Καθαρισμός και απολύμανση σπιτιού

Καθαρισμός και απολύμανση σπιτιού

Οι καθαρισμοί κτιρίων, σπιτιών, διαμερισμάτων, είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Για να σκοτώσετε τα μικρόβια απαιτείται μια διαδικασία δύο βημάτων, ο καθαρισμός και η απολύμανση.

 

Καθαρισμός σημαίνει η αφαίρεση της βρωμιάς και της σκόνης από μια επιφάνεια. Ενώ ο καθαρισμός είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια, δεν είναι αυτή η μέθοδος που τα σκοτώνει. Ο καθαρισμός μιας επιφάνειας εξασφαλίζει ότι τα μικρόβια δεν έχουν κανένα μέρος να «κρυφτούν» από τις χημικές ουσίες που μπορούν να τα εξαλείψουν με την απολύμανση.

Αλλά τι γίνεται με τα καθαριστικά προϊόντα κουζίνας που περιέχουν απολυμαντικά; Μήπως αυτά τα προϊόντα είναι ικανά να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν ταυτόχρονα; Αυτά τα καθαριστικά μπορούν να λειτουργήσουν και σαν απολυμαντικά μόνο αν μια επιφάνεια δεν είναι πολύ λερωμένη και δεν έχει σκόνη.

Επιπλέον καλό θα ήταν να καθαρίζουμε τα ψίχουλα, τη σκόνη και τυχόν υπολείμματα φαγητού από τους πάγκους ή το τραπέζι της κουζίνας με ένα χαρτί και όχι με το σφουγγαράκι της κουζίνας ή μια πετσέτα που θα χρησιμοποιήσουμε ξανά. Έπειτα από τη χρήση, πετάμε το χαρτί και μετά μπορούμε να κάνουμε χρήση κάποιου απολυμαντικού.

Ορισμένες χημικές ουσίες χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να δράσουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα των απολυμαντικών και ότι γνωρίζετε το χρόνο δράσης τους. Επιπλέον να θυμάστε ότι πρέπει να έχουμε καθαρή την επιφάνεια που θέλουμε να απολυμάνουμε. Στη συνέχεια φροντίστε να πλύνετε καλά τα χέρια σας.

Προσέξτε πολύ τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Μην χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα διαφορετικά καθαριστικά ή απολυμαντικά. Αν κάνετε ταυτόχρονη χρήση ενός καθαριστικού και ενός απολυμαντικού μπορεί να χαθεί η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης.

Τέλος δώστε μεγάλη προσοχή στη χλωρίνη. Η χλωρίνη είναι ένα καθαριστικό που το συναντάμε πολλές φορές στην καθημερινότητα μας. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι δεν πρέπει να αναμειγνύεται ποτέ:

  • με ξύδι ή με αμμωνία 
  • με απορρυπαντικό πλυντηρίων
  • με καθαριστικά λεκάνης