Η κακή συμπεριφορά των αγοριών στο σχολείο, σχετίζεται με χαμηλούς βαθμούς.

kaki symperifora sΠαρατηρήσατε ότι ο γιός σας έχει χαμηλή βαθμολογία, ενώ στα γραπτά είναι πολύ καλύτερος; Καινούργια μελέτη λέει ότι μπορεί να φταίει η κακή συμπεριφορά του.

Οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα αγόρια παίρνουν χαμηλότερη βαθμολογία από τα γραπτά τους, γιατί οι καθηγητές λαμβάνουν υπόψη τη συμπεριφορά τους όταν βαθμολογούν. «Αυτό δείχνει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην εκπαίδευση εμφανίζονται πολύ νωρίς και επίσης , πολύ πιθανόν εξηγεί, γιατί τα κορίτσια έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια στα χρόνια της σχολικής και ακαδημαϊκής περιόδου.» Δήλωσε η Jessica Van Parys, που έλαβε μέρος στην μελέτη.

Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη 6.000 μαθητών δημοτικού σχολείου. Οι μαθητές αξιολογήθηκαν με κριτήριο την συμπεριφορά τους στην τάξη και την απόδοσή τους στα γραπτά.

Η Van Parys και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι εκπαιδευτικοί, όταν θέλησαν να εκτιμήσουν την πρόοδο των μαθητών, έλαβαν όπως είπαμε υπόψη και την συμπεριφορά τους μέσα στην τάξη. Τα κορίτσια είχαν μικρότερους βαθμούς στα τεστ από τα αγόρια, αλλά η γενική βαθμολογία ήταν υψηλότερη, γιατί η συμπεριφορά τους ήταν καλύτερη.

«Η άποψή μας είναι, δηλώνει η Van Parys , ότι οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες, συνειδητά ή ασυνείδητα, όταν αξιολογούν την ικανότητα του παιδιού σε όλες τις κατηγορίες. Είναι πολύ δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς να είναι απολύτως αντικειμενικοί όταν κρίνουν ένα μαθητή».

Ο Shaun Harper, από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, και ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης μεταξύ των δύο φύλων είπε ότι οι εκπαιδευτικοί μπορεί να επηρεάζονται από τα μακροχρόνια στερεότυπα των δύο φύλων, όταν αξιολογούν την εργασία τους.

Δήλωσε επίσης ότι η μελέτη «εφιστά την προσοχή για την ανάγκη βαθύτερων συνομιλιών και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών και των γονέων, για τα στερεότυπα και τις προσδοκίες των δύο φύλων που ακολουθούν τα κορίτσια και τα αγόρια σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.