Καθαρά Δευτέρα και κούλουμα

Καθαρά Δευτέρα και κούλουμα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα της Αποκριάς και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, η Καθαρά Δευτέρα είναι συνυφασμένη με τα κούλουμα και τον χαρταετό.

Τα κούλουμα, γνωστά και ως κούλουμπα ή κούμουλες, είναι ένα παραδοσιακό έθιμο, κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι. Η ονομασία του προέρχεται από την λατινική λέξη cumulus που σημαίνει αφθονία ή επίλογος και υποδηλώνει το πολύ φαγητό και ποτό αλλά και το τέλος της γιορτής. Αν και πιστεύεται πως ήταν αποκλειστικά Αθηναϊκή εορτή που γινόταν στους στύλους του Ολυμπίου Διός, αυτή η γιορτή έχει καθιερωθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αφού συνδέεται άμεσα με τον Χριστιανισμό.

Τα κούλουμα γιορτάζονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και συνήθως με διαφορετικό τρόπο. Κατεξοχήν, όμως, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεσπόζουν νηστίσιμα, σαρακοστιανά φαγητά αλλά και η κλασική λαγάνα, δηλαδή άζυμο άρτο. Επίσης, η ταραμοσαλάτα, τα οστρακοειδή, η φάβα, τα φασόλια και κυρίως θαλασσινά δεν λείπουν από το τραπέζι.

Τα μικρά παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, πετάνε τον χαρταετό. Ένα έθιμο που πιθανότατα έχει έρθει στην Ελλάδα από την Κίνα. Στην χώρα μας, το παραδοσιακό σχήμα του χαρταετού είναι το εξάγωνο.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους αλλά πάνω από όλα για την οικογένεια. Μαζευτείτε όλοι μαζί στο γιορτινό τραπέζι, πετάξτε χαρταετό και διασκεδάστε το τέλος της Αποκριάς.
Καλή Σαρακοστή!