Η μουσική και το μικρό παιδί (1 έως 3 ετών)

Η μουσική και το μικρό παιδί (1 έως 3 ετών)

Ακούγοντας μουσική, θα ωφεληθεί το παιδί;

Τα μικρά παιδιά (νήπια και προσχολικής ηλικίας) έχουν πολλά να κερδίσουν ακούγοντας μουσική. Είναι διασκέδαση, και τα ενθαρρύνει να κινούνται, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για να τελειοποιήσουν τις ικανότητες τους στη κίνηση.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την κίνηση, δηλώνει καθηγητής μουσικής, όταν τα βλέπετε στο παιχνίδι, δεν μιλούν κινούνται. Έτσι μαθαίνουν πράγματα.

Η μουσική βοηθά να συνδεθείτε με το παιδί σας. Θα χορέψετε και θα τραγουδήσετε μαζί του, πράγμα που θα το ενθουσιάσει. Σκεφτείτε τη χαρά που θα νιώσετε και οι δύο, τραγουδώντας χορεύοντας και πηδώντας σε ωραίους γρήγορους ρυθμούς.

Πολλοί επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι η μουσική κάνει τα παιδιά εξυπνότερα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις γι’ αυτό. «Η επιστήμη είναι ακόμη στα σπάργανα» λέει ο Shaw καθηγητής που μελετά τη μουσική και την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Είναι κάποιο είδος μουσικής καλύτερο για το παιδί;

Αφήστε το παιδί να ακούσει ότι του αρέσει, λένε οι ειδικοί. Δοκιμάστε τα αγαπημένα σας κομμάτια, κλασική μουσική, μοντέρνα, ροκ, τζαζ. Οτιδήποτε με μια καλή μελωδία θα είναι καλό, αν και τα αργά κομμάτια είναι βέβαια καλύτερα για να ηρεμήσει το βράδυ πριν κοιμηθεί, όπως τα γρήγορα είναι καλά όταν παίζει. Το πρωί διαλέξτε όμορφα κλασικά κομμάτια για να ξυπνήσει με χαρούμενη και αισιόδοξη διάθεση.

Τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια μπορούν να απολαύσουν ένα τραγούδι που αφηγείται μία ιστορία, ένα παραμύθι. Ενθαρρύνεται το παιδί να κινηθεί στους ήχους της μουσικής και να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Όταν πρόκειται να βάλετε μουσική για το μικρό σας, σκεφτείτε κάτι χαρούμενο και απλό. Μείνετε μακριά από σκληρό ροκ ή ραπ. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η συνεχής έκθεση σε χαοτική και σκληρή μουσική αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου. Ακόμη και τα φυτά φαίνεται να αποστρέφονται αυτό το είδος της μουσικής. Τα φυτά αναπτύχθηκαν καλύτερα σε σπίτια που ακουγόταν κλασική ήρεμη μουσική, σε σύγκριση με τα σπίτια όπου ακουγόταν σκληρή ροκ μουσική.

Δεν χρειάζεται να ακούτε πάντα μουσική από το ράδιο ή το cd. Μάθετε με το παιδάκι σας τραγουδάκια που μπορεί και αυτό να ακολουθήσει και τραγουδήστε όλοι μαζί.

Μπορεί η εκμάθηση ενός οργάνου, να ωφελήσει το παιδί;

Βεβαίως, αν έχει συμπληρώσει τα 3 χρόνια του. Σε αυτή την ηλικία είναι που τα κυκλώματα του εγκεφάλου του για την μουσική εκπαίδευση αρχίζουν να ωριμάζουν. Και οι μελέτες δείχνουν ότι τα μαθήματα μουσικής αυξάνουν τη δύναμη του εγκεφάλου. Μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει ότι τα παιδάκια 3 και 4 ετών, που έκαναν μαθήματα πιάνου, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ που μετρούσαν την ικανότητα τους να σκέφτονται στο χώρο και το χρόνο, από τα παιδάκια που δεν έκαναν μαθήματα πιάνου.

Επίσης οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτά τα παιδιά μπορούσαν να μάθουν πολύπλοκα μαθηματικά πιο εύκολα από τα άλλα παιδιά. Το πιάνο είναι ένα καλό όργανο για να αρχίσουν τα παιδιά, γιατί δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλη ικανότητα με τα δάχτυλά τους όπως στην κιθάρα ή το βιολί.

Όμως μια άλλη μελέτη δείχνει ότι τα μαθήματα μουσικής ακονίζουν το μυαλό, αλλά στα μεγαλύτερα παιδιά. Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μελέτησαν μουσική τουλάχιστον για έξι χρόνια πριν την ηλικία των 12 ετών έμαθαν πιο εύκολα περισσότερες λέξεις από τα άλλα. Οι ερευνητές, διάβασαν λίστα με 16 λέξεις τρεις φορές σε 60 κορίτσια. Αυτά που είχαν σπουδάσει μουσική για έξι χρόνια θυμήθηκαν περισσότερες λέξεις από τα άλλα κορίτσια που δεν ήξεραν μουσική.

Μία άλλη πράγματι σπουδαία έρευνα, εξέτασε την επίδραση της μουσικής και της τέχνης σε μία ομάδα παιδιών από 5 έως 7 ετών που δεν ήταν «καλοί μαθητές». Μετά από επτά μήνες μαθήματα μουσικής, τα παιδιά εξετάστηκαν στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά, και βρέθηκαν να έχουν φτάσει τους συνομήλικους στη γραφή και την ανάγνωση και να τους έχουν ξεπεράσει στα μαθηματικά.

Μητέρα διηγείται ότι έγραψε την κορούλα της 3 ετών, σε μία τάξη τέχνης και μουσικής όπου το παιδί ενθαρρύνεται να χορεύει στη μουσική και μετά να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης! Ήθελα, λέει, να την εκθέσω στη μουσική και την τέχνη από μικρή ηλικία, ώστε να μπορεί να τα ενσωματώνει σε ότι άλλο μάθαινε. Η τάξη αυτή προάγει τη δημιουργικότητα και ανοίγει το μυαλό. Η κόρη μου αγάπησε τη μουσική και τις τέχνες. Από τότε παρακολουθεί μαθήματα μουσικής, κίνησης και τέχνης.

Μην ξεπεράσετε τα όρια

Επιτρέψτε στη μουσική να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής του παιδιού σας, αλλά μην κάνετε σκοπό της ζωής σας να αναθρέψετε μία μουσική ιδιοφυία. Τα παιδιά θαύμα, όπως ο Μότσαρτ που έγραψε την πρώτη του συμφωνία στα 8 χρόνια του είναι σπάνια.

Αλλά αν προσφέρετε στο παιδί σας την ευκαιρία να «βυθιστεί» στον κόσμο της μουσικής, ειδικά αν υπάρχουν πολλές επιλογές μουσικής, πιθανότατα μεγαλώνοντας θα μπορεί να εκτιμήσει όλα τα είδη της μουσικής. Ενθαρρύνετε το να μάθει κάποιο όργανο, αλλά μην επιμείνετε. Είναι σαν να έχετε ένα πανέμορφο πίνακα κρεμασμένο στον τοίχο του σπιτιού σας. Δεν αναγκάζετε το παιδί να τον κοιτάζει κάθε μέρα, αλλά είναι εκεί για να τον απολαμβάνει. Είναι μία διαδικασία εμπλουτισμού. Η παρουσία της μουσικής είναι αυτό που έχει σημασία.

Όταν «εκθέτουμε» το παιδί στον πολιτισμό, αποκτά μια γεύση για τα πράγματα στη ζωή που θα τροφοδοτούν την ψυχή του. Η μουσική κάνει ακριβώς αυτό.

Και όπως είπε ο Σαίξπηρ, «αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, απολαύστε την».