lampada simasia

Γιατί παίρνουμε Αναστάσιμη λαμπάδα στο παιδί

Ζούμε σε μία εποχή οπου η λαμπάδα είναι το συνοδευτικό του πασχαλινού δώρου.

Όλα τα μικρά επιλέγουν ένα δώρο που απλά συνοδεύεται απο ένα κεράκι. Δεν έχει αξία, δεν έχει συμβολισμό και είναι σχεδόν σίγουρο οτι κανένα παιδί δεν θα προσέξει οτι λείπει (αν ποτέ συμβεί ) απο την πασχαλινή επίσκεψη του νονού. Κι ομως, το Πασχα δεν είναι μια ακόμα ευκαιρία για ένα επιπλέον δώρο . Και ίσως θα ήταν καλό να το καταλάβουν τα μικρά μας πρίν χάσουμε εντελώς το νόημα του Πάσχα...

Γιατί παίρνουμε Αναστάσιμη λαμπάδα στο παιδί

Τί σημαίνει λοιπόν αυτο το κερί; Έχουμε όλοι ενημερώσει (και αν όχι εμείς τότε σίγουρα το σχολείο) για την σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησου. Αλλα η λαμπαδα; 

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ελέγχεται ό Πανάγιος Τάφος (ωστε να μην έχει κάτι που να μπορεί να προκαλέσει φλόγα) , τον σφραγίζουν με μελισσοκέρι και τοποθετούν πάνω τις σφραγίδες τους οι αρχές. Στις 10 το πρωί του Μ.Σαββάτου μπαίνει στον Ιερό Ναό ο Σκευοφύλακας και φέρνει την ακοίμητο κανδήλα σβηστή ώστε να αναφτεί με το Άγιο Φως. Ακολουθεί ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με τους αρχιερείς, τους ιερείς και τους διακόνους , οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και κάθεται στον Πατριαρχικό θρόνο.

Αμέσως αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται 3 φορές γύρω απο τον Πανάγιο Τάφο και  μετά ο Πατριάρχης σταματά μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου αποσφραγίζεται. Τότε ο Πατριάρχης βγάζει την Αρχιερατική στολή του και μένει με το λευκό στιχάριο , οπου ελέγχεται απο τον διοιηκητη της Ιερουσαλήμ και τον αστυνομικό διευθυντή . Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο.

Τα κεριά αναβουν... ειναι αυτο που θα μπορούσε να περιγράψει το τι συμβαίνει . Κάποιοι πιστοι αναφέρουν  οτι το Άγιο φώς εμφανίζεται στον θόλο του ναού σαν λευκογάλανες οριζόντιες ταινιώδεις αστραπές. 
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ιερείς ή πιστούς να κινούν το κερί κοντά στα γένια τους ή στα χέρια τους χωρίς να τους βλάπτει

Αμέσως μετά την αφή του, το Άγιο Φώς  μεταδίδεται απο τον Πατριάρχη των Ιεροσολυμων στους εκπροσώπους άλλων εκκλησιών και στους πιστούς που παρευρίσκονται στον Ναό. 

Το Άγιο Φώς , τιμά την ανάπαυση του σώματος του Χριστού μέσα στον τάφο. Η αγρύπνια του Πάσχα είναι αξιοσημείωτη για ένα περίπλοκο τυπικό, του οποίου το θέμα είναι το άναμμα της φλόγας ως ένα σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού. Στην Ιερουσαλήμ, αυτή η Πασχαλινή φλόγα ανάβει από τον Πατριάρχη της μέσα στο Βωμό του Παναγίου Τάφου. 

Στη σύγχρονη μορφή του τυπικού, η φλόγα ανάβει στη στεγασμένη πύλη της συσκοτισμένης εκκλησίας. Η πομπή κινείται μέσα στην εκκλησία, φωτισμένη από ένα κερί, μια δεύτερη ανάβει στον κυρίως ναό και μια τρίτη στο άδυτο. Η εστία της προσοχής τότε γίνεται η Πασχαλινή Λαμπάδα, ένα μεγάλο κερί τοποθετημένο στη βόρεια πλευρά του αδύτου. Αυτό το κερί, το οποίο αναφέρεται ως η άγια στήλη του φωτός, καθαγιάζεται δεόντως. Πέντε κόκκοι λιβάνι σε πυραμιδική μορφή εισάγονται σε αυτό, υποθετικά στη μνήμη των Πέντε Τραυμάτων του Χριστού. Το άναμμα της Πασχαλινής Λαμπάδας ακολουθείται από το άναμμα όλων των φώτων και κεριών της εκκλησίας και των πιστών καθώς επίσης και από το χαρούμενο χτύπημα των καμπάνων. Η ολοκλήρωση της Πασχαλινής Αγρύπνιας ακολουθείτο τους πρώτους καιρούς από την πρώτη Λειτουργία του Πάσχα την αυγή. Η Πασχαλινή Λαμπάδα είναι, συμπερασματικά, ένα σύμβολο του Χριστού. Με σημασία, σβήνεται την Εορτή της Ανάληψης του Χριστού, η οποία σηματοδοτεί τη φυσική του απόσυρση από τον κόσμο. 

Το Μεγάλο Σάββατο οι ιερείς ντύνονται στα λευκά και σκορπούν βάγια και ροδοπέταλα, ενώ οι καμπάνες κτυπούν χαρούμενα και οι ψάλτες υμνούν την δόξα του Κυρίου. Σε πολλές περιοχές υπάρχει το έθιμο του «σεισμού» μιας αναπαράστασης του σεισμού που έγινε μετά την Ανάσταση, όπως περιγράφεται στην Βίβλο. Το εκκλησίασμα κτυπά τα στασίδια ρυθμικά, ενώ έξω το χάος βασιλεύει, με πυροβολισμούς, αυτοσχέδιες κροτίδες και πυροτεχνήματα. Αυτή είναι η τελετή της «Πρώτης Ανάστασης». Σύμφωνα με ένα άλλο έθιμο κλείνουν οι πόρτες της εκκλησίας και οι ιερείς, αφού κάνουν τρεις κύκλους την εκκλησία ψάλλοντας, κλωτσούν την κεντρική πόρτα να ανοίξει και μπαίνουν, τραγουδώντας τον ψαλμό . Μια άλλη ιδιαίτερη παράδοση της Πρώτης Ανάστασης είναι το έθιμο του «πετάγματος των σταμνιών», που γίνεται στην Κέρκυρα. Οι ντόπιοι πετούν στάμνες από τα παράθυρά τους, και αυτά σπάζουν στο δρόμο. Κάποιες φορές οι στάμνες είναι γεμάτες νερό για να κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο. 

Το βράδυ όλοι μαζεύονται στην εκκλησία κρατώντας από ένα κερί που θα το ανάψουν με το Αγιο Φως. Πριν τα μεσάνυχτα όλα τα φώτα του ναού σβήνουν και ο ιερέας εμφανίζεται στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Αγιο Φως σε όλους λέγοντας, «Δεύτε Λάβετε Φως». Αυτή η μοναδική φλόγα έρχεται κατ' ευθείαν από τον Ιερό Τάφο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, όπου ανάβει ως εκ θαύματος χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Αφού οι άνθρωποι λάβουν το φως, τα μεσάνυχτα, ο ιερέας παίρνει την ιερή εικόνα της ανάστασης και βγαίνει έξω από τον ναό. Η Δεύτερη Ανάσταση συμβαίνει μόλις πει ο ιερέας το «Χριστός Ανέστη». Και ακριβώς τότε στον περίβολο της εκκλησίας αρχίζει με βεγγαλικά και αυτοσχέδιες κροτίδες η γιορτή της Ανάστασης. Στην Καλαμάτα και σε άλλα μέρη της Μεσσηνίας ξεκινά ο γνωστός «σαϊτοπόλεμος»! Κατά την παράδοση η πρώτη σαΐτα κατασκευάστηκε στην επανάσταση του 1821. Τότε οι Μεσσήνιοι, μην έχοντας άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους, κατασκεύασαν κυλίνδρους με χοντρό χαρτόνι και τους γέμιζαν μπαρούτι. Αργότερα χρησιμοποίησαν τις σαΐτες για να γιορτάσουν την Ανάσταση. Στη συνέχεια δίνουν όλοι ευχές καθώς και το επονομαζόμενο «Φιλί της Αγάπης». Θεωρείται τύχη να φτάσει κάνεις σπίτι με το κερί του ακόμη αναμμένο! Με το «Αγιο Φως» των κεριών οι χριστιανοί κάνουν το σχήμα του σταυρού πάνω από την κεντρική τους πόρτα για καλή τύχη. 

Ένα παρόμοιο φιλί δινόταν ακόμη και στην Επανάσταση, όταν οι Ρώσοι χαιρετούσαν ο ένας τον άλλο με ένα εθιμοτυπικό φιλί, το οποίο επαναλαμβανόταν τρεις φορές προς τιμή της Τριάδας."