Οι τρεις Μάγοι. Ξέρετε την ιστορία τους;

Όλοι ξέρουμε τους τρεις μάγους, τον Μελχιόρ, τον Γκασπάρ και τον Βαλτάσαρ. Όμως τι πραγματικά γνωρίζουμε για την ιστορία τους και τις παραδόσεις πίσω από αυτούς τους χαρακτήρες;

Η ιστορία των τριών σοφών και ο δρόμος προς τη Βηθλεέμ. 

Οι τρεις βασιλιάδες, σοφοί άνδρες από την Ανατολή, ακολούθησαν ένα ασυνήθιστο αστέρι που τους οδήγησε στη Βηθλεέμ. Δηλαδή το μέρος που γεννήθηκε ο Ιησούς. Ήθελαν να του δείξουν τη λατρεία τους  και να του φέρουν δώρα που ήταν πολύτιμα εκείνη την εποχή. 

 

Χρυσό, λιβάνι και μύρο.

Χρυσός. Έδωσαν στον Ιησού χρυσό γιατί αυτό είναι το δώρο που έδιναν παραδοσιακά στους βασιλιάδες, ως εκπροσώπηση της βασιλικής τους φύσης. 

Λιβάνι.  Οι μάγοι έδωσαν αυτό το δώρο, καθώς ήταν κάτι που συνήθως προσφέρεται στους θεούς. 

Σμύρνα. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το μύρο για να μυρώνουν τους νεκρούς. Υπό αυτή την έννοια, αυτό το τρίτο δώρο αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι ο Ιησούς ήταν επίσης άνθρωπος και θα πεθάνει για όλους εμάς. 

Μόλις τον 4ο αιώνα η ιστορία άρχισε να αναφέρει ότι υπήρχαν τρεις Μάγοι, σοφοί άνδρες, με βάση τον αριθμό των δώρων που πρόσφεραν. Μέχρι τότε, οι εκδοχές της ιστορίας ανέφεραν αριθμούς μεταξύ 2 και 12 ατόμων, όπως ο αριθμός των αποστόλων.

Τότε ήταν που οι άνθρωποι άρχισαν να τους αναφέρουν ως βασιλιάδες. Πριν από αυτό οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν απλά πλούσιοι. Επίσης η λέξη magus προέρχεται από την Περσία και σημαίνει ιερέας.  

Τον 8ο αιώνα οι 3 βασιλιάδες έλαβαν τα ονόματά τους, όπως εμφανίστηκαν σε ένα ιταλικό μωσαϊκό. Τον 16ο αιώνα, οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν ότι αντιπροσώπευαν τις τρεις φυλές που υπήρχαν στο Μεσαίωνα. 

Σύμφωνα με αυτές τις πεποιθήσεις ο Μελχιώρ εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους, ο Γκασπάρ τους Ασιάτες και ο Βαλτάσαρ τους Αφρικανούς. 

 

Παραδόσεις σχετικά με τους τρεις Μάγους. 

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τους τρεις βασιλιάδες, την 5 Ιανουαρίου, ειδικά στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα, οι άνθρωποι τραγουδούν ειδικά κάλαντα «Τα τραγούδια του Ιανουαρίου». 

Στην Αυστρία, οι άνθρωποι κρεμούν πινακίδες στις μπροστινές πόρτες τους για να θυμούνται ότι οι μάγοι επισκέφθηκαν το μωρό Ιησού. Στην Ιρλανδία, οι γυναίκες γιόρταζαν τα «Χριστούγεννα των γυναικών» όπου ξεκινούν την ημέρα με τους άνδρες να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. 

Σε ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία και η Αργεντινή τα παιδιά αφήνουν κάποιο γλύκισμα και ποτά για τους Μάγους, καθώς και νερό και σανό για τις καμήλες τους. Σαν αντάλλαγμα οι βασιλιάδες αφήνουν δώρα για τα παιδιά. 

Σε κάποιες πόλεις της Ισπανίας, η ιστορία λέει ότι έφτασαν με άλογο και όχι με τις καμήλες. 

Οι τρεις Μάγοι είναι πολύ δημοφιλείς και στην Νέα Ορλεάνη. Πολλοί επιλέγουν αυτή την ημερομηνία (5 Ιανουαρίου) για να ξεστολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, ενώ άλλοι αντικαθιστούν τα στολίδια με μωβ, χρυσό και πράσινο για να φτιάξουν το δέντρο της Αποκριάς. 

Μία άλλη παράδοση που σχετίζεται με τους τρεις Μάγους, είναι να γιορτάσουμε με την ετοιμασία ενός ειδικού κέικ.  Στην Νέα Ορλεάνη, για παράδειγμα φτιάχνουν ένα γλυκό με κανέλα που το ονομάζουν Βασιλικό Κέικ. Μέσα σε αυτό κρύβουν μια μικρή πλαστική κούκλα (που αντιπροσωπεύει τον Ιησού). Όποιος πάρει το κομμάτι που περιέχει την κούκλα είναι υπεύθυνος να φτιάξει το κέικ της επόμενης χρονιάς. Και φυσικά θεωρείται τυχερός. 

Εάν θέλετε λοιπόν να φτιάξετε και εσείς ένα όμορφο κέικ στο τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων, όπως σε αρκετές χώρες, ή κατά τη διάρκεια της νηστείας όπως συνηθίζεται στη Νέα Ορλεάνη, μην ξεχάσετε να βάλετε μέσα τη μικρή πλαστική κούκλα!