Φίλτρα νερού: Για να γνωρίζουμε τί νερό πίνουμε

Φίλτρα νερού: Για να γνωρίζουμε τί νερό πίνουμε

Το νερό είναι ίσως ο μεγαλύτερος θησαυρός του πλανήτη. Τα 2/3 του σώματός μας αποτελείται από νερό. Τα ¾ του πλανήτη μας είναι νερό.

 

Το νερό που καταλήγει στην βρύση του σπιτιού μας προέρχεται από λίμνες ή ποτάμια και από το υπέδαφος(φυσικές πηγές και γεωτρήσεις) και προορίζεται για δύο χρήσεις: Πρώτον, για πόση, μαγείρεμα, πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, παρασκευή καφέ ή τσαγιού. Δεύτερον νερό για γενική χρήση, πλύσιμο, χρήση σε μπάνιο και κουζίνα, πότισμα.
Εμείς θα ασχοληθούμε με την πρώτη περίπτωση, με το νερό δηλαδή που πίνουμε και μάλιστα σε καθημερινή βάση και μάλιστα σε άφθονη ποσότητα. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές, άχρωμο, άοσμο, δροσερό( 7-11 C) με μικρή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και καθαρό.
Λέγοντας καθαρό εννοούμε να είναι απαλλαγμένο από βακτήρια και επικίνδυνους μικροοργανισμούς, καθώς και χημικά.
Στην πορεία του το υδάτινο στοιχείο διέρχεται από ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών και σωληνώσεων, οι οποίοι, λόγω των υλικών κατασκευής τους, μολύνουν το νερό χημικά, μικροβιολογικά και αισθητικά.

im2

Για καθαρό νερό χρειαζόμαστε ένα φίλτρο που να αφαιρεί όλους τους ρυπαντές, να επιτρέπει να διέρχονται τα ωφέλιμα στοιχεία και να είναι πιστοποιημένο από παγκόσμιους οργανισμούς.

ΡΥΠΑΝΤΕΣ ΝΕΡΟΥ

 • Σωματίδια(άμμος, λάσπη, πουρί, σκουριά, προιόντα διάβρωσης).
 • Οργανικές και ανόργανες χημικές ουσίες.
 • Μόλυβδος( χρησιμοποιείται στις ενώσεις των μολυβδοσωλήνων και των χαλκοσωλήνων). Βρίσκεται ακόμα στη βενζίνη, σε υδραυλικά υλικά, σε μπαταρίες, μελάνια, χρώματα και σε ελαστικά. Εισχωρεί στο νερό μέσω των σωληνώσεων των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
 • Μολυσμένο υπέδαφος.
 • Βιομηχανικά και αστικά λύματα.
 • Φυτοφάρμακα, χημικά.
 • Βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα.

Ας περάσουμε στην χημική μόλυνση του νερού και ας δούμε από πού προέρχεται. Δυστυχώς το νερό μπορεί να περιέχει παρασιτοκτόνα, φυτοκτόνα και βιομηχανικούς διαλύτες. Για αυτό το λόγο πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ την προέλευσή του προτού το καταναλώσουμε. Υπάρχει σαφής απόδειξη ότι τα βιομηχανικά και γεωργικά χημικά απόβλητα ρέουν στους υδροφόρους ορίζοντες. Μια αθώα πηγή με γάργαρο παγωμένο νερό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
Από το 1965 έχουν ανακαλυφθεί περίπου μισό εκατομμύριο νέα χημικά. Τα περισσότερα από αυτά είναι οργανικοί ρύποι, χημικές ουσίες που τις συναντούμε στα πλαστικά και στα φυτοφάρμακα. Η πλειοψηφία τους είναι διαλυτές στο νερό και χιλιάδες από αυτές είναι γνωστό ότι είναι τοξικές.

Μικροβιολογική μόλυνση των υδάτων έχουμε όταν γεννιούνται και αναπτύσσονται μέσα στο νερό υδρογενή βακτηρίδια, ιδίως κατά τις περιόδους με υψηλή θερμοκρασία. Κάποιοι από αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς είναι η Giardia που προκαλεί την δυσεντερία, κύστες, η σαλμονέλα και η Escherichia coli.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το νερό των υδραγωγείων και των πόλεων λόγω της χλωρίωσης και της επεξεργασίας που υφίσταται μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο της μικροβιολογικής μόλυνσης, και μέχρι ενός σημείου της χημικής.

im3

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το νερό καθώς εισέρχεται στην οικία μας, περνάει από χιλιόμετρα σωληνώσεων και αγωγών, τσιμεντένιων, χάλκινων και σιδερένιων οι οποίοι το καταστούν μολυσμένο. Το νερό στην πορεία αυτή παρασύρει μαζί του μικροσωματίδια, όπως λάσπη, πουρί, σκουριά, προιόντα διάβρωσης, οργανικές και ανόργανες ουσίες, καθώς και υλικά των συγκολλήσεων των σωληνώσεων και γενικά των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Με το βρασμό μπορούν να εξουδετερωθούν τα βακτήρια, αλλά δεν γίνεται να απομακρυνθούν χημικές ή μεταλλικές προσμείξεις. Τα παράσιτα του νερού μπορούν να αφαιρεθούν αποτελεσματικά και μόνο με μικροφιλτράρισμα.

Τα φίλτρα έχουν τις απαρχές τους στο απλό τούλι(κάτι ήξεραν οι παλιότεροι όταν τοποθετούσαν στην βρύση τούλι από μπονμπονιέρα και βαμβάκι σφιχτά δεμένα, προκειμένου να φιλτράρουν το νερό, όταν τα φίλτρα δεν κυκλοφορούσαν ακόμα στην αγορά), στα φίλτρα ενεργού άνθρακα και καταλήγουν στα συστήματα φίλτρων Reverse Osmosis. Το φίλτρο αντίστροφης όσμωσης είναι μια ολόκληρη διαδικασία επεξεργασίας νερού από μεικτά φίλτρα ενεργού άνθρακος, προφίλτρων και UV Sterilizer. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα πλήρες φίλτρο.

Τώρα ας δούμε τις υπάρχουσες τεχνολογίες φίλτρων.
Οι πλέον διαδεδομένες τεχνολογίες φίλτρων είναι το μικροφιλτράρισμα και τα φίλτρα Reverse Osmosis.
Το κάθε φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές εφαρμογές ανάλογες των αναγκών σε κάθε μέρος.

 

 • ΜΙΚΡΟΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ: Απομακρύνει τα οργανικά χημικά, αφαιρεί ζημιογόνα βακτηρίδια, την Giardia που προκαλεί δυσεντερία, παράσιτα, μικροσκοπικές ίνες ασβέστου, χρώματα, γεύσεις και οσμές. Το πιο σημαντικό είναι ότι το φίλτρο αυτό αφήνει όλα τα ανόργανα μέταλλα να περάσουν στο ποτήρι μας αφού είναι ωφέλιμα για μας.
 • REVERSE OSMOSIS: Μπορούν να αφαιρέσουν τον οργανισμό Giardia και μικροσκοπικές ίνες ασβέστου. Με την άσκηση πίεσης, το νερό περνάει μέσα από μια ημιπορώδη μεμβράνη, και στην συνέχεια απομακρύνει τα βαρέα ιχνοστοιχεία μετάλλου και τα άλατα.
 • ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία το νερό περνάει μέσα από τους πόρους των κεραμικού φίλτρου και έτσι παρέχει μόνο μηχανικό φιλτράρισμα.
 • ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ: Το UV sterilizer αφαιρεί μολυσματικά βακτηρίδια, καθώς επιτρέπει να περάσουν όλα τα ωφέλιμα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου.
 • ΦΙΛΤΡΟ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: Τα ωφέλιμα μέταλλα περνούν, δεν αφαιρούνται όμως ζημιογόνα βακτηρίδια, όπως η Giardia.

Οι μέθοδοι του μικροφιλτραρίσματος και της αντίστροφης όσμωσης είναι οι πλέον διαδεδομένες, καθώς μας προστατεύουν από τους μολυσματικούς παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ρυπαντές του νερού, και ταυτόχρονα αφήνουν να περάσουν όλα τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία για τον οργανισμό (όπως πχ μαγνήσιο, ασβέστιο και φθόριο).

Η General Ecology, αμερικάνικη εταιρία με εμπειρία στα συστήματα μικροφιλτραρίσματος από το 1973 προσφέρει τα φίλτρα της σε όλο τον κόσμο.
Το οικιακό φίλτρο με εξαιρετικά μικρή διήθηση, μοριακή μέτρηση και ηλεκτροκινητική έλξη μέσα σε ένα μόνο στοιχείο, μπορεί να αφαιρέσει τα βακτήρια καθώς αφήνει τα μεταλλικά στοιχεία να περάσουν.

Χαρακτηριστικά του οικιακού φίλτρου:

 • Εξαιρετικά μικρής διήθησης, κάτω από 0.1 micron, αρκετά μικρή ώστε να αφαιρεί την giardia, τα κρυπτοσπορίδια, την σαλμονέλα, διοξίνες και την Escherichia coli.
 • Μοριακής κοκκομέτρησης και ευρέως φάσματος μηχανισμών προσρόφησης, καθώς απομακρύνει το χλώριο και οργανικά χημικά, βιομηχανικά απόβλητα, φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και διαλυτικά, άσχημες γεύσεις μαζί με το χρώμα και την οσμή τους.
 • Διαθέτει ηλεκτροκινητική έλξη. Λόγω του ότι τα μικρά σωματίδια είναι ηλεκτρικά φορτισμένα, με αντίθετα φορτισμένες επιφάνειες, αφαιρούνται κολλοειδή και άλλα μικρότερα ακόμα και από αυτά που αφαιρούνται με την διήθηση.
 • Αφαίρεση νοσογόνων, ίνων αμιάντου, μη βιοαποδομήσιμων φυτοφαρμάκων, ιζήματα.
 • Είναι πολύ σημαντικό το ότι διατηρούνται τα ανόργανα συστατικά.

Η τοποθέτηση του φίλτρου είναι πολύ εύκολη, κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας και το μόνο που είναι ορατό είναι το βρυσάκι. Το φίλτρο είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Το βρυσάκι είναι μη τοξικό και φτιαγμένο από κεραμικό δίσκο διαρκείας που αντέχει στο χρόνο. Δεν αφήνει κατάλοιπα και γίνεται οικονομία στο νερό.
Το νερό φιλτράρεται μέσα από ένα μοναδικό σύστημα φίλτρων μικροδιήθησης την στιγμή που επιθυμούμε. Με τέσσερα λίτρα το λεπτό υπό κανονική πίεση νερού, το ανταλλακτικό φίλτρο διαρκεί περίπου 12-16 μήνες για μια συνηθισμένη οικιακή χρήση.

Θα καταλάβετε πότε πρέπει να κάνετε αλλαγή ανταλλακτικού φίλτρου, όταν δείτε την παροχή του νερού να μειώνεται.
Το φίλτρο καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο και δεν απαιτεί χημικά πρόσθετα, δεν έχει κινητά μέρη που θα ήθελαν αλλαγή ή αντικατάσταση και λειτουργεί αθόρυβα.

Η δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή φιλτραρίσματος νερού είναι η διαδικασία της αντίστροφης όσμωσης. Τα φίλτρα αυτά της εταιρίας Tecnicomar απομακρύνουν διαλυμένες οργανικές ουσίες(γεωργικά χημικά), μικροσκοπικά σωματίδια(ζωντανά και νεκρά μικρόβια και πολλά άλλα μικροσκοπικά σωματίδια). Είναι ιδανικά για ένα μεγάλο τομέα εφαρμογών από την παραγωγή πεντακάθαρου νερού έως την αφαλάτωση θαλασσινού νερού.

 • Η αντίστροφη όσμωση προφυλάσσει το νερό από την εξάτμιση, αποτελώντας μια ενεργειακά οικονομική τεχνική διαχωρισμού που απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Οι διαχωρισμός αυτός επιτυγχάνεται με την χρήση των μεμβρανών.
 • Με άμεση παραγωγή νερού από 65 έως 120 λίτρα την ώρα, αφαιρούνται τα νιτρικά, βακτηρίδια, ιοί, χλώριο, φυτοφάρμακα καθώς διατηρεί ανέπαφη την ισορροπία των αλάτων.
 • Σε συνδυασμό με την υπεριώδη αποστείρωση, καταστρέφεται κάθε σχηματισμός βακτηρίων που υπάρχει στο νερό.
 • Με μια δεξαμενή περίπου δεκατριών λίτρων καθαρού νερού, είναι έτοιμο για χρήση, ακόμα και σε περίπτωση προσωρινής απουσίας του δικτύου.
 • Με εύκολη εγκατάσταση στο νεροχύτη της κουζίνας, χωρίς την επιπλοκή με υδραυλικές γραμμές, το οποίο καταλαμβάνει χώρο, μόνο με τρεις φιάλες. Ορατό στο νεροχύτη της κουζίνας είναι μόνο το βρυσάκι.
 • Είναι πρακτικό και ασφαλές εγκεκριμένο από το υπουργείο της Ιταλίας με ISO της Lloyd’s Register.

im4

Τέλος υπάρχουν φορητές μορφές φίλτρων. Πρωτοπόρος η εταιρία General Ecology, που μας δίνει την δυνατότητα να καταναλώσουμε νερό από οποιοδήποτε σημείο(ποτάμια, λίμνες, πηγές), που όπως ξέρουμε εγκυμονούν πολλούς κινδύνους μόλυνσης. Το νερό αυτό δεν είναι νερό πόλης που είναι χλωριωμένο και επεξεργασμένο.

Τα φίλτρα αυτά όπως το Travel Pure και το First Need είναι εύχρηστα και ασφαλή και τα έχουν προτιμήσει η National Geographic στις έρευνες και τις αποστολές της, η Ιατρική Σχολή Ερευνών Επιδημιολογίας του Μαιάμι και οι ειρηνευτικές δυνάμεις σε Ανγκόλα και Ιράκ.

Της Ροδόπης Πετράκη