Χριστούγεννα με μωρό: 8 tips για να στολίσετε με ασφάλεια

Εάν έχετε ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί τα φετινά Χριστούγεννα, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο! 

Δεν υπάρχει πιο όμορφη γιορτή από τα πρώτα Χριστούγεννα ενός μωρού αλλά και κάθε Χριστούγεννα με παιδιά στο σπίτι. Σα μαμάδες θα έχετε ένα σωρό διασκεδαστικές δραστηριότητες «Τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού» που μπορείτε να κάνετε, αναμνηστικά για να φτιάξετε και φωτογραφίες για να τραβήξετε.

Όμως, τα μωρά και τα νήπια σε ένα σπίτι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων κάνουν τα πράγματα λίγο περίπλοκα όσον αφορά το στολισμό σε συνδυασμό με την ασφάλεια.

Εάν το μωρό σας (ή το μικρό παιδί) μπορεί να μπουσουλήσει ή περπατάει το πρώτο πράγμα που θα θέλει να κάνει είναι να μπει μέσα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, να τυλιχτεί με τα φωτάκια και να κατεβάσει όλες τις μπάλες για να παίξει.

Μοιάζει εφιάλτης έτσι δεν είναι; Δε χρειάζεται όμως να γίνει έτσι. Αρκεί να είστε προετοιμασμένη και να έχετε λάβει τα μέτρα σας και τα φετινά Χριστούγεννα θα κυλήσουν ευχάριστα και πάνω απ’ όλα χωρίς ζημιές και ατυχήματα. 

Εδώ είναι 8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να στολίσετε με ασφάλεια το σπίτι σας φέτος τα Χριστούγεννα:

 

1. Βάλτε το δέντρο σας κάπου που δεν σας εμποδίζει.

Βάλτε το δέντρο σας στο πλάι ή πίσω από έναν καναπέ στη γωνία, κάπου δηλαδή που το μωρό δε θα έχει πρόσβαση.

Αν έχετε μικρό δέντρο μπορείτε να το βάλετε σε ένα ψηλό σημείο όπως πάνω σε ένα γραφείο ή στην τραπεζαρία σας. Θα μπορούσατε επίσης να φτιάξετε έναν φράχτη γύρω από το δέντρο με προστατευτικά κάγκελα για μωρά.

 

2. Στολίστε εναλλακτικά.

Τα εναλλακτικά δέντρα όπως ένα δέντρο από τσόχα, ένα κρεμαστό ή ένα ζωντανό δέντρο σε γλάστρα μπορεί να είναι μια καλή λύση για φέτος.

Τα ζωντανά δέντρα με τη βαριά κι ασήκωτη γλάστρα τους αποτελούν μια ωραία και οικολογική ιδέα για ένα σπίτι με μωρά αφού σίγουρα δε μπορούν να μετακινηθούν ή να πέσουν κάτω. Μπορείτε να ντύσετε τη γλάστρα με ένα σακί από λινάτσα και να κόψετε την αφήσετε χωρίς στολίδια την τελευταία σειρά από κλαδιά που θα φτάσουν τα μικρά παιδικά χεράκια.

 

3. Χρησιμοποιήστε στολίδια που δεν σπάνε.

Τα μικροσκοπικά χέρια θέλουν να αρπάξουν τα πάντα, ειδικά όταν βλέπουν φωτεινά, πολύχρωμα στολίδια. Αναζητήστε στα σούπερ μάρκετ στολίδια πλαστικά, ξύλινα ή μεταλλικά που δε θα σπάσουν αν πέσουν κάτω.

Δε χρειάζεται να τα πληρώσετε ακριβά αφού και πάλι τα παιδιά σας θα κατεβάσουν κάποια και θα τα κάνουν ακόμα και μπάλα για ποδόσφαιρο. Ο ΑΒ Βασιλόπουλος και το Jumbo έχουν πολλές οικονομικές σειρές από πλαστικές μπάλες καθώς υπέροχα ξύλινα στολίδια για όσους αποφεύγουν το πλαστικό.

4. Προσέξτε το μέγεθος.

Για φέτος κρατήστε μέσα στα κουτιά στολίδια με πολύ μικρό μέγεθος ή κομμάτια που αν βρει το παιδί σας μπορεί να καταπιεί.

Ως γνωστόν τα μωρά βάζουν εύκολα στο στόμα τους τα πράγματα από περιέργεια.

Έτσι καλό είναι να επιλέξετε για τον φετινό στολισμό μεγάλες μπάλες και στολίδια που δε χωράνε στο στόμα του παιδιού σας.

 

5. Χρησιμοποιήστε κορδέλα για να κρεμάσετε τα στολίδια σας.

Τα περισσότερα στολίδια έχουν αιχμηρά συρματάκια για να τα κρεμάμε αλλά για φέτος δεν είναι ιδανικά ειδικά με ένα παιδί στο σπίτι.

Ξεφορτωθείτε τα όλα και αντικαταστήστε τα με κορδέλες. Πάντα κρατούσα τις κορδέλες από τα δώρα που μου έφερναν και τις χρησιμοποιήσα όλες στο στολισμό του δέντρου μου.

 

6. Το φωτάκια από μέσα.

Δοκιμάστε να τοποθετήσετε τα φωτάκια σας στα εσωτερικά κλαδιά του δέντρου σας, ώστε να μην είναι εύκολα προσβάσιμα.

Δεν θέλετε το μωρό σας να αρπάζει μια σειρά από φώτα και να παρασύρει μαζί όλο το δέντρο (ή να τα μασήσει και να κινδυνεύσει από ηλεκτροπληξία).

 

7. Βάλτε τα δώρα από κάτω την παραμονή των Χριστουγέννων.

Εάν τυλίξετε δώρα και τα βάλετε κάτω από το δέντρο πριν έρθει η ώρα να τα ανοίξετε, πιθανότατα θα τα βρείτε σκισμένα, μασημένα και ανοιγμένα.

Προφανώς δεν μπορείτε να πείτε σε ένα μωρό που δεν καταλαβαίνει «όχι» να μην αγγίξει τα δώρα, οπότε απλώς μην τα βάλετε εκεί.

Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι θα εμπιστευόμουν ακόμη και τον τετράχρονο μου να μην ανοίξει δώρα κάτω από το δέντρο!

Τα Χριστούγεννα με ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί είναι πολύ διασκεδαστικά. Είναι διασκεδαστικά για εμάς τους μεγάλους, αλλά είναι ακόμη πιο ξεχωριστό να παρακολουθείτε τα παιδιά σας να βιώνουν τα Χριστούγεννα.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι συμβουλές για το πώς να στολίσετε φέτος με ασφάλεια θα σας βοηθήσουν να περάσετε υπέροχα!

Καλά Χριστούγεννα, μαμά!