενη και το ανάποδο.

  1. Χρησιμοποιούμε πιπίλα
  2. Πάμε μια βόλτα το βρέφος με το αμάξι ή με το καροτσάκι
  3. Κουνάμε το μωράκι στην αγκαλιά μας
  4. Μειώνουμε τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα ή του αλλάζουμε εντελώς τα υπάρχοντα ερεθίσματα (το πάμε σε άλλο δωμάτιο)
  5. Το βάζουμε σε relax ή σε κούνια και το κουνάμε!
  6. Του κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο
  7. Του τρίβουμε την κοιλίτσα (δεν είναι ανάγκη να του βάλουμε τζελ ειδικό που πουλάει η κάθε εταιρεία, απλά το χάδι της μαμάς φτάνει και περισσεύει, όπως έκαναν και σε εμάς οι δικοί μας γονείς)
  8. Να βάλουμε ως μουσική καρδιακούς χτύπους
  9. Να βάλουμε ως μουσική “λευκό θόρυβο” όπως ήχο από την ηλεκτρική σκούπα, πιστολάκι, ή αντίστοιχα βιντεάκια από το youtube). Ιδίαίτερα θα πρέπει οι πηγές του ήχου να είναι μακριά από το μωράκι και σε χαμηλή ενταση.

Αφού δοκιμάσουμε τα παραπάνω για ημέρες (τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες) και δεν δούμε όφελος μπορούμε να δοκιμάσουμε ότι σας προτείνω παρακάτω. Και λέω δοκιμάσουμε γιατί οποια παρέμβαση από αυτές που σας προτείνω δεν έχουν σίγουρο όφελος (κάποια μωράκια τα βοηθάνε αλλά τα περισσότερα όχι, και συνεχίζουν να κάνουν κολικούς μέχρι να μεγαλώσουν και να τους ξεπεράσουν μόνα τους).

Μωράκια που παίρνουν μπιμπερό

Αρχικά για τα μωράκια που πίνουν μπιμπερό, μπορούμε να δοκιμάσουμε να πάρουν εκτενώς υδρολυμένο υποαλλεργικό γάλα αγελάδας τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Συνήθως τα ελάχιστα μωράκια που έχουν ευαισθησία στην πρωτείνη του γάλακτος αγελάδας χωρίς να έχουν αλλεργία εμφανίζουν βελτίωση σε 48 ώρες. Και εδώ έρχεται ο γονιός και λέει: Γιατί να μην το δοκιμάσουμε άμεσα; Αρχικά γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΦΕΛΟΣ. Τα υποαλλεργικά γάλατα είναι φαρμακευτικά γάλατα, έχουν πολύ άσχημη γεύση και αρκετά μωράκια δεν τα δέχονται (έχω δει μωράκι να προτιμά να πεινάει από να πιει γάλα για τρεις ημέρες!). Αν δεν δούμε όφελος στην εβδομάδα ξαναγυρνάμε πίσω στο συνηθισμένο. Συνήθως το γυρνάμε στην τρίτη ημέρα γιατί το μωράκι δεν το πίνει με τίποτα και συνεχίζει να κλαίει και για τους κολικούς και γιατί πεινάει πια!

Στα μωρά που θηλάζουν προτείνω στην μητέρα να απέχει πλήρως από τα γαλακτοκομικά πάλι για τουλάχιστον το ίδιο χρονικό διάστημα! Και εδώ πάλι έρχεται η πρόταση: να το κάνουμε από την αρχή; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΦΕΛΟΣ! Επισης είναι πολύ άσχημη δίαιτα καθώς η μαμά δεν αποφεύγει μονο τα γαλακτοκομικά αλλά οπου υπάρχει πρωτείνη ορού γάλακτος-γλυκά, παγωτά, κέικ, ότι έχει βούτυρο κτλ κτλ) και μέσα στο στρες της μανούλας με το μωράκι της να μην τρως και τίποτα με ασβέστιο και βιταμίνη D, που το χρειάζεσαι κιόλας, είναι πολύ!

Τώρα η χρήση προβιοτικών, η χρήση λακτάσης, η χρήση σιμεθικόνης εφόσον έχουν αποτύχει όλα τα παραπάνω μπορεί να δοκιμαστεί για μία εβδομάδα και αν δούμε αποτελέσματα μπορούμε να το συνεχίσουμε. Την σιμεθικόνη την δίνω συχνά, καθώς έχω δει ότι στους κλασικούς κολικούς, με το μωράκι που ζορίζεται με το εντεράκι του να γουργουρίζει και να βγάζει αέρια και μετά να ηρεμεί λίγο λειτουργεί καλύτερα. Η λακτάση είναι σχετικά καινούργια και σε περίπτωση αποτυχίας της σιμεθικόνης την δοκιμάζουμε πάλι για μία εβδομάδα και βλέπουμε ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Τελικά τι γίνεται όμως; Μια εβδομάδα συμπεριφοριστικά προσέγγιση, μια εβδομάδα διατροφική προσέγγιση, μια εβδομάδα χορήγηση σιμεθικόνης και μια εβδομάδα με την λακτάση, το μωράκι που εμφάνισε κολικούς στην τρίτη εβδομάδα ζωής τώρα είναι δύο μηνών και οι κολικοί έχουν γίνει μια κακή ανάμνηση!

Κολικοί μωρό

Συμπερασματικά, οι κολικοί μπορεί να αγχώνουν τους γονείς, αλλά είναι μια συχνή, καλοήθης κατάσταση στην βρεφική ηλικία που κάνει το κύκλο της και περνάει χωρίς να αφήσει τίποτα στο βρέφος. Η εμπιστοσύνη στην διάγνωση, η ψυχραιμία στην αντιμετώπισή τους και η υπομονή του γονέα είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει για να βοηθήσει το μωράκι του να περάσει ομαλά αυτήν την φάση της ανάπτυξής του.

Διαβάστε ακόμη: Ήρθε η ώρα να κόψει το μπιμπερό; Πώς θα το καταφέρεις;