Η τελετή της βάπτισης

Η τελετή της βάπτισης

κολυμπήθραΤο μυστήριο της βάπτισης αρχίζει με τους γονείς, τον/την ανάδοχο και το μωρό να στέκονται στον πρόναο.

Ο ανάδοχος αποτάσσεται το Σατανά, προσκυνάει τρεις φορές το Θεό,διαβάζει το Σύμβολο της Πίστεως και ο ιερέας επιτιμά το Σατανά να απομακρυνθεί από το μωρό.

Ακολουθεί ο αγιασμός του νερού και του ελαίου, το μωρό έχει γδυθεί και ο ιερέας το αλείφει με λάδι με μία μπατονέτα, στη μύτη,(εις οσμήν ευωδίας), στ’αυτιά (εις ακοήν πίστεως) στο στόμα (το στόμα μου λαλήσει σοφίαν),και ο ανάδοχος το αλέιφει ολόκληρο και το κεφάλι με λάδι.

 

Τώρα είναι η στιγμή που  το μωρό βαπτίζεται τρεις φορές  στην κολυμπήθρα και χρίεται με το μύρο. Ακολουθεί ο κύκλος μαζί με την λαμπάδα του τρεις φορές πάλι γύρω από την κολυμπήθρα και ο ιερέας κόβει μαλλάκια από τρία σημεία στο κεφάλι.

Το μωράκι είναι έτοιμο να φορέσει τα βαπτιστικά του. Τα εσώρουχα είναι τα «λαδόπανα», από πάνω θα βάλει τα ρούχα του, καπέλο οπωσδήποτε, και ο νονός θα του βάλει το σταυρό του.

Στα έθιμά μας είναι η μητέρα να προσκυνήσει τρεις φορές τον νονό να του φιλήσει το χέρι και να πάρει το μωρό, μετά το τέλος της λειτουργίας. Επίσης να κοινωνήσει το μωρό τρεις εβδομάδες και να έχει την λαμπάδα του μαζί.

Ομως σύμφωνα με την θρησκεία μας, το μωράκι είναι πια Χριστιανός/ή, πρέπει να πηγαίνει συχνά στην εκκλησία και να κοινωνεί.

Η εκκλησία απαγορεύει να πλυθεί το μωρό για επτά ημέρες, και τα λαδόπανα πρέπει να πληθούν με νερό που δεν θα πεταχτεί. (Τα πλένουν στη θάλασσα ή στη λεκάνη και μετά ρίχνουν το νερό στη θάλασσα).