Η ιστορία για τα φωτάκια του Χριστουγεννιάτικου δένδρου

Η ιστορία για τα φωτάκια του Χριστουγεννιάτικου δένδρου

Για πάρα πολλά χρόνια, τα κεριά στόλιζαν το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, ώσπου το 1882 ο Edward Johnson Hibberd εισήγαγε τα ηλεκτρικά φωτάκια για το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, δίνοντας έτσι λάμψη και χρώμα στο στολισμό του και σώζοντας ταυτόχρονα ζωές!

Όπως κάθε Χριστούγεννα έτσι και το 1882 ο Johnson Hibbert ανέλαβε να στολίσει το σαλόνι του σπιτιού του στο Μανχάταν.

Όμως αυτή τη φορά αποφάσισε να φρεσκάρει τη γιορτινή παράδοση με μία καινοτομία, ηλεκτρικά φώτα.
Είχαν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ο Thomas Edison εφεύρε την πρώτη ηλεκτρική λάμπα.

Ο μεταρρυθμιστής Μάρτιν Λούθερ, ήθελε να αναπαράγει την λάμψη των αστεριών μέσα στα γιορτινά δένδρα των Χριστουγέννων, έτσι χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη κεριά για να τα φωτίσουν.
Τα αναμμένα κεριά ήταν βέβαια πολύ όμορφα αλλά και πολύ επικίνδυνα για πυρκαγιά. Κάθε χρόνο τις ημέρες των γιορτών, ξεσπούσαν πυρκαγιές από τα αναμμένα κεριά που κατέστρεφαν το σπίτι και μερικές φορές είχαν θανάσιμες συνέπειες.
Με την αντικατάσταση των κεριών με τα ηλεκτρικά φωτάκια ο Johnson όχι μόνο μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο της φωτιάς, αλλά πρόσθεσε χρώμα και λάμψη.

Το φωτισμένο με τα φωτάκια δένδρο του Johnson ήταν πράγματι κάτι επαναστατικό και φυσικά πανέμορφο. Κάτι που κανείς δεν φανταζόταν μέχρι τότε.
Μόλις το ηλεκτρικό ρεύμα εξαπλώθηκε στα αρχοντικά του Μανχάταν, οι κάτοικοι ήθελαν να στολίσουν το δένδρο τους με τα φωτάκια.
Όμως έπρεπε να είναι κάθε λαμπτήρας καλωδιωμένος ξεχωριστά, λίγοι δε είχαν την γνώση και τον χρόνο να το κάνουν.
Έτσι οι κάτοικοι του Μανχάταν προσελάμβαναν ηλεκτρολόγους πληρώνοντας πολλά χρήματα, για να εγκαταστήσουν τα φώτα και να είναι σε ετοιμότητα στην περίπτωση που ένας λαμπτήρας καιγόταν ή έσπαζε.

Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Λευκό Οίκο, ηλεκτροδοτήθηκε το 1894 όταν οι κόρες του προέδρου Cleveland ενθουσιάστηκαν από την ιδέα του «στολισμένου με μικρούς ηλεκτρικούς χρωματιστούς λαμπτήρες, Χριστουγεννιάτικου δένδρου».
Όμως για τους περισσότερους κατοίκους τα κεριά εξακολουθούσαν να στολίζουν το γιορτινό δένδρο, λόγο του κόστους και της περιορισμένης διαθεσιμότητας του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό άρχισε να αλλάζει στην αρχή του 20 αιώνα, όταν η General Electric Company άρχισε να παράγει και να πουλά ηλεκτρικά φωτάκια Χριστουγέννων που δεν απαιτούσαν τις υπηρεσίες ενός ηλεκτρολόγου.

«Κανένας κίνδυνος από τα φωτάκια στα Χριστουγεννιάτικα δένδρα, όταν χρησιμοποιούνται οι μικροσκοπικοί λαμπτήρες του Edison» έλεγε η πετυχημένη διαφήμιση, δίπλα στην εικόνα ενός δένδρου με αναμμένα κεριά που καιγόταν.
Το 1903 η General Electric άρχισε να πουλά τις πρώτες γιρλάντες με φωτάκια.
Ορισμένα καταστήματα τις πρόσφεραν προς ενοικίαση, εκτός από την πώληση.

Μέχρι το 1940 το ηλεκτρικό ήταν πλέον γεγονός σε όλη την Αμερική και οι «φωτεινές γιρλάντες» αντικατέστησαν τα κεριά.
Γι’ αυτό λοιπόν ο Johnson, ονομάστηκε «ο πατέρας των ηλεκτρικών φώτων στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο».
Σήμερα σε όλη τη γη τα μικροσκοπικά αυτά φωτάκια στολίζουν τους δρόμους, τις πλατείες, τα σπίτια μας, τον κήπο, τα μπαλκόνια και τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα μας, δίνοντας αυτή την μαγική γιορταστική όψη που λατρεύουμε μικροί και μεγάλοι.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα χιονάνθρωπος!

Κέικ χριστουγεννιάτικο δέντρο

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από μικρά κουτιά

Ξωτικά από κουκουνάρι!