Φροντίδα μωρού τις πρώτες μέρες στο σπίτι

Φροντίδα μωρού τις πρώτες μέρες στο σπίτι

H φροντίδα του μωρού μπορεί να σας προκαλεί άγχος, ιδιαίτερα αν είσαστε νέα μαμά. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο μωρό σας στο σπίτι πρέπει να είναι χαλαρές.

Γι' αυτό διαβάστε τον παρακάτω οδηγό και ξεγνοιάστε!

Μάτια: Μερικά μωρά έχουν πολύ συχνά τσίμπλες στα μάτια του που συνήθως οφείλεται σε παρεμπόδιση του δακρυϊκού πόρου. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και είναι πιο οδυνηρό για εσάς παρά για το μωρό σας. Σκουπίστε τα μάτια του με ένα μαλακό αποστειρωμένο πανάκι ή με ένα βαμβάκι ποτισμένο σε ζεστό γάλα ή χαμομήλι

Μύτη: Η μικρή ρινική δίοδος των μωρών τείνουν να γεμίζουν βλέννες και να εμποδίζουν το μωρό σας να αναπνεύσει σωστά. Χρησιμοποιήστε μια ρινική σύριγγα. Για να διαλυθεί η ρινική βλέννα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλατούχο διάλυμα πριν την απορρόφηση.

Πρόσωπο: Πολλά μωρά εμφανίζουν κοκκινίλες ή κηλίδες στο πρόσωπό τους. Μπορεί να είναι από μια αβλαβή πάθηση μέχρι και ακμή. Συνήθως εμφανίζεται στην τέταρτη ή την Πέμπτη εβδομάδα. Για να τα εξαφανίσετε, πλένετε το πρόσωπο του μωρού σας καθημερινά με ήπιο σαπούνι, ειδικό για νεογέννητα.

Κεφάλι: Είναι πολύ συνηθισμένο τα μωρά να εμφανίσουν ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής τους. Συνήθως εμφανίζουν κιτρινωπές και καφέ κηλίδες. Πλύνετε τα μαλλιά του μωρού σας με απαλό σαμπουάν για μωρά αλλά όχι περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα και βουρτσίστε καθημερινά με απαλές κινήσεις. Για φυσική θεραπεία, δοκιμάστε να τρίψετε το κεφάλι του με έναν συνδυασμό από λάδι jojoba, πράσινο τσάι και εκχύλισμα γκρέιπφρουτ. Σημείωση: μην ανησυχείτε με την ξηροδερμία. Είναι απόλυτα φυσιολογική. Ρωτήστε και τον γιατρό σας!

Νύχια: Τα νύχια των νεογέννητων μωρών είναι μαλακά αλλά μπορούν πολύ εύκολα να γρατζουνίσουν το ευαίσθητο δέρμα του. Χρησιμοποιήστε ειδικούς νυχοκόπτες για μωρά ή ένα ψαλίδι με στρογγυλεμένη μύτη. Κόψτε τα νύχια του αμέσως μετά το μπάνιο, όταν τα μαλακά και η περιοχή γύρω από αυτά είναι χαλαρή.

Ομφάλιος λώρος: Κρατήστε την περιοχή καθαρή. Το υπολείμματα θα πέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Αποφύγετε να καλύπτετε τον ομφάλιο λώρο με την πάνα. Αν και οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν να κάνετε μπάνιο το μωρό σας με σφουγγαράκι μέχρι να πέσει ο λώρος, υπάρχουν πολλοί που ενθαρρύνουν τις μητέρες να κάνουν μπάνιο τα νεογέννητα μωρά τους κανονικά αρκεί μετά να σκουπίζουν την περιοχή μέχρι να είναι 100% στεγνή.

Πόδια: Τα ποδαράκια των νεογέννητων είναι ευαίσθητα και έχουν περίεργη στάση δεδομένου του προηγούμενου «σπιτιού» τους. Μην ανησυχείτε. Τα ποδαράκια τους θα ισιώσουν στο διάστημα των 6 έως 18 μηνών.

Οπίσθια: Η πολύ υγρασία και σε συνδυασμό με το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να προκαλέσει πολλά εξανθήματα από την πάνα. Αλλάζετε τακτικά πάνα και μην την σφίγγετε πολύ. Πλένετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού σας σε κάθε αλλαγή πάνας και αν υπάρχει κάποιο ξερό σημείο, μην το τρίψετε. Απλά χρησιμοποιήστε μια πετσέτα με χλιαρό νερό.