Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Οι καθημερινές δραστηριότητες του κάθε ανθρώπου, αυξάνουν τη συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), με αποτέλεσμα την αφύσικη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί τον μεγαλύτερο συντελεστή στην παγκόσμια αλλαγή του κλίματος, καθώς ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Προχωρήστε σε μικρές επεμβάσεις στην καθημερινότητά σας και δείτε τα αποτελέσματα. Τα οφέλη θα έρθουν τόσο για την τσέπη σας, όσο και για τον πλανήτη τον οποίο κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα τον κληρονομήσουν τα παιδιά σας.

Think-global, Act-local

Κάθε κάτοικος της Ελλάδας παράγει σχεδόν 9 τόνους CO2 κάθε χρόνο, σχεδόν 10% πιο πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004 οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου ανέρχονταν σε 137.632.000 t ισοδύναμου CO2.

Ο ενεργειακός τομέας στη χώρα μας είναι η κύρια πηγή εκπομπών και η Ελλάδα, εξακολουθεί να έχει μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τον "ρυπογόνο" λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλουμε άμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατα συνέπεια στην μείωση της ρύπανσης μέσω του CO2.

Σβήστε τα φώτα

Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο. Ένα αναμμένο φως 60W ξεχασμένο για 2,5 ώρες την ημέρα σας στοιχίζει περίπου 5,5 €/χρόνο.

 

Προτιμήστε λάμπες φωτισμού που εξοικονομούν ενέργεια. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης κοστίζουν περισσότερο, αλλά συμφέρουν.

Αν αντικαταστήσετε μια κοινή λάμπα των 60W με μια λάμπα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης των 11W μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια αξίας 30 € και να αποτρέψετε την έκλυση περίπου 280kg CO2 στην ατμόσφαιρα.

Συσκευές σε κατάσταση αναμονής;

Μην αφήνετε αναµµένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) όπως την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το στερεοφωνικό, το DVD. Οι συσκευές, όταν μένουν σε κατάσταση αναμονής (stand-by) συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Αν όλοι οι Έλληνες έκλειναν τις συσκευές πραγματικά, θα εξοικονομούνταν ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει ένα μεγάλο νησί, όπως η Λέσβος.

Ενεργειακή σήμανση Α

Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές µε ενεργειακή σήμανση Α. Ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α καταναλώνει το 60% της ενέργειας που καταναλώνει ένα ψυγείο κατηγορίας C ή D. Οι συσκευές κατηγορίας Α είναι πιο ακριβές, αλλά η ενέργεια που εξοικονομούν κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους, υπερκαλύπτει το κόστος αγοράς.

Με ένα τυπικό κλιματιστικό ενεργειακής κατηγορίας Α, απόδοσης 9000 BTU με 500 ώρες χρήσης τον χρόνο (μια τυπική χρήση για δροσισμό), μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 25 €/χρόνο σε σχέση με ένα κλιματιστικό ενεργειακής κατηγορίας G. Ρωτήστε τον πωλητή πόσα BTU χρειάζονται (κατάλληλη ψυκτική ικανότητα) για τα τετραγωνικά του δωματίου στο οποίο θέλετε να εγκαταστήσετε το κλιματιστικό.

Στην κουζίνα

Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Αν τα σκεύη δεν «πατούν» καλά στα μάτια της κουζίνας το φαγητό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γίνει και επίσης σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα.

Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.( να στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος).

Σβήστε το φαγητό 5’ λεπτά προτού γίνει . Το μάτι της κουζίνας είναι αρκετά ζεστό ώστε να τελειώσει το φαγητό σας.

Νυχτερινό ρεύμα

Κάντε αίτηση στη ΔΕΗ για νυχτερινό ρεύμα.

Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριο σας. Τα νέα πλυντήρια καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60 βαθμούς. Δοκιμάστε το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλότερη θερμοκρασία και εξοικονομήστε 35% ενέργεια. Η χρήση νυχτερινού ρεύματος θα μειώσει σημαντικά το λογαριασμό σας.

Ένα Βαθμό παρακάτω

Βάζοντας το καλοριφέρ ένα βαθμό παρακάτω από ότι συνηθίζετε θα εξοικονομήσετε αρκετή ενέργεια .( Για κάθε επιπλέον βαθμό θερμοκρασίας, σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια, και συνεπώς και περισσότερα χρήματα.)

Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα µε έναν ηλιακό. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, θα αποφύγετε την έκλυση στην ατμόσφαιρα 1,14 τόνων CO2 κάθε χρόνο.

Πηγή: WWF Ελλάς